Mówi: | Anna Wśniewska |
Funkcja: | menadżer ds. produktu |
Firma: | Natura Siberica |
Na właściwości kosmetyków wpływa sposób pozyskiwaniach roślin do ich produkcji. Te najlepsze pochodzą z dzikich zbiorów bądź farm organicznych
Właściwości kosmetyków naturalnych są lepsze, gdy do ich produkcji używa się roślin pozyskiwanych w naturalnym środowisku ich wzrostu. Niezwykle istotne jest, by czas zbiorów był jednoznaczny z czasem maksymalnej akumulacji w roślinie najbardziej wartościowych i biologicznie aktywnych substancji. Jeśli zioła, owoce czy korzenie zostaną zebrane przedwcześnie, nie mogą być wykorzystane do celów terapeutycznych. Inną grupą są kosmetyki naturalne produkowane na bazie organicznych składników pochodzących z upraw, które są pod stałą kontrolą człowieka.
– Składniki do produkcji kosmetyków naturalnych najlepiej jest pozyskiwać ze stanu naturalnego, czyli ze środowiska, w którym one występują. To tzw. metoda dzikich zbiorów. Jest to taki sposób pozyskiwania roślin, jakiego od lat używali rdzenni mieszkańcy danych okolic. Polega on na tym, aby rośliny zbierać dokładnie w tym momencie, kiedy ich cykl wzrostu pozwala na największe skumulowanie składników odżywczych w danej roślinie – mówi agencji Newseria Anna Wśniewska, menadżer ds. produktu Natura Siberica.
Najbardziej wartościowe zioła, trawy czy owoce muszą mieć najbardziej optymalne naturalne warunki rozwoju. Nie są one w żaden sposób stymulowane zewnętrznie, dzięki czemu ulegają selekcji, której dokonuje wyłącznie natura. Surowy syberyjski klimat mają szansę przetrwać tylko najsilniejsze gatunki – bogate w odżywcze, aktywne składniki. Przestrzeganie rytmu naturalnego odrostu roślin jest niemałym wyzwaniem. Niektóre z nich zbierane są raz w roku, a ich korzenie i odrosty co 2–3 lata. Bywa, że taki cykl wynosi nawet 5–6 lat. Bardzo ważne jest także, by po zebraniu roślin natychmiast przystąpić do wstępnego ich przetwarzania, czyli np. suszenia.
– Świetnym przykładem tutaj są trawy, które już po kilku godzinach od zbioru, gdy są pozostawione same sobie, wydzielają bardzo duże ilości ciepła i nie będą się nadawały do późniejszej obróbki, natomiast poddane wstępnemu suszeniu nie tracą swoich cennych witamin i składników odżywczych. Są idealnym surowcem do wytwarzania kosmetyków naturalnych – mówi Anna Wśniewska.
Dzikie zbiory polegają na zbieraniu składników naturalnych ze środowiska, natomiast zupełnie odrębną kwestią są farmy organiczne, gruntownie przygotowywane i uprawiane przez ludzi. Nie używa się w nich pestycydów i sztucznych nawozów.
– Farmy ekologiczne są kontrolowane przez cały okres upraw, ale również na długo przed planowanym otwarciem takiej farmy. Już na trzy lata wcześniej kontrolowany jest skład gleby oraz skład deszczówki na obecność substancji, które mogłyby w jakikolwiek sposób zaburzyć skład roślin, które będą uprawiane w danym miejscu – mówi Anna Wśniewska.
Bardzo często na opakowaniach kosmetyków naturalnych pojawiają się gwiazdki. Oznacza to, że dany składnik pochodzi z certyfikowanej uprawy ekologicznej.
Czytaj także
- 2025-02-14: Spływające resztki nawozów największym zagrożeniem dla Bałtyku. Pojawiają się nowe wyzwania związane z energetyką wiatrową
- 2025-01-09: Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku
- 2024-11-20: Branża wiatrakowa niecierpliwie wyczekuje liberalizacji przepisów. Zmiany w prawie mocno przyspieszą inwestycje
- 2024-10-18: Nowe technologie zmieniają pracę statystyków. Mogą poddawać szybkiej analizie duże zasoby informacji
- 2024-11-14: Sieci handlowe oferują coraz więcej ryb ze zrównoważonych połowów. Lidl i Kaufland wśród liderów
- 2024-09-18: Część kosmetyków może być groźna dla kobiet w ciąży. Zwiększają ryzyko nadciśnienia
- 2024-08-23: Paulina Sykut-Jeżyna: W czasie urlopu przez dwa tygodnie się nie malowałam. Bardzo lubię chodzić bez makijażu, ale moja praca go wymaga
- 2024-08-19: Polscy producenci czereśni chcą połączyć siły. Tylko w ten sposób mogą walczyć z importem owoców niskiej jakości
- 2024-07-31: Zbiory czereśni zakończyły się o miesiąc wcześniej niż zazwyczaj. Z powodu szybszej wegetacji owoce przypominają te z południa Europy
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Adam Kszczot: Bardzo żałuję, że nie da się drugi raz wystartować w „Tańcu z gwiazdami”. W tym roku planuję za to z żoną pójść na kurs tańca
Biegacz zapewnia, że doskonale czuje się na parkiecie i choć musi jeszcze popracować nad techniką, to taniec sprawia mu mnóstwo przyjemności, poprawia nastrój i dodaje pozytywnej energii. Wiosną ubiegłego roku Adama Kszczota można było oglądać w „Tańcu z gwiazdami”. Partnerowała mu Katarzyna Vu Manh. Niestety jego przygoda z formatem trwała bardzo krótko.
Transport
Polska drugim największym rynkiem dla Mercedesa-Maybacha w Europie. Liczba zamówień na nowego kabrioleta SL 680 wskazuje na duże zainteresowanie klientów

W Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się polska premiera najnowszego modelu Mercedes-Maybach – SL 680 Monogram Series. To najbardziej sportowy Maybach w historii. – Liczba zamówień składanych w systemie wskazuje, że premierowe auto cieszy się dużym zainteresowaniem klientów – podkreślają przedstawiciele marki. Polska jest drugim największym rynkiem dla luksusowych samochodów Maybacha w Europie.
Handel
Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy

Rynek piwa skurczył się w 2024 roku o prawie 2 proc. To m.in. efekt wzrostu średniej ceny tego alkoholu, która jest dziś o ponad 40 proc. wyższa niż w 2019 roku. Na tle rynku zdecydowanie wyróżnia się segment bezalkoholowy, który wolumenowo i wartościowo rośnie o ok. 17 proc. w ujęciu rocznym. – Ten segment, wart 1,7 mld zł, jest nadzieją na poprawę wyników branży piwowarskiej – ocenia Igor Tikhonov, prezes Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. I podkreśla, że rynek pozostaje pod presją rosnących kosztów produkcji i zmian legislacyjnych.