Newsy

Polacy o jesieni: tęsknimy za słońcem i upałami

2013-10-11  |  06:00
Brakuje nam słońca i wysokich temperatur. Wielu z nas podchodzi jednak optymistycznie do tej pory roku i uważa, że jest to idealna czas na spotkania z przyjaciółmi.

Jesień jest wspaniała pod warunkiem, że jest słońce. Wtedy jest równie wesoła, co wiosna – mówią mieszkańcy Warszawy.

Wielu twierdzi, że gdy z drzew spadają liście, robi się coraz szybciej ciemno, a natura usycha, to wtedy dopada ich jesienna depresja.

Jesień jest radosna, jest kolorowa, bywa, że pada deszcz, ale wcale nie musimy od razu mieć depresji. Trochę to sobie wmówiliśmy – mówią rozmówcy agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Jednak jesienna depresja to nie mit, wiele osób faktycznie nie ma humoru przez pogodę.

Codziennie nie chce mi się wstawać z łóżka i najchętniej jadłabym tabliczki czekolady, tylko żeby uzupełnić magnez – przyznał mieszkaniec Warszawy.

Jesień to dla wielu jednak idealna pora na spotkania ze znajomymi. Częste kontakty z przyjaciółmi polecają także psychologowie.

– Spacer, piwo, dobre jedzenie, pogaduchy do późnej nocy. Jest zimno i trzeba się napić ciepłej herbaty – to dobry pretekst do częstych spotkań - podkreśla.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.