Newsy

Joga redukuje stres i modeluje sylwetkę

2014-03-27  |  06:20
Mówi:Edyta Styczyńska
Firma:Joga Studio Saska Kępa
  • MP4
  • Joga to nie tylko sposób na szczupłe i giętkie ciało, lecz także sprzymierzeniec osób borykających się z nadmiernym stresem, brakiem koncentracji, a nawet bezsennością. Praktykowanie jogi może zacząć każdy, niezależnie od wieku i kondycji fizycznej. Aby osiągnąć oczekiwane rezultaty, należy jednak wybrać odpowiedni dla nas styl jogi.

    Joga to rodzaj medytacji w ruchu. Pozycje ćwiczeń, zwane asanami, połączone z prawidłowym oddychaniem, wprowadzają ćwiczącego w stan medytacji. Dzięki temu uwalnia się on od stresu i psychicznego napięcia. Joga wymaga skupienia nad wykonywanymi ruchami, a tym samym poprawia koncentrację. Ponadto, poprzez stymulowanie wytwarzania w organizmie melatoniny, hormonu odpowiedzialnego za spokojny sen, joga redukuje bezsenność. Korzystnie wpływa również na kondycję fizyczną, jak i modelowanie sylwetki.

    Śmiejemy się wśród instruktorów, że joga boli na początku. Często zakwasy na drugi dzień rzeczywiście są, czujemy po prostu, że ćwiczyliśmy. Jednak generalnie tak jest z jogą, że nie działa ona tylko na te zewnętrzne nasze powłoki. Czyli nie tylko budujemy mięśnie zewnętrzne szkieletowe, lecz także działamy gdzieś tam do wewnątrz  tłumaczy instruktorka jogi, Edyta Styczyńska, w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle.

    Jogę można praktykować zarówno w klubach fitness, jak i w domu. Zawsze warto się jednak skonsultować z instruktorem, który pomoże dobrać odpowiednią metodę. Dla początkujących specjaliści polecają jogę Iyengara. Charakteryzuje się ona wyjątkową precyzją wykonywania pozycji, i użyciem akcesoriów, takich jak paski, klocki i bolstery, które pomagają osiągnąć wymaganą pozycję ciała. Joga Iyengara jest również dobrym wyborem dla osób po przebytych kontuzjach lub o słabszej kondycji fizycznej. Osoby, które lubią bardziej dynamiczne ćwiczenia powinny zdecydować się na jogę Ashtanga.

    Na początku jest tak, że przychodzimy tutaj, bo potrzebujemy rekreacji, potem jakiegoś wysiłku, rozciągnięcia, wzmocnienia, i tak dalej. Odczucia bardziej wewnętrzne przychodzą z czasem. Zresztą wiele osób pozostaje tylko na tym poziomie czysto fizycznym, jednak są też tacy, którzy po jakimś czasie zaczynają szukać dalej, głębiej, może trochę medytacji. Na pewno Ashtanga zapewnia taką medytację w ruchu. Także tutaj jest dwa w jednym wyjaśnia Edyta Styczyńska.

    Ashtanga joga wyróżnia się bardzo dynamicznymi zmianami pozycji, właściwie bez przerw pomiędzy sekwencjami. Wymaga to dużego wysiłku, ale doskonale spala kalorie i pięknie rzeźbi ciało. Ashtanga to rodzaj jogi, którą pokochały gwiazdy, między innymi Madonna. Specjaliści radzą, aby jogę praktykować minimum dwa, trzy razy w tygodniu. Ćwiczenia na sali w klubie fitness, warto uzupełnić praktyką domową.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Uroda

    Konsument

    Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

    Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

    Ochrona środowiska

    Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

    Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.