Newsy

Anita Sokołowska: Wchodzę do innej przestrzeni zawodowej. W połowie stycznia jest premiera reżyserowanego przeze mnie spektaklu w Bydgoszczy

2022-09-07  |  06:17

Aktorce udało się tak zaplanować dwa ostatnie miesiące, że znalazła zarówno czas na atrakcyjne wyjazdy, jak i spełniała się zawodowo. Podróże do Transylwanii i na Wyspy Zielonego Przylądka pozwoliły jej naładować akumulatory i z nową energią wkroczyć w kolejny sezon pracy. A ten zapowiada się niezwykle atrakcyjnie. Anita Sokołowska podjęła bowiem wyzwanie i sama wyreżyseruje spektakl teatralny w Bydgoszczy.

Miniony sezon urlopowy aktorka uważa za bardzo udany. Dużą frajdę sprawiły jej m.in. wyjazdy w dwa niezwykle atrakcyjne miejsca.

– Niedawno wróciłam z wakacji, więc jestem totalnie wypoczęta. Miałam dwa tygodnie wolnego i odwiedziłam miejsca, które zawsze chciałam odwiedzić, więc były dwa intensywne, ale fantastyczne wypady. Byłam w Transylwanii, zobaczyłam w końcu zamek Drakuli, i na Wyspach Zielonego Przylądka – mówi agencji Newseria Lifestyle Anita Sokołowska.

Aktorka zaznacza, że zawsze stara się umiejętnie planować sezon wakacyjny tak, aby nie zaniedbywać projektów zawodowych, a jednocześnie móc skutecznie wypocząć.

– Oczywiście też bardzo dużo pracowałam, bo jeszcze w lipcu grałam spektakle, 20. sezon „Przyjaciółek” jest w nagraniu, czyli ciągle byłam na planie – mówi.

W sezonie jesienno-zimowym czekają na nią kolejne projekty i wyzwania zawodowe. Najbardziej cieszy ją to, że będzie mogła sprawdzić się w nowej roli i stanąć po drugiej stronie sceny.

– Przede mną totalnie nowe wyzwania, więc jestem bardzo podekscytowana. W połowie stycznia mam premierę swojego spektaklu, który reżyseruję w Bydgoszczy, więc wchodzę do zupełnie innej przestrzeni, mieszam energią. Kosmos wysłał mi zaproszenie, które przyjęłam, więc będę reżyserowała swój spektakl. No i oczywiście spektakle, w których gram w Warszawie i w innych miastach Polski – dodaje aktorka.

W Warszawie Anitę Sokołowską będzie można zobaczyć w komedii „VICTORIA / True Woman Show”. Jest to propozycja Garnizonu Sztuki – teatru pozytywnych emocji. Z kolei w październiku aktorka zagra w spektaklu „Dobrze się kłamie” w Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.