Newsy

Bałtycki bursztyn może być wykorzystywany zarówno jako ozdoba, jak i składnik lekarstw i potraw

2014-10-14  |  06:00
Mówi:Łukasz Magrian
Funkcja:zastępca dyrektora biura
Firma:Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna
  • MP4
  • Bursztyn to jeden z najpopularniejszych kamieni, nie tylko w Polsce. Kojarzący się z Pomorzem szlachetny surowiec jest ceniony ze względu na wiele właściwości – wykorzystuje się go w zdobnictwie, ponadto ma on właściwości lecznicze, a także jest wykorzystywany jako składnik dań i napojów.

    Bursztyn to kopalniana skamieniała żywica, która pochodzi z trzeciorzędowych drzew iglastych i liczy sobie blisko 40 milionów lat. Biżuteria wykonana z bursztynu od wieków zachwyca wielością barw i jest chętnie kupowana przez kobiety w każdym wieku. Jednym z największych miejsc poświęconych bursztynowi jest Piąta Aleja w Gdańsku, gdzie miłośnicy tego kruszcu mogą poznać jego historię oraz przekonać się oraz jak powstaje biżuteria na bazie bursztynu.

    – Znajdują się tam liczne galerie, wystawy, miejsca, w których nie tylko można obejrzeć biżuterię, lecz także podejrzeć pracę rzemieślników, spróbować swoich sił przy obróbce tego tworzywa, zobaczyć jak trudna jest to praca. Można własnoręcznie przygotować pewne elementy i stworzyć swoją własną kompozycję – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Łukasz Magrian, zastępca dyrektora biura w Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

    Bursztyn od wieków jest ceniony również za swoje właściwości zdrowotne. Wiara w dobroczynne działanie bursztynu została poparta badaniami naukowymi. Potwierdzono, że bursztyn pobudza system nerwowy, reguluje pracę nerek i jelit oraz ma działanie przeciwzapalne. Popularny kamień jest wykorzystywany również w zabiegach kosmetycznych.

    – Wiele hoteli świadczących usługi z zakresu odnowy stosuje bursztyn. Właściwości lecznicze tego kamienia wykorzystuje się przy tworzeniu kosmetyków do konkretnych zabiegów. Bursztyn świetnie regeneruje skórę, działa antyalergicznie, daje poczucie wypoczynku i relaksu – mówi Łukasz Magrian.

    Zabiegi z użyciem bursztynu polecane są przede wszystkim w okresie jesiennym, kiedy należy wzmocnić organizm i przygotować skórę do zimy. W ofercie salonów spa znajduje się masaż bursztynem, z wykorzystaniem pyłu bursztynowego lub kremów stworzonych na bazie tego kamienia.

    Jedną z mniej znanych właściwości bursztynu są jego walory smakowe. Kruszec ten wykorzystywany jest bowiem nie tylko w popularnych nalewkach, ale stał się także dodatkiem do potraw.

    – Bursztyn stał się również inspiracją do stworzenia konkretnych potraw, kompozycji barw i smaków, które nawiązują nie tylko do odcieni bursztynu, lecz także konkretnych produktów, które powstają na jego bazie. Na przykład nalewka bursztynowa, która jest wykorzystywana do tworzenia konkretnych potraw. Mamy zupę bursztynową oraz marynaty, które powstają w oparciu o kamień bursztynowy, a także lokalny browar – wymienia Magrian.

    Badania wykazały, że bałtycki bursztyn ma najwięcej właściwości zdrowotnych w naturalnej postaci surowca oraz w postaci rozdrobnionej. Należy jedna pamiętać, aby nie stopić kamienia, ponieważ wówczas straci on większość swoich leczniczych właściwości.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Transport

    Polska drugim największym rynkiem dla Mercedesa-Maybacha w Europie. Liczba zamówień na nowego kabrioleta SL 680 wskazuje na duże zainteresowanie klientów

    W Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się polska premiera najnowszego modelu Mercedes-Maybach – SL 680 Monogram Series. To najbardziej sportowy Maybach w historii. – Liczba zamówień składanych w systemie wskazuje, że premierowe auto cieszy się dużym zainteresowaniem klientów – podkreślają przedstawiciele marki. Polska jest drugim największym rynkiem dla luksusowych samochodów Maybacha w Europie.

    Handel

    Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy

    Rynek piwa skurczył się w 2024 roku o prawie 2 proc. To m.in. efekt wzrostu średniej ceny tego alkoholu, która jest dziś o ponad 40 proc. wyższa niż w 2019 roku. Na tle rynku zdecydowanie wyróżnia się segment bezalkoholowy, który wolumenowo i wartościowo rośnie o ok. 17 proc. w ujęciu rocznym. – Ten segment, wart 1,7 mld zł, jest nadzieją na poprawę wyników branży piwowarskiej – ocenia Igor Tikhonov, prezes Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. I podkreśla, że rynek pozostaje pod presją rosnących kosztów produkcji i zmian legislacyjnych.