Newsy

Tadeusz Müller (syn Magdy Gessler): Mama jest skarbnicą wiedzy medycznej. Gdy coś doradzi, człowiek zdrowieje

2020-03-31  |  05:55

Syn Magdy Gessler tłumaczy, że prywatnie jest ona bardzo ciepłą, czułą i opiekuńczą osobą. Ponadto posiada wiedzę na temat dawnych przepisów leczniczych, które poprawiają odporność i pomagają pozbyć się różnych dolegliwości zdrowotnych. W konsekwencji, gdy Tadeusz Müller choruje, w pierwszej kolejności zwraca się po pomoc właśnie do swojej mamy. Restauratorka zawsze chętnie doradza i tłumaczy, co zrobić, by pozbyć się niechcianych objawów.

Müller zdradza, że tego, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych, Magda Gessler nauczyła się od swojej mamy. To właśnie ona w przeszłości najczęściej udzielała całej rodzinie wskazówek związanych ze zdrowiem. Intuicję i talent odziedziczyła po niej restauratorka. Obecnie to właśnie ona jest głównym źródłem porad medycznych.

– Mama zawsze służy poradami zdrowotnymi i rozwiązuje wszystkie problemy. Kiedyś to babcia doradzała nam, co zrobić, gdy boli ząb albo ma się wrzody. Teraz mama przejęła tę funkcję. Zawsze wszystko wie, jest w stanie doradzić i człowiek natychmiast zdrowieje – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Tadeusz Müller.

Magda Gessler medyczne specyfiki wykonuje głównie z naturalnych produktów. Wykorzystuje ich prozdrowotne właściwości i miesza w odpowiednich proporcjach. Przepisy zna na pamięć – w razie potrzeby dzieli się nimi z bliskimi i osobami, które tego potrzebują.

– Mama zna różne domowe sposoby na przezwyciężenie chorób. Ma także wiedzę na temat lekarstw. Zna zastosowanie różnych ziół i naparów. Wykorzystuje receptury babci. Robi na przykład syrop z cebuli – to wszystko jest w jej głowie – tłumaczy jej syn.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.