Newsy

Stosowanie pasty do zębów z argininą obniża ryzyko choroby próchnicowej

2015-02-09  |  06:20
Mówi:dr n. med. Marcin Aluchna
Funkcja:specjalista stomatologii zachowawczej
  • MP4
  • Ministerstwo Zdrowia alarmuje, że prawie 100 proc. polskich osiemnastolatków cierpi na próchnicę. Największe nasilenie choroby obserwuje się u młodych pacjentów, jednak problem ten dotyczy również osób dojrzałych. Stomatolodzy podkreślają, że podstawą profilaktyki jest odpowiednia higiena jamy ustnej. Najnowszą metodą walki z próchnicą są pasty do zębów, które oprócz związków fluoru, zawierają argininę. Ten aminokwas jest metabolizowany przez bakterie i neutralizuje kwaśne pH w ustach, przez co obniża ryzyko choroby próchnicowej o ponad 20 proc.

    Według danych Departamentu Matki i Dziecka Ministerstwa Zdrowia choroba próchnicowa występuje u 86 proc. polskich sześciolatków i 96 proc. osiemnastolatków.

    – Największe nasilenie obserwujemy u młodych pacjentów, ale warto wspomnieć o tym, że choroba próchnicowa dotyczy ogółu społeczeństwa, również osób dojrzałych i pacjentów złotego wieku – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Marcin Aluchna, specjalista stomatologii zachowawczej.

    Choroba próchnicowa to problem złożony, związany zarówno z florą bakteryjną, niewłaściwą higieną jamy ustnej, jak i nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi.

     Pożywienie oddziałuje na tkanki twarde zęba i przyzębie. Dieta ma także duże znaczenie w okresie rozwojowym naszych pacjentów, bo wpływa w bardzo istotny sposób na prawidłowe ukształtowanie całego narządu żucia – tłumaczy Marcin Aluchna.

    Decydujące znaczenie w profilaktyce próchnicy ma jednak częstość i jakość zabiegów higienicznych jamy ustnej, w tym technika szczotkowania i odpowiedni skład pasty do zębów.

    Od wielu lat dużą rolę w zakresie profilaktyki pełnią związki fluoru. W tej chwili do tej sprawdzonej metody dołączono nowe rozwiązanie, które działa synergistycznie z fluorem i jest to dodatek argininy.

    Arginina zawarta w paście do zębów jest metabolizowana przez bakterie płytki nazębnej, a produkty tej przemiany neutralizują kwaśny odczyn w jamie ustnej powstały po spożyciu węglowodanów.

    – Nasi wrogowie w postaci bakterii, które wytwarzają kwaśne metabolity uszkadzające twarde tkanki zęba, mają niejako już na miejscu oręż wytrącony z ręki. Prowadzone przez wiele lat badania na bardzo licznej populacji wykazują poprawę skuteczności o ponad 20 proc. w chwili, gdy pasta zawiera nie tylko związki fluoru, lecz także dodatek argininy – dodaje stomatolog.

    Połączenie działania profilaktycznego fluoru i argininy określone zostało opatentowaną nazwą technologii neutralizacji kwasów cukrowych. Pasty z dodatkiem argininy są już powszechnie dostępne na polskim rynku.  

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Transport

    Polska drugim największym rynkiem dla Mercedesa-Maybacha w Europie. Liczba zamówień na nowego kabrioleta SL 680 wskazuje na duże zainteresowanie klientów

    W Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się polska premiera najnowszego modelu Mercedes-Maybach – SL 680 Monogram Series. To najbardziej sportowy Maybach w historii. – Liczba zamówień składanych w systemie wskazuje, że premierowe auto cieszy się dużym zainteresowaniem klientów – podkreślają przedstawiciele marki. Polska jest drugim największym rynkiem dla luksusowych samochodów Maybacha w Europie.

    Handel

    Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy

    Rynek piwa skurczył się w 2024 roku o prawie 2 proc. To m.in. efekt wzrostu średniej ceny tego alkoholu, która jest dziś o ponad 40 proc. wyższa niż w 2019 roku. Na tle rynku zdecydowanie wyróżnia się segment bezalkoholowy, który wolumenowo i wartościowo rośnie o ok. 17 proc. w ujęciu rocznym. – Ten segment, wart 1,7 mld zł, jest nadzieją na poprawę wyników branży piwowarskiej – ocenia Igor Tikhonov, prezes Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. I podkreśla, że rynek pozostaje pod presją rosnących kosztów produkcji i zmian legislacyjnych.