Newsy

Średnio co szósty gimnazjalista zapomina o zjedzeniu śniadania

2013-10-02  |  00:04
Mówi:Agnieszka Sienkiewicz
Funkcja:dietetyk
Firma:Organic Farma Zdrowia
  • MP4
  • Spożywanie nieregularnych i źle przygotowanych posiłków może mieć poważne konsekwencje dla rozwoju dziecka. Jeśli nie zje ono zbilansowanego śniadania, może mieć problemy z koncentracją w czasie lekcji. Śniadania powinny być nie tylko zdrowe, ale i atrakcyjne wizualnie. Zamiast niezdrowych przegryzek warto postawić na przekąski zawierające witaminy.

    Praca w szkole wymaga dużego nakładu umysłowego i fizycznego i niedostarczenie odpowiedniej ilości glukozy i wartości odżywczych skutkuje tym, że dzieci po prostu są roztargnione w szkole, źle się zachowują – mówi Agnieszka Sienkiewicz, dietetyk z Organic Farma Zdrowia w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

    Jak pokazują badania dzieci, które nie jedzą śniadań mają znacznie gorsze wyniki w nauce. Najlepszymi produktami na śniadania są musli, płatki (owsiane, żytnie, jaglane), owsianka z dodatkiem owoców suszonych lub sezonowych czy orzechów. Ważne, aby posiłki były atrakcyjne wizualnie.

    Dobrze, żeby to była kanapka z razowego chleba z żółtym serem, z pieczonym mięsem czy z pastą z warzyw strączkowych, z ciecierzycy, soczewicy lub jakiejś fasoli. Oczywiście do tego warzywa. Ważne, żeby były różnokolorowe, żeby cieszyły oko i żeby dzieci chciały to jeść - podkreśla Agnieszka Sienkiewicz.

    W codziennej diecie należy uważać na niezdrowe przekąski, które zawierają zbyt dużo składników niekorzystnie wpływających na zdrowie dzieci.

     – W przekąskach jest za dużo soli, za dużo węglowodanów prostych i za dużo tłuszczów nasyconych, które w przyszłości są odpowiedzialne za miażdżycę. Niestety nasze dzieci już pracują na choroby serca i badania naukowe o tym wyraźnie mówią. Już jest nadciśnienie wśród dzieci, co przed kilku jeszcze laty było zupełnie nie do pomyślenia.

    Dlatego bardzo ważne jest, aby wśród przekąsek, jakie dajemy dzieciom, nie znalazły się produkty zawierające tłuszcze i węglowodany proste.

    Na przykład tzw. mieszanka studencka to jest doskonały przykład czegoś, co możemy dzieciom dać, co jest słodkie, chrupiące, a przy okazji bardzo odżywcze. Są tam suszone owoce, orzechy i właśnie w orzechach dostarczamy witaminę B1, która pozwala glukozie z suszonych owoców bardzo ładnie się przyswoić – podsumowuje Agnieszka Sienkiewicz.

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Nowe technologie

    Konsument

    Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

    Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.

    Handel

    Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

    Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.