Newsy

Grażyna Wolszczak: Jestem bardziej kanapowcem, nie lubię się męczyć. Ale nie ma zmiłuj, trzeba się troszeczkę napracować

2020-12-18  |  06:26

Aktorka zdecydowała się na trening EMS, który poprzez elektrostymulację pobudza mięśnie do pracy. Dzięki technologii łatwiejsze jest utrzymanie dobrej formy, a budowa masy mięśniowej jest prawie bezbolesna. Trening z elektrostymulatorem EMS poprawia bowiem kondycję oraz spala tkankę tłuszczową szybciej niż tradycyjne ćwiczenia, do których często ciężko się zmusić. W przypadku aktorki w zupełności wystarczą dwie sesje w tygodniu po 27 minut.

– Na dobrą formę trzeba się trochę napracować, tzn. trzeba trenować. Ja akurat znalazłam sobie najbardziej wygodną formę treningu, czyli trening dla leniwych, jak się śmieję, bo to jest EMS, czyli electrical muscle stimulation. Polega on na tym, że się ćwiczy dwa razy w tygodniu po 27 minut, ale trzeba się troszeczkę przez te 27 minut napracować. Ale jednak to nie jest półtorej godziny – mówi agencji Newseria Lifestyle Grażyna Wolszczak.

Aktorka nie zarzeka się, że jej imponująca figura to wyłącznie zasługa dobrych genów. Przekonała się bowiem, że w pewnym wieku odpowiednia dieta, zdrowe odżywianie i szybka przemiana materii nie wystarczą. By utrzymać szczupłą sylwetkę, trzeba jeszcze dołożyć do tego regularne ćwiczenia.

– Dobra przemiana materii, jak się okazuje, nie jest dana na zawsze, bo w pewnym wieku ona się kończy i potem się pojawia właśnie takie zdziwko, że jem tyle samo, ruszam się tyle samo, a jednak rozmiary ubrania się powiększają. Więc nie ma zmiłuj, trzeba się troszeczkę napracować, czyli z dietą ograniczać się bardzo mocno i skutecznie trenować – mówi Grażyna Wolszczak.

Nie ukrywa, że niełatwo jej było zmobilizować się do regularnych ćwiczeń. Do tej pory bowiem niewiele czasu spędzała na siłowni, salach treningowych czy w klubach fitness.

– Jestem bardziej kanapowcem, nie lubię się męczyć, nie lubię się zadyszeć, nie lubię się spocić. Ale jest coś takiego w ćwiczeniach, że potem wydzielają się te słynne endorfiny i po treningu człowiek czuje się naprawdę doskonale. W związku z tym warto się zwlec z tej kanapy i pójść na trening, bo efekty są nie tylko w ciele, ale też psychicznie się człowiek lepiej czuje – mówi.

Trening EMS polega na podłączeniu osoby ćwiczącej do specjalnie skonstruowanego stroju wyposażonego w elektrody, które pomagają mózgowi wysyłać impulsy do mięśni. Dzięki temu pracują one prawie tak samo jak podczas zwykłego treningu, ale impulsy, które trafiają do mózgu, przesyłane są z jeszcze większą skutecznością. Grażyna Wolszczak podkreśla, że choć mogłoby się wydawać, że podczas treningu EMS to głównie maszyna za nas wykonuje całą robotę, to jednak samemu też trzeba włożyć w to sporo wysiłku i pracy. 

– Te treningi wyglądają bardzo niepozornie z zewnątrz, bo są to bardzo prościutkie ćwiczenia i w ogóle nie widać, że klient się męczy. Natomiast wszystkie te pozornie łatwe ruchy są poddane prądowi, więc każde zgięcie ręki jest obciążone. Więc mimo że wygląda łagodnie, to jednak trzeba się napracować. Jednak po żadnych innych ćwiczeniach, ani na siłowni, ani na niczym innym, nie było widać tak spektakularnych efektów. A tutaj rzeczywiście widać te mięśnie, jak się zmienia ciało, może nie z treningu na trening, ale z kilku treningów na kilka – dodaje aktorka.

Grażyna Wolszczak kontynuuje treningi także w czasie pandemii. Mimo że większość siłowni i klubów fitness została objęta obostrzeniami i jest zamknięta, studia EMS pozostają otwarte.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.