Mówi: | Damian Parol |
Funkcja: | dietetyk sportowy |
Firma: | siłownia CrossFit MGW |
Trening fizyczny wymusza konieczność zmiany diety. Powinien wzrosnąć udział węglowodanów
Eksperci podkreślają, że dla osób prowadzących aktywny tryb życia, dieta na poziomie 1000-1200 kcal nie jest odpowiednia. To zbyt mało, żeby organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Trzeba też spożywać od 3 do 5 posiłków dziennie.
– Większość zaleceń jest taka, żeby spożywać dużo małych posiłków, ale moim zdaniem zdecydowanie ważniejsze jest to, z czym się dobrze czujemy. Jeśli zjemy trzy zdrowe posiłki w ciągu dnia, to jest naprawdę bardzo dobrze i nie należy tego na siłę ulepszać. Jeśli ktoś czuje, że jest głodny co chwilę i te posiłki czy te przekąski, które zjada, są zdrowe, to może jeść 5-6 posiłków dziennie i jest to jak najbardziej właściwe – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Damian Parol, dietetyk sportowy z siłowni CrossFit MGW.
Regularne treningi nie pomogą zrzucić zbędnych kilogramów, jeśli nie będą połączone z odpowiednim sposobem odżywiania się. Zbilansowana dieta dla osoby ćwiczącej powinna składać się z 50-65 proc. węglowodanów, 25-30 proc. tłuszczy i 10-12 proc. białka.
– Najlepiej ograniczyć rzeczy, które wnoszą do diety zbyt dużo kalorii, czyli słodycze, wysoko przetworzone produkty i fast foody. Większość zaleceń jest taka, że powinniśmy zwiększyć białko, bo sportowcy potrzebują go zdecydowanie więcej. Z tym, że my i tak zazwyczaj jemy bardzo dużo białka. Osoba, która nie trenuje, statystycznie spożywa go tyle, ile powinna, gdyby trenowała. Więc nie ma potrzeby zwiększać tej ilości – mówi Damian Parol.
Dietetycy zalecają, by w czasie intensywnych ćwiczeń dostarczać organizmowi jak największą ilość energii. Jej największym źródłem są węglowodany.
– Makaron, ziemniaki czy pieczywo – to są rzeczy, które powinny się znaleźć w diecie rozpoczynającego sportowca. Z tym, że trzeba pamiętać, żeby to nie były wysoko przetworzone produkty, tylko pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż czy gruboziarniste kasze. Zapotrzebowanie energetyczne bardzo łatwo jest uzupełnić suszonymi owocami, np. rodzynkami czy figami – tłumaczy Damian Parol.
Każda osoba uprawiająca sport musi dbać o odpowiedni bilans wodny. Zapotrzebowanie na płyny wynosi 2- 2,5 litra na dobę.
– Napoje izotoniczne szybko uzupełniają nam wodę, dodatkowo zwalniają trochę energii i elektrolitów, które tracimy, więc są fajnym rozwiązaniem. Ale jeśli trenujemy do godziny dziennie i nie ma upału, to wystarczy zwykła woda. Musimy natomiast bardzo uważać na soki, ponieważ są one skoncentrowanym źródłem kalorii. Tak naprawdę z owoców, z których powstają, wyciśnięto wodę i cukier oraz niewielką ilość witamin – dodaje Damian Parol.
Czytaj także
- 2025-05-07: Rynek saszetek nikotynowych w Polsce będzie uregulowany. Osoby nieletnie nie będą mogły ich kupić
- 2025-05-07: PE pracuje nad zmianą rozliczania redukcji emisji CO2 dla nowych aut. Producenci mogą uniknąć wysokich kar
- 2025-04-25: Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu
- 2025-04-29: Coraz mniej kredytów bankowych płynie do polskiej gospodarki. Przed sektorem duże wyzwania związane z finansowaniem strategicznych projektów
- 2025-04-25: Rząd zapowiada nową strategię wspierającą polski kapitał. Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji państwowych
- 2025-04-23: Rząd planuje dalsze zmiany w opiece wczesnodziecięcej. Ma to pomóc odwrócić negatywne trendy demograficzne
- 2025-04-15: 400 gmin w Polsce nie ma na swoim terenie apteki i sytuacja co roku się pogarsza. Samorządowcy apelują o zmiany w prawie
- 2025-04-04: Wykluczenie cyfrowe szczególnie dotyka generacji silver. T-Mobile wystartował z darmowymi kursami z obsługi smartfona
- 2025-04-11: Niektóre państwa członkowskie mają dużą skłonność do nadregulacji prawa unijnego. Bariery wewnątrz Unii mają efekt podobny do wysokich ceł
- 2025-04-18: UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.