Newsy

Kobiety są bardziej niż mężczyźni narażone na problemy zdrowotne wynikające z nadmiernego spożywania alkoholu

2014-09-24  |  06:30
Mówi:Aneta Jóźwicka
Funkcja:dyrektor ds. relacji korporacyjnych Diageo
  • MP4
  • Organizm kobiety znacznie wolniej niż mężczyzny metabolizuje alkohol. Wynika to m.in. z mniejszej ilości wody i krwi w organizmie. Kobiety są też bardziej narażone na problemy zdrowotne wynikające ze spożywania alkoholu. Na tempo wchłaniania i wydalania alkoholu przez organizm ludzki ma jednak wpływ nie tylko płeć. Zależy ono także od wieku, zjedzonego pokarmu, masy ciała, a nawet stanu psychofizycznego.

    Metabolizm alkoholu zachodzi w trzech etapach: wchłaniania, rozprowadzania i wydalenia. Zaraz po spożyciu alkoholu przez człowieka jest on wchłaniany do krwi oraz rozprowadzany przez nią po całym organizmie. Najwięcej alkoholu przyswajają nerki, wątroba, płuca i mózg. Jest to moment, w którym stężenie alkoholu we krwi wzrasta do maksymalnego poziomu, a następnie stopniowo spada. Organizm ludzki nie jest w stanie magazynować alkoholu, musi on więc zostać wydalony. Odpowiada za to głównie wątroba. Enzymy wątrobowe rozkładają alkohol, a następnie eliminują go z organizmu. Proces ten zajmuje około godziny. Jeśli jednak w organizmie znajduje się zbyt wiele alkoholu, wątroba nie jest w stanie go rozłożyć i czas trwania metabolizowania może się wydłużyć do kilku godzin. Jest on także zależny od wielu innych czynników.

     – Dwie osoby, które wypiją tą samą ilość alkoholu, będą się po tym alkoholu trochę inaczej zachowywać i inaczej czuć. Z drugiej strony ta sama osoba, która sięgnie po tą samą ilość alkoholu w różnych sytuacjach, w różnych dniach, przy różnych okazjach, też będzie zupełnie inaczej odczuwała efekty jego działania. Trochę inaczej będą reagować na alkohol kobiety. My przeważnie dłużej niż mężczyźni przetwarzamy alkohol – mówi Aneta Jóźwicka, dyrektor ds. relacji korporacyjnych Diageo, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

    Fakt, że kobiety wolniej metabolizują alkohol wynika z mniejszej ilości wody w ich organizmie oraz niższej aktywność ADH, czyli enzymu dehydrogenazy alkoholowej biorącego udział w metabolizmie alkoholu. Na tempo wchłaniania i metabolizowania alkoholu w organizmie ma wpływ wiele innych czynników, m.in. pokarm, który zalega w żołądku, wiek, stan psychofizyczny. Badania naukowe udowodniły, że organizm osoby, która przed wypiciem drinka zjadła posiłek bogaty w tłuszcz, białko i węglowodany, metabolizuje alkohol trzy razy dłużej niż w przypadku osób pijących na czczo. Na stan upojenia czy tempo wydalania alkoholu nie ma natomiast wpływu rodzaj wypitego trunku.

     – Standardowa jednostka alkoholu to jest dokładnie 10 g czystego alkoholu. Tyle alkoholu znajduje się m.in. w 100 ml wina, w 250 ml 5-proc. piwa i w 30 ml mocnego 40-proc. alkoholu, na przykład wódki. Tak naprawdę znaczy to, że każdy alkohol zawarty, czy to właśnie w jednym kieliszku wódki, czy to w jednym kuflu piwa, czy też w jednym kieliszku wina to jest dokładnie taki sam alkohol i dokładnie tak samo będzie oddziaływał na organizm  – mówi Aneta Jóźwicka.

    Kobiety znacznie bardziej niż mężczyźni narażone są na problemy zdrowotne wynikające ze spożywania, zwłaszcza nadmiernego alkoholu. Nadużywanie tego rodzaju trunków zaburza prawidłowy cykl menstruacyjny i funkcje rozrodcze, często prowadzi do niepłodności, a także zwiększa ryzyko poronienia i uszkodzeń płodu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem jet zdania, że alkohol stanowi jedną z głównych przyczyn rozwoju raka piersi. Nadużywanie alkoholu zwiększa także ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera u obu płci, a zwłaszcza u kobiet, są one bowiem bardziej niż mężczyźni podatne na uszkodzenia mózgu spowodowane alkoholem.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Teatr

    Ochrona środowiska

    Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

    Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

    Ochrona środowiska

    Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

    Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.