Mówi: | Tadeusz Müller |
Funkcja: | restaurator |
Tadeusz Müller: Magda Gessler wprowadziła w Polsce przyspieszone technikum gastronomiczne. Polacy i widzowie przeszli kurs wiedzy kulinarnej i o gościnności
Zdaniem restauratora w ciągu ostatnich 10 lat Magda Gessler znacząco zmieniła gastronomiczną mapę Polski oraz zwiększyła świadomość kulinarną nie tylko właścicieli restauracji, szefów kuchni i kucharzy, ale także tych, którzy wcześniej z gotowaniem nie mieli nic wspólnego. Gwiazda TVN-u pokazała, jak z powodzeniem prowadzić lokale, które przyciągają klientów i przynoszą zysk. Udowodniła też, że kluczami do sukcesu są dobry pomysł, smaczne jedzenie i bycie gościnnym.
Dzieci Magdy Gessler – Lara i Tadeusz – były przy niej w czasie uroczystego świętowania dziesięciolecia „Kuchennych rewolucji”. Obydwoje jednym głosem przekonują, że to, co robi ich matka, na trwałe zapisze się w historii polskiej gastronomii.
– Jestem bardzo dumny z mamy, że jest naczelną kucharką w Polsce i że pokazała Polakom, że gastronomia to jest otwarte serce, to jest gościnność, to są przyjazne relacje i dawanie siebie innym – mówi Tadeusz Müller.
Syn Magdy Gessler nie ma wątpliwości, że jego mama zwiększyła świadomość kulinarną Polaków, zaszczepiła w nich pasję do gotowania i pokazała, jak podtrzymać wielowiekową tradycję polskiej gościnności.
– Mam wrażenie, że Magda Gessler wprowadziła w Polsce przyspieszone technikum gastronomiczne. Polacy i widzowie przeszli kurs wiedzy kulinarnej i wiedzy o gościnności. Bo to, co ona robi, to jest szeroka gościnność, uczenie ludzi tego, że restauracja to nie tylko miejsce, gdzie się patrzy na tabelki i foodcosty, ale też trzeba dzielić się sercem – mówi.
Tadeusz Müller podkreśla, że dzięki doświadczeniu jego matki właściciele lokali gastronomicznych zobaczyli, jak powinny funkcjonować takie miejsca, czym przyciągnąć gości i jak sprawić, by wychodzili syci i zadowoleni. Klienci z kolei zrozumieli, że nie muszą godzić się na bylejakość.
– Nauczyła Polaków tego, że w miejscu, gdzie się płaci, wymaga się też jakości, można coś zareklamować, można zwrócić uwagę. I to jest świetne, że Polacy nabrali pewności w korzystaniu z gastronomii – mówi restaurator.
Syn Magdy Gessler na co dzień zajmuje się tworzeniem i wdrażaniem projektów kulinarnych.
– Moja praca polega na wymyślaniu restauracji od zera. Tworzę od koncepcji, przez wnętrza z całym zespołem, poprzez brand, architekturę budynku i wszystkiego, po szkolenia, później gotowanie, wdrożenie tego i podtrzymywanie konceptu. Tym się zajmuję, jestem też współwłaścicielem jednej restauracji Orzo w Warszawie. To jest sieć, która ma też swoje oddziały w Krakowie, Poznaniu, niebawem we Wrocławiu – mówi Tadeusz Müller.
Czytaj także
- 2025-07-01: Koniec polskiej prezydencji w Radzie UE. Doprowadziła do przełomowego wzrostu wydatków na obronność
- 2025-06-18: Większość Polaków sprzeciwia się wprowadzeniu euro. Problemem może być brak dobrej komunikacji
- 2025-06-13: Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym
- 2025-06-05: Już pięciolatki interesują się pieniędzmi. Wakacje to dobry moment na edukację finansową
- 2025-06-18: Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia
- 2025-07-02: Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl
- 2025-06-11: ZUS zatwierdził standardy dofinansowania posiłków dla pracowników. To nowy rozdział w firmowych benefitach
- 2025-06-04: Rynek nieprzygotowany do wdrożenia systemu kaucyjnego. Może się opóźnić nawet o kilka miesięcy
- 2025-06-09: Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce
- 2025-05-26: Dyrektywa o przejrzystości płac zmniejszy lukę płacową między kobietami a mężczyznami. Obniży za to skłonność pracodawców do podwyżek
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.