Mówi: | Agnieszka Mielczarek |
Funkcja: | coach zdrowia i żywienia |
W 30 dni można trwale zmienić nawyki żywieniowe. Zdrowe odżywanie po tym czasie może się stać drugą naturą
Zdaniem Agnieszki Mielczarek praca coacha zdrowia i żywienia przynosi wymierne efekty. Z jej obserwacji wynika bowiem, że Polacy są coraz bardziej świadomi tego, że warto się zdrowo odżywiać i chętnie przekonują się do zmiany nawyków. W swoich poradnikach Mielczarek przekonuje, że potrzeba na to przynajmniej miesiąca. Jej programy żywieniowe z reguły rozpisane są na 4–5 tygodni tak, aby utrwalić nowe przyzwyczajenia i by stały się one naszą drugą naturą.
Agnieszka Mielczarek jest autorką takich poradników, jak „Detoks dla opornych”, „Jak schudnąć po czterdziestce?” czy „5 lat młodsza w 5 tygodni”. W każdym z nich stara się udowodnić, że nie skalpel chirurga plastycznego, a wiedza, dieta i silna wola sprawią, że będziemy wyglądać świeżo i młodo.
– Polacy są coraz bardziej świadomi, stąd ogromna popularność wszelkich diet, detoksów, książek na ten temat. Zapotrzebowanie jest ogromne, patrząc na sukces książek, które piszę, patrząc również na moich klientów, zdecydowanie świadomość jest ogromna. Dzieje się to na poziomie energii, ludzie chcą się dobrze czuć i dobrze wyglądać. Same zabiegi to za mało. Tego błysku w oku nie da się wykupić żadnym zabiegiem, musimy zadbać o siebie od środka – mówi agencji Newseria Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia i żywienia.
Zdaniem Mielczarek jest wiele sposobów na to, by kompleksowo o siebie zadbać. Podstawą jest jednak zmiana nawyków żywieniowych. Bez tego żadnych efektów nie przyniosą ani zabiegi pielęgnacyjne, ani mordercze treningi.
– 30 dni to bardzo dobry czas na zmianę nawyków żywieniowych. Skłonność człowieka do zmiany jest obiektem badań naukowych i średnio, aby jakaś zmiana stała się naszym nawykiem, mówi się, że potrzeba 21 dni, czasem trochę dłużej, stąd układając swoje programy żywnościowe, biorę ten czas pod uwagę. Nie chodzi przecież o to, aby ta dieta była odtąd dotąd, tylko, aby zmienić swoje nawyki i zacząć dobrze się odżywiać. Moje programy są rozpisane z reguły na 4–5 tygodni po to, aby utrwalić nowe zachowania, przyzwyczajenia, aby stały się naszą drugą naturą – mówi Agnieszka Mielczarek.
Zdaniem dietetyków najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez Polaków, to nieregularne spożywanie posiłków, pomijanie drugich śniadań i podwieczorków, a także podjadanie niezdrowych przekąsek. Mimo że świadomość dotycząca zdrowego odżywiania wzrasta, to dieta nadal jest uboga w warzywa, owoce oraz przetwory z nich produkowane.
Czytaj także
- 2025-04-25: Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2025-03-14: Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2025-01-03: Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.