Mówi: | Tomasz Jacyków |
Funkcja: | stylista, krytyk mody |
Tomasz Jacyków: Polacy nie potrafią dobrać stroju do okazji
We wrześniu ukazała się pierwsza książka autorstwa Tomasza Jacykowa "O elegancji i obciachu Polek i Polaków". Swoje dzieło krytyk mody opisuje jako lekką, utrzymaną w żartobliwym tonie gawędę o modzie i o samym sobie.
– W książce znajdziemy dużo porad, dużo humoru, trochę sarkazmu. Na pewno jest to książka, która nie pozwoli się nudzić. Ona może trochę złościć, może trochę bawić, natomiast została napisana po to, żeby nam było lżej w życiu – opisuje Jacyków w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Według Jacykowa Polacy w dalszym ciągu mają duży problem z dobraniem stroju do określonej okazji. Stylista zwraca uwagę, że na co dzień ubieramy się niedbale, niepotrzebnie podkreślając niedoskonałości sylwetki.
– Mężczyźni nie chcą zrezygnować z butów sportowych i trekkingowych na rzecz butów miejskich. Panie powyżej 42. rozmiaru nie chcą zrezygnować z leginsów. Po to jestem ja, żeby mówić, dlaczego fajnie jest niektóre rzeczy zmienić. To, co piszę w swoje książce i to, co proponuję państwu, to jest alternatywa do tzw. "rozmemłania" – tłumaczy Jacyków w typowym dla siebie żartobliwym tonie.
Książka "O elegancji i obciachu Polek i Polaków" to pełna humoru, anegdot i praktycznych wskazówek opowieść o modzie, współczesnym świecie i o samym autorze.
Czytaj także
- 2024-03-27: Polacy obawiają się o swoje cyberbezpieczeństwo w obszarze finansów. Połowa odczuwa braki w wiedzy na ten temat
- 2024-03-22: W dobie wszechobecnego hałasu ludzie tracą zdolność uważnego słuchania. Dzieci i młodzież potrzebują audioedukacji
- 2024-02-15: Energia jest towarem jak każdy inny. Eksperci zachęcają do wdrażania oszczędności w domach [DEPESZA]
- 2024-02-21: Joanna Trzepiecińska i Tomasz Dedek znowu małżeństwem. Aktorzy grają parę w spektaklu „Jak Zabłocki na mydle”
- 2024-03-21: Joanna Trzepiecińska: Z „Rodziny zastępczej” mam same dobre wspomnienia. Do dziś odcinam kupony sympatii widzów
- 2024-03-13: Niski poziom wiedzy finansowej powstrzymuje Polaków przed inwestowaniem na giełdzie. Ruszają zapisy na bezpłatne szkolenia dla tysiąca chętnych
- 2024-02-08: Osteoporoza to problem ponad 2 mln Polaków, głównie kobiet. Może prowadzić do ciężkiego kalectwa i śmierci, ale w Polsce wciąż jest mocno lekceważona
- 2024-02-16: Anna Jurksztowicz: Powinniśmy mieć większą wiedzę na temat osteoporozy. Po 50. roku życia należy mierzyć wzrost i badać gęstość kości
- 2024-02-21: W lutym spodziewany jest projekt zmian w podatku Belki. Kwota wolna od tej daniny mogłaby być zachętą do inwestowania
- 2024-01-26: W tym roku WOŚP zagra dla oddziałów pulmonologicznych. Zakupiony sprzęt wesprze diagnostykę i leczenie chorób płuc
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Media
Michel Moran: Dorota Szelągowska jest dobrą i prawdziwą osobą, a coraz mniej prawdziwych ludzi na tym świecie. Jesteśmy przyjaciółmi, odkąd spotkaliśmy się w programie
Znany szef kuchni cieszy się z tego, że dane mu jest realizować tak ważny dla niego projekt zawodowy wspólnie z Dorotą Szelągowską. Choć wcześniej sporadycznie spotykali się na korytarzach TVN–u, to dopiero na planie programu „MasterChef Nastolatki” mieli okazję bliżej się poznać. Szybko nawiązali nić porozumienia i zostali przyjaciółmi. Teraz obydwoje nie szczędzą sobie pochwał i miłych słów.
Styl życia
Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.