Newsy

Olej arganowy podbija rynek kosmetyczny. Ma dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek

2014-04-22  |  06:30
Olej arganowy ma niezwykłe właściwości, które znajdują wszechstronne zastosowanie w  kosmetyce i medycynie. Regeneruje skórę, ma działanie przeciwzmarszczkowe, neutralizuje wolne rodniki, poprawia kondycję włosów i paznokci, poprawia krążenie i wyrównuje poziom cholesterolu we krwi. Ten marokański specyfik, nieprzypadkowo nazywany eliksirem młodości, cieszy się dziś ogromną popularnością. 

Olej arganowy w 80 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.

Drzewo arganowe rośnie na półpustynnych terenach Maroka i od dawien dawna nazywane jest drzewem życia. Rdzenna ludność zauważyła drogocenne właściwości oleju arganowego, które do dzisiaj są wykorzystywane w nowoczesnej kosmetologii – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Kamila Nierychlewska z firmy kosmetycznej Eveline.

Zdaniem dermatologów i fryzjerów, zdrowotne i odżywcze właściwości oleju arganowego są nie do przecenienia. Dlatego jest on składnikiem wielu kremów, maseczek, balsamów, odżywek do włosów i preparatów do pielęgnacji paznokci.

Olej arganowy ma właściwości regenerujące, nawilżające, ujędrniające, a także kojące, dlatego jest tak szeroko wykorzystywany. Skóra przesuszona po lecie lub po zimie, która ma za mało nawilżenia, idealnie nadaje się do kuracji olejem arganowym. Olej arganowy regeneruje, odbudowuje, nawilża. Jeżeli mamy przesuszone włosy, również pomagają produkty z olejem arganowym. Włosy stają się błyszczące i zdrowe – dodaje Agnieszka Kamila Nierychlewska.

Olej arganowy jest również bardzo często stosowany w medycynie. Ma bardzo dobry wpływ na działanie układu krążenia, reguluje ciśnienie i pomaga w przemianie materii. Wykazuje też właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

Podróże

Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.