Mówi: | Tadeusz Müller |
Funkcja: | restaurator |
Tadeusz Müller: Magda Gessler wprowadziła w Polsce przyspieszone technikum gastronomiczne. Polacy i widzowie przeszli kurs wiedzy kulinarnej i o gościnności
Zdaniem restauratora w ciągu ostatnich 10 lat Magda Gessler znacząco zmieniła gastronomiczną mapę Polski oraz zwiększyła świadomość kulinarną nie tylko właścicieli restauracji, szefów kuchni i kucharzy, ale także tych, którzy wcześniej z gotowaniem nie mieli nic wspólnego. Gwiazda TVN-u pokazała, jak z powodzeniem prowadzić lokale, które przyciągają klientów i przynoszą zysk. Udowodniła też, że kluczami do sukcesu są dobry pomysł, smaczne jedzenie i bycie gościnnym.
Dzieci Magdy Gessler – Lara i Tadeusz – były przy niej w czasie uroczystego świętowania dziesięciolecia „Kuchennych rewolucji”. Obydwoje jednym głosem przekonują, że to, co robi ich matka, na trwałe zapisze się w historii polskiej gastronomii.
– Jestem bardzo dumny z mamy, że jest naczelną kucharką w Polsce i że pokazała Polakom, że gastronomia to jest otwarte serce, to jest gościnność, to są przyjazne relacje i dawanie siebie innym – mówi Tadeusz Müller.
Syn Magdy Gessler nie ma wątpliwości, że jego mama zwiększyła świadomość kulinarną Polaków, zaszczepiła w nich pasję do gotowania i pokazała, jak podtrzymać wielowiekową tradycję polskiej gościnności.
– Mam wrażenie, że Magda Gessler wprowadziła w Polsce przyspieszone technikum gastronomiczne. Polacy i widzowie przeszli kurs wiedzy kulinarnej i wiedzy o gościnności. Bo to, co ona robi, to jest szeroka gościnność, uczenie ludzi tego, że restauracja to nie tylko miejsce, gdzie się patrzy na tabelki i foodcosty, ale też trzeba dzielić się sercem – mówi.
Tadeusz Müller podkreśla, że dzięki doświadczeniu jego matki właściciele lokali gastronomicznych zobaczyli, jak powinny funkcjonować takie miejsca, czym przyciągnąć gości i jak sprawić, by wychodzili syci i zadowoleni. Klienci z kolei zrozumieli, że nie muszą godzić się na bylejakość.
– Nauczyła Polaków tego, że w miejscu, gdzie się płaci, wymaga się też jakości, można coś zareklamować, można zwrócić uwagę. I to jest świetne, że Polacy nabrali pewności w korzystaniu z gastronomii – mówi restaurator.
Syn Magdy Gessler na co dzień zajmuje się tworzeniem i wdrażaniem projektów kulinarnych.
– Moja praca polega na wymyślaniu restauracji od zera. Tworzę od koncepcji, przez wnętrza z całym zespołem, poprzez brand, architekturę budynku i wszystkiego, po szkolenia, później gotowanie, wdrożenie tego i podtrzymywanie konceptu. Tym się zajmuję, jestem też współwłaścicielem jednej restauracji Orzo w Warszawie. To jest sieć, która ma też swoje oddziały w Krakowie, Poznaniu, niebawem we Wrocławiu – mówi Tadeusz Müller.
Czytaj także
- 2025-04-17: Phishing największym cyberzagrożeniem. Przestępcy będą coraz częściej sięgać po AI, by skutecznie docierać do potencjalnych ofiar
- 2025-04-22: Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników
- 2025-04-22: Kwestie bezpieczeństwa priorytetem UE. Polska prezydencja ma w tym swój udział
- 2025-04-14: Nowe technologie podstawą w reformowaniu administracji. Będą też kluczowe w procesie deregulacji
- 2025-04-10: Pierwsze efekty prac deregulacyjnych możliwe już jesienią. Ten proces uwolni w firmach środki na inwestycje
- 2025-03-27: Powstanie europejska strategia dotycząca zdrowia psychicznego młodych. Kraje łączą siły, by chronić ich przed cyberzagrożeniami
- 2025-04-08: Blisko 10 mln Ukraińców nie ma dostępu do wody pitnej lub infrastruktury sanitarnej. Na jej odbudowę potrzeba 11,3 mld dol.
- 2025-03-07: Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa
- 2025-03-11: Jerzy Owsiak: Polskie firmy potrzebują, aby państwo im nie przeszkadzało w prowadzeniu biznesu. Ważne jest też zaufanie i ograniczenie biurokracji
- 2025-02-28: Polsko-brytyjska współpraca gospodarcza nabiera rozpędu. Dobre perspektywy dla wspólnych projektów energetycznych i obronnych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.