Newsy

U 1-3 proc. uczulonych wstrząs anafilaktyczny kończy się zgonem. Każdy alergik powinien nosić przy sobie strzykawkę z adrenaliną

2015-08-18  |  06:40

Wstrząs anafilaktyczny może wystąpić nie tylko po użądleniu przez owady, lecz także po zjedzeniu produktów zawierających białko lub zażyciu niektórych leków – tłumaczą alergolodzy. Pierwsze objawy anafilaksji pojawiają się w ciągu kilku do kilkunastu minut od chwili zetknięcia się z alergenem. Zdarza się również tak, że gwałtowną reakcję alergiczną wywołuje dopiero dodatkowy czynnik. Może to być alkohol, intensywny wysiłek fizyczny lub wychłodzenie organizmu.

Wśród pokarmów, które najczęściej wywołują anafilaksję, alergolodzy wymieniają mleko, ryby, owoce morza, kurze jaja i orzechy (pistacjowe, ziemne, włoskie, laskowe lub migdały). Reakcję anafilaktyczną mogą spowodować również leki, m.in. aspiryna i penicylina. Są też chorzy szczególnie uczuleni na jad owadów: pszczół i os.

Po użądleniu przez owada występuje szybko przebiegająca reakcja nadwrażliwości. Najpierw na całym ciele pojawia się pokrzywka, świąd skóry, następnie może się pojawić chrypka, kaszel, problemy z oddychaniem, często dochodzą do tego problemy ze strony przewodu pokarmowego, biegunka, bóle brzucha. Czujemy się bardzo osłabieni, kręci nam się w głowie, możemy stracić przytomność – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Piotr Dąbrowiecki, alergolog.

Nie wszyscy uczuleni są jednak świadomi tego, że przyczyną ich dolegliwości jest właśnie wstrząs anafilaktyczny.

Pacjenci powinni pójść do swojego lekarza pierwszego kontaktu, powiedzieć o tym, że była nietypowa reakcja na dany bodziec i on wyśle do alergologa. Naszą rolą jako alergologów jest wykonać testy, zebrać wywiad i ustalić, jaki czynnik stał u podstawy tego, że pacjent miał objawy anafilaksji czy też anafilaksji ze wstrząsem, które mogły potencjalnie zagrozić jego życiu – radzi dr Piotr Dąbrowiecki

Jeśli pomoc przychodzi zbyt późno, konsekwencje mogą być tragiczne. U 1-3 proc. alergików wstrząs anafilaktyczny kończy się zgonem. Tak było między innymi w przypadku aktorki Ewy Sałackiej.

Osoby, które wiedzą, że są uczulone np. na jad owadów błonkoskrzydłych, powinny mieć przy sobie ampułkostrzykawkę z adrenaliną. Od 1 lipca adrenalina jest refundowana w 50 proc. – dodaje dr Piotr Dąbrowiecki.

Aby nie doprowadzić do reakcji anafilaktycznych, trzeba unikać substancji alergizujących i zwracać uwagę na skład pokarmów. Alergolodzy przestrzegają także, by szczególnie latem chronić się przed owadami i zachowywać wyjątkową ostrożność.

Warto zadbać o odpowiedni ubiór. Oczywiście może być przewiewny, ale nie jaskrawy, bo to przyciąga owady. Najlepiej nie używać wody kolońskiej czy perfum. Unikamy picia i jedzenia na wolnym powietrzu, szczególnie słodkich potraw. Nie wolno też korzystać z puszek czy pojemników, które są nieprzezroczyste, a stoją otwarte, dlatego że owad bez problemu może dostać się do środka i nie będziemy go widzieć – mówi dr Piotr Dąbrowiecki.

Przy wystąpieniu objawów reakcji anafilaktycznej w pierwszej kolejności trzeba usunąć źródło alergenu, a następnie podać adrenalinę. Zastrzyk może być również wykonany przez ubranie, najlepiej w zewnętrzną stronę uda.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Tenorzy z zespołu Tre Voci: Dla kultury ten czas jest wyjątkowo trudny. Trzeba zacisnąć pasa i wierzyć, że będzie dobrze

Przed wybuchem pandemii polskie trio muzyczne występowało na całym świecie – od Tajlandii, przez USA i Kanadę, po największe sale koncertowe w Polsce. Członkowie grupy tłumaczą, że tęsknią za regularnym kontaktem z publicznością. Mikołaj Adamczak zaznacza, że brakuje mu przede wszystkim emocji, jakie publiczność dawała podczas występów na żywo. Z kolei Wojciech Sokolnicki chciałby powrócić do podróży, ponieważ zwiedzanie mobilizuje go do działania i pobudza jego kreatywność.

Problemy społeczne

Prawie 450 tys. seniorów 80+ zarejestrowanych na szczepienia przeciw COVID-19. Wciąż duża grupa społeczeństwa jest nastawiona sceptycznie

– Szczepionka przeciwko COVID-19 jest bezpieczna i skuteczna. Dowiodły tego badania prowadzone przed wejściem szczepionki do użytku. Wszelkie dywagacje na temat różnych działań niepożądanych, które można znaleźć w internecie, są bezpodstawne – mówi lekarz Michał Sutkowski. Liczba zaszczepionych do tej pory pacjentów z grupy zero to prawie pół miliona. Jak wskazują dane resortu zdrowia, w tej grupie odnotowano 133 niepożądane odczyny poszczepienne. Chętnych na szczepienia przybywa, ale wciąż duża grupa społeczeństwa pozostaje sceptyczna.

 

Handel

Polacy nie doceniają ryb z Bałtyku. Częściej trafiają one na stoły w Skandynawii i Europie Zachodniej

Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 14,5 kg ryb, czyli nawet trzykrotnie mniej niż mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Co istotne, rzadko też sięgamy po ryby z Bałtyku. Rodzime gatunki, takie jak śledź, szprot, flądra, łosoś, turbot czy sandacz, częściej trafiają na stoły w Skandynawii czy Europie Zachodniej, gdzie są lubiane i cenione przez konsumentów ze względu na swoje prozdrowotne właściwości: dużą zawartość białka, witamin A i D czy kwasów omega-3. Z kolei w Polsce wciąż jeszcze pokutuje mit dotyczący zanieczyszczenia chemikaliami bałtyckich ryb. Badania wykazują jednak, że ryby odławiane w Bałtyku spełniają rygorystyczne normy unijne.