Newsy

Ekstrakty z bursztynu stosowane w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i kondycjonujące

2017-06-14  |  06:00
Mówi:Michał Kosior
Funkcja:dyrektor biura
Firma:Międzynarodowe Stowarzyszenie Bursztynników
  • MP4
  • Bursztyn to nie tylko ozdoba czy atrakcyjny element biżuterii, lecz także cenny składnik produktów kosmetycznych. Według opinii producentów kompleks skoncentrowanych wyciągów z bursztynu poprawia metabolizm komórkowy, wspiera naturalne mechanizmy obronne skóry, przyspiesza jej zdolność do regeneracji, poprawia mikrokrążenie, a tym samym sprawia, że jest ona dotleniona, nawilżona i ma lepszy koloryt.

    Olej bursztynowy wykazuje działanie antyoksydacyjne i antyseptyczne, co powoduje, że jest doskonałym dodatkiem do kosmetyków przeciwstarzeniowych i toników. Bursztyn znajdziemy także w składzie kremów regenerujących i nawilżających. Szampony z wyciągiem z bursztynu wygładzają i wzmacniają włosy, a wcierki stymulują ich porost i hamują wypadanie.  

    Bursztyn od zarania dziejów był traktowany jako amulet. Współcześnie naukowcy udowadniają, że bursztyn ma w sobie zawartość kwasu bursztynowego, który działa prozdrowotnie, jest katalizatorem przemian komórkowych w naszym organizmie. Dziś drobne bursztynki używa się w SPA w masażach, w nacieraniu, zmikronizowany pył bursztynowy jest w kosmetykach – mówi agencji Newseria Michał Kosior, dyrektor biura Międzynarodowego Stowarzyszenia Bursztynników.

    Pył bursztynowy stanowi bazę do peelingu ciała. Dział on rozświetlająco i odżywczo, a kwas bursztynowy przyczynia się do regeneracji skóry. Sole mineralno-bursztynowe bogate w cenne mikroelementy, kolagen i wyciąg z bursztynu ograniczają działanie wolnych rodników i działają przeciwbakteryjnie.

    – Te najbardziej znane postaci paramedycznego użycia bursztynu to ciągle nalewka bursztynowa i nacieranie – mówi Michał Kosior.

    Nalewka bursztynowa zapobiega drobnym infekcjom i przeziębieniom. Można ją dodawać do herbaty, wcierać w kark, wmasowywać w bolące mięśnie. Wspomaga układ odpornościowy i trawienny.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Konsument

    Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

    Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

    Podróże

    Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

    W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.