Newsy

Stosowanie pasty do zębów z argininą obniża ryzyko choroby próchnicowej

2015-02-09  |  06:20
Mówi:dr n. med. Marcin Aluchna
Funkcja:specjalista stomatologii zachowawczej
  • MP4
  • Ministerstwo Zdrowia alarmuje, że prawie 100 proc. polskich osiemnastolatków cierpi na próchnicę. Największe nasilenie choroby obserwuje się u młodych pacjentów, jednak problem ten dotyczy również osób dojrzałych. Stomatolodzy podkreślają, że podstawą profilaktyki jest odpowiednia higiena jamy ustnej. Najnowszą metodą walki z próchnicą są pasty do zębów, które oprócz związków fluoru, zawierają argininę. Ten aminokwas jest metabolizowany przez bakterie i neutralizuje kwaśne pH w ustach, przez co obniża ryzyko choroby próchnicowej o ponad 20 proc.

    Według danych Departamentu Matki i Dziecka Ministerstwa Zdrowia choroba próchnicowa występuje u 86 proc. polskich sześciolatków i 96 proc. osiemnastolatków.

    – Największe nasilenie obserwujemy u młodych pacjentów, ale warto wspomnieć o tym, że choroba próchnicowa dotyczy ogółu społeczeństwa, również osób dojrzałych i pacjentów złotego wieku – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Marcin Aluchna, specjalista stomatologii zachowawczej.

    Choroba próchnicowa to problem złożony, związany zarówno z florą bakteryjną, niewłaściwą higieną jamy ustnej, jak i nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi.

     Pożywienie oddziałuje na tkanki twarde zęba i przyzębie. Dieta ma także duże znaczenie w okresie rozwojowym naszych pacjentów, bo wpływa w bardzo istotny sposób na prawidłowe ukształtowanie całego narządu żucia – tłumaczy Marcin Aluchna.

    Decydujące znaczenie w profilaktyce próchnicy ma jednak częstość i jakość zabiegów higienicznych jamy ustnej, w tym technika szczotkowania i odpowiedni skład pasty do zębów.

    Od wielu lat dużą rolę w zakresie profilaktyki pełnią związki fluoru. W tej chwili do tej sprawdzonej metody dołączono nowe rozwiązanie, które działa synergistycznie z fluorem i jest to dodatek argininy.

    Arginina zawarta w paście do zębów jest metabolizowana przez bakterie płytki nazębnej, a produkty tej przemiany neutralizują kwaśny odczyn w jamie ustnej powstały po spożyciu węglowodanów.

    – Nasi wrogowie w postaci bakterii, które wytwarzają kwaśne metabolity uszkadzające twarde tkanki zęba, mają niejako już na miejscu oręż wytrącony z ręki. Prowadzone przez wiele lat badania na bardzo licznej populacji wykazują poprawę skuteczności o ponad 20 proc. w chwili, gdy pasta zawiera nie tylko związki fluoru, lecz także dodatek argininy – dodaje stomatolog.

    Połączenie działania profilaktycznego fluoru i argininy określone zostało opatentowaną nazwą technologii neutralizacji kwasów cukrowych. Pasty z dodatkiem argininy są już powszechnie dostępne na polskim rynku.  

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Partner Serwisu Zdrowie

    Viatris

    Media

    Styl życia

    Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

    Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

    Handel

    Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

    Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.