Newsy

Magda Gessler: w Polsce nadal ważniejszy jest wygląd niż smak potrawy

2013-12-23  |  08:20
W najnowszej książce kucharskiej Magdy Gessler zatytułowanej „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” znalazły się przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Z tomu można dowiedzieć się m. in., jak ważna jest jakość używanych produktów, a także gdzie w Polsce można znaleźć najlepsze kurki, kapustę czy ryby.

Magda Gessler narzeka, że w Polsce w dalszym ciągu ważniejszy jest wygląd potrawy niż jej smak i pochodzenie składników użytych do jej sporządzenia. W okresie przedświątecznym, kiedy w sklepach pojawiają się karpie, bardzo rzadko można dotrzeć do informacji, z jakiego regionu pochodzi ryba.

Najważniejszą informacją, tak jak to jest we Francji, powinna być lokalizacja produktu. Jeżeli przygotowujemy potrawę i produkty nie pochodzą ze sprawdzonego miejsca, nasze danie nigdy nie będzie dobre. To jest trochę tak, jak ładować pieniądze w stary, zepsuty samochód, który nigdy nie wróci do formy. Nie można pracować nad kiepskim produktem. To strata naszego czasu, pieniędzy i zdrowia. – twierdzi Magda Gessler.

Restauratorka zwraca uwagę, że w Polsce nadal nie przykłada się wielkiej wagi do kuchni regionalnej. Często zdarza się, że mieszkańcy konkretnego regionu nie wiedzą, że ich lokalny produkt jest mocno pożądany przez mieszkańców Warszawy, którzy są zdeterminowani zapłacić za niego wysoką sumę.

W Małdytach w województwie warmińsko-mazurskim można znaleźć na przykład najlepszego lina w Polsce i do tego genialne kurki. Niestety większość linów z okolicy Warszawy jest bardzo mulista, a ludzie nie zawsze potrafią to dostrzec i zgromadzić wokół siebie dobre produkty. – mówi Gessler agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

W „Smacznej Polsce. Regionalnym przewodniku kulinarnym”zebrano przepisy z całej Polski, w których uwzględniono lokalne specjały i ich wpływ na przygotowywane dania. Książka miała swoją premierę w listopadzie.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta

Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.

Moda

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.

Infrastruktura

Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.