Newsy

Sekrety parzenia idealnej kawy

2013-11-18  |  07:00
Mówi:Magda Paczos
Funkcja:właścicielka kawiarni "Przystanek MDM"
  • MP4
  • Przygotowanie idealnej kawy to wręcz rytuał.  Każdy wytrawny kawosz ma swoją recepturę na jej przyrządzenie. Ale żeby wydobyć z tego napoju pełny, prawdziwy i niepowtarzalny smak oraz aromat, trzeba zastosować się do kilku podstawowych zasad. 

    Pierwsza i najważniejsza zasada: kawa musi być świeżo zmielona. Najlepsza grubość drobin powinna odpowiadać rozmiarom kryształków cukru lub nieco większym ziarenkom piasku. Zbyt mocne zmielenie spowoduje,  że kawa będzie gorzka.

     – Kawę mielimy w młynku, najlepiej w żarnowym, w którym każde ziarno jest jednakowo zmielone. Po zmieleniu, najlepiej w ekspresie ciśnieniowym z 8 g kawy przygotowujemy idealne espresso. Powinno się je parzyć około 20 sekund – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magda Paczos, właścicielka kawiarni "Przystanek MDM".

    Do espresso powinno się dodawać tylko cukier biały – jak najdrobniejszy, aby przyspieszyć proces przenikania do napoju.  Z kolei cukier brązowy, poprzez zawarty w nim karmel, zmienia smak kawy i długo się rozpuszcza. Dlatego znaczna jego część zostaje na dnie filiżanki. Ale wytrawni kawosze wyczują każdą nutę nieprawidłowości.

    Zawsze wyczujemy źle podaną kawę, jeżeli ona jest przepalona. Jeżeli espresso jest zbyt długo parzone, ono ma wtedy charakterystyczny kwaśny smak i wtedy nawet najlepszy gatunek kawy możemy popsuć poprzez przepalenie jej, czyli zbyt długie parzenie  – tłumaczy Magda Paczos.

    Znaczenie ma także aromat kawy. Choć najbardziej subtelny i najmniej dostrzegalny, nadaje napojowi niepowtarzalny charakter. Nie bez znaczenia jest także sposób podania. Na bazie espresso powstają wszystkie kawy mleczne: cappuccino, latte i macchiato. 

     – Mamy kilka alternatywnych metod podawania kawy. Jedną z głównych, jaką my tutaj także podajemy, to jest Aeropress. Jest to kawa, która na zasadzie ekstrakcji przepływa przez specjalne urządzenie z poliwęglanu. Kawa ta ma o wiele więcej kofeiny. Jest ona idealna na poranek, bo pobudza. Ilość kofeiny w niej jest nieporównywalna do ilości kofeiny zawartej w samym espresso – wyjaśnia Magda Paczos

    Na jesienne i zimowe dni, bariści polecają kawę z dodatkiem cynamonu, kardamonu i miodu.  Doskonale rozgrzewa, wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed przeziębieniem. Jest także afrodyzjakiem.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Zdrowie

    Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta

    Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.

    Moda

    Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

    Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.

    Infrastruktura

    Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

    Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.