Mówi: | Karol Okrasa |
Funkcja: | kucharz, prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej |
Karol Okrasa prezentuje proste i smaczne dania na imprezę sylwestrową
Istnieje wiele prostych dań, które można przygotować na imprezę sylwestrową. Według Karola Okrasy do szampana najlepiej podawać wytrawne przekąski na bazie sera, mięsa oraz ciasta francuskiego. Słodkie dodatki, jak popularne tiramisu, sernik czy ciasteczka z ciasta francuskiego lub filo, pasują zaś idealnie do słodkiego wina musującego.
Sylwestrowe przekąski można przygotować w krótkim czasie z podstawowych produktów spożywczych, takich jak ser, szynka, papryka lub gotowe ciasto francuskie.
– Absolutną klasyką są suszone śliwki zapiekane w plastrach boczku albo dojrzałej szynki. Niewiele czasu zajmuje również przygotowanie tarty na cieście francuskim z kawałkami sera, anchois albo pieczonych papryk. Można sobie przygotować ciasteczka francuskie, nadziewając je różnego rodzaju farszami: z ugotowanej ciecierzycy, soczewicy, może być też farsz rybny lub mięsny – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karol Okrasa.
Popularny kucharz podkreśla również, że wbrew powszechnym wyobrażeniom do obowiązkowego sylwestrowego szampana najlepiej pasują wytrawne przekąski. Słodkie dodatki powinno podawać się ze słodkim winem musującym lub tradycyjnym.
– Najprostszą przekąską, jaką można przygotować, jest prosty sernik na zimno z sera mascarpone wymieszany na przykład z masą makową. Spód przygotowujemy z herbatników wymieszanych z odrobiną masła. Można też upiec tradycyjny spód z kruchego ciasta, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Równie łatwo jest przygotować klasyczne tiramisu – wymienia Okrasa.
Oprócz popularnej kuchni śródziemnomorskiej do sylwestrowego menu wracają klasyczne dania kuchni polskiej. Noworoczna impreza to idealna okazja, by przygotować staropolskiego strudla jabłkowego.
– Dzięki temu wykorzystujemy jabłka, które powinniśmy teraz jeść na potęgę, robiąc na złość niektórym osobom. A poza tym to taka nasza klasyka. Zamiast cynamonu można dodać kardamon, będzie to zupełnie inny jabłecznik. Można wykorzystać dwa rodzaje ciasta: albo ciasto francuskie, albo ciasto filo, które można kupić w sklepie – będzie szybko, smacznie i prawie po polsku – zachęca kucharz.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Święta wiążą się z tym, że się kupuje masę ubrań i jedzenia. Ja w tym roku postawię na minimalizm
Modelka przyznaje, że po udziale w 13. edycji popularnego programu „Top Model” sporo się dzieje w jej życiu zawodowym. Kariera nabrała tempa, pojawiają się nowe propozycje współpracy, a jej nazwisko wciąż zyskuje na wartości w świecie modelingu. Klaudia Zioberczyk zaznacza więc, że ta wiosna będzie niezwykle pracowita. Cieszy się też na nadchodzące święta, ale zachęca wszystkich do zachowania umiaru podczas zakupów spożywczych.
Handel
Spada udział chowu klatkowego w hodowli drobiu. Wciąż jednak 67 proc. kur trzymanych jest w klatkach

Zmiany nie są błyskawiczne, jednak spadkowy trend udziału chowu klatkowego kur jest wyraźnie widoczny – wynika z siódmej edycji raportu Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”. Według najnowszego raportu już prawie 1/3 kur w naszym kraju utrzymywana jest w systemach innych niż chów klatkowy. Dziesięć lat temu było to zaledwie 13 proc. Obecnie już ponad 170 firm zadeklarowało wycofania jaj z chowu klatkowego. Prawie połowa już teraz wywiązała się z tej obietnicy.
Zdrowie
Julia Kamińska: Nie boję się krwi, ale raz podczas takiej procedury zdarzyło mi się zemdleć

Aktorka nie boi się strzykawek ani zastrzyków. Wizyta w punkcie pobrań krwi czy w laboratorium również nie jest dla niej traumatycznym przeżyciem. Julia Kamińska zaznacza natomiast, że choć samo pobranie krwi powoduje u niej jedynie niewielki dyskomfort, to raz podczas takiej procedury zemdlała.