Newsy

Tadeusz Müller: Magda Gessler wprowadziła w Polsce przyspieszone technikum gastronomiczne. Polacy i widzowie przeszli kurs wiedzy kulinarnej i o gościnności

2020-04-16  |  05:55

Zdaniem restauratora w ciągu ostatnich 10 lat Magda Gessler znacząco zmieniła gastronomiczną mapę Polski oraz zwiększyła świadomość kulinarną nie tylko właścicieli restauracji, szefów kuchni i kucharzy, ale także tych, którzy wcześniej z gotowaniem nie mieli nic wspólnego. Gwiazda TVN-u pokazała, jak z powodzeniem prowadzić lokale, które przyciągają klientów i przynoszą zysk. Udowodniła też, że kluczami do sukcesu są dobry pomysł, smaczne jedzenie i bycie gościnnym.

Dzieci Magdy Gessler – Lara i Tadeusz – były przy niej w czasie uroczystego świętowania dziesięciolecia „Kuchennych rewolucji”. Obydwoje jednym głosem przekonują, że to, co robi ich matka, na trwałe zapisze się w historii polskiej gastronomii.

– Jestem bardzo dumny z mamy, że jest naczelną kucharką w Polsce i że pokazała Polakom, że gastronomia to jest otwarte serce, to jest gościnność, to są przyjazne relacje i dawanie siebie innym – mówi Tadeusz Müller.

Syn Magdy Gessler nie ma wątpliwości, że jego mama zwiększyła świadomość kulinarną Polaków, zaszczepiła w nich pasję do gotowania i pokazała, jak podtrzymać wielowiekową tradycję polskiej gościnności.

– Mam wrażenie, że Magda Gessler wprowadziła w Polsce przyspieszone technikum gastronomiczne. Polacy i widzowie przeszli kurs wiedzy kulinarnej i wiedzy o gościnności. Bo to, co ona robi, to jest szeroka gościnność, uczenie ludzi tego, że restauracja to nie tylko miejsce, gdzie się patrzy na tabelki i foodcosty, ale też trzeba dzielić się sercem – mówi.

Tadeusz Müller podkreśla, że dzięki doświadczeniu jego matki właściciele lokali gastronomicznych zobaczyli, jak powinny funkcjonować takie miejsca, czym przyciągnąć gości i jak sprawić, by wychodzili syci i zadowoleni. Klienci z kolei zrozumieli, że nie muszą godzić się na bylejakość.

– Nauczyła Polaków tego, że w miejscu, gdzie się płaci, wymaga się też jakości, można coś zareklamować, można zwrócić uwagę. I to jest świetne, że Polacy nabrali pewności w korzystaniu z gastronomii – mówi restaurator.

Syn Magdy Gessler na co dzień zajmuje się tworzeniem i wdrażaniem projektów kulinarnych.

– Moja praca polega na wymyślaniu restauracji od zera. Tworzę od koncepcji, przez wnętrza z całym zespołem, poprzez brand, architekturę budynku i wszystkiego, po szkolenia, później gotowanie, wdrożenie tego i podtrzymywanie konceptu. Tym się zajmuję, jestem też współwłaścicielem jednej restauracji Orzo w Warszawie. To jest sieć, która ma też swoje oddziały w Krakowie, Poznaniu, niebawem we Wrocławiu – mówi Tadeusz Müller.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Sylwester Wilk planuje ślub. Ze swoją narzeczoną poznali się w internecie

Sportowiec dużo czasu poświęca obecnie na planowanie swojego ślubu, który odbędzie się w przyszłym roku. Tłumaczy, że uroczystość będzie wyjątkowa pod wieloma względami. Wraz ze swoją narzeczoną Julią chcą zaskoczyć gości między innymi nietypowym pierwszym tańcem. Nie będzie to klasyczny walc, lecz współczesny, romantyczny taniec z ciekawą choreografią. Sylwester Wilk ma nadzieję, że pandemia już niedługo ustąpi i uda się zrealizować wszystkie plany. Chciałby, żeby był to najpiękniejszy dzień jego życia.

Seriale

Piotr Cyrwus: Jestem mieszkańcem całej Polski. Nie chciałbym się przyzwyczajać do jednego miejsca, póki nie muszę

Aktor wciela się w jedną z głównych ról w nowej produkcji TVN „Żywioły Szaszy”. Akcja serialu, podobnie jak książki, na podstawie której powstał, rozgrywa się w Łodzi. Piotr Cyrwus wspomina, że kiedyś pracował w łódzkim Teatrze Jaracza. Przyznaje jednak, że nie darzy miasta sentymentem – dawniej brakowało w nim przestrzeni i zieleni. Przyznaje jednak, że Łódź ostatnio zmienia się na korzyść mieszkańców i przyjezdnych. Miasto staje się coraz bardziej przyjazne.

IT i technologie

Na bezdech senny może cierpieć nawet 2,5 mln Polaków. Nowe technologie pozwalają przeprowadzić diagnostykę we własnym łóżku

Głośne chrapanie i częste wybudzenia w nocy, a w dzień przewlekłe zmęczenie, bóle głowy i trudności z koncentracją – to klasyczne objawy bezdechu sennego, na który choruje kilkanaście procent populacji, często nawet o tym nie wiedząc. Choć wydaje się niegroźny, to nieleczony może prowadzić do rozwoju poważnych chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, a nawet udar mózgu. Szybkie rozpoznanie oraz wdrożenie leczenia są kluczowe dla ich uniknięcia. Problem jednak stanowi długi czas oczekiwania na badanie diagnostyczne. Atrakcyjną alternatywą okazały się nowe technologie i telemedycyna, które pozwalają na wykonanie takiego badania w domu, a konkretniej we własnym łóżku pacjenta, bez konieczności odbycia wizyt w placówce medycznej. Nowoczesne urządzenia ułatwiają również późniejszą terapię pod „zdalnym” okiem lekarza.