Newsy

W domu też można przyrządzić fantazyjne drinki

2014-07-22  |  06:40

Przyrządzanie profesjonalnych drinków w domu nie stanowi obecnie większego problemu. W sklepach można znaleźć zarówno kieliszki przeznaczone do niemal każdego rodzaju drinka, jak i shakery czy akcesoria do lodu.

Do Margarity jest to kieliszek otwarty i bardzo szeroki. Podobnie do Martini. Są też szklanki specjalnie przygotowane do Mojito. Poza tym w sklepach dostępne są inne akcesoria do drinków, takie jak na przykład shakery. Spotykając się ze znajomymi, wykorzystując shaker, a także podając drinki w profesjonalnym szkle, sprawimy, że nie tylko będą smaczne, lecz także będzie bardzo profesjonalnie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Grzegorz Czyżyński, ekspert marki DUKA.

Kolejna kwestia to lód. Można go zrobić w zamrażarce, w silikonowych foremkach o ciekawych kształtach, jak choćby serca czy literki. Dostępne są również kamienie do drinków, których zaletą jest to, że się nie roztapiają i co za tym idzie – nie rozcieńczają alkoholu.

Są to kostki wykonane z kamienia, które wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. Następnie wrzucamy je do drinków, dzięki czemu utrzymamy niską temperaturę napoju. Te kamienie są wielokrotnego użytku. Po każdym zastosowaniu wystarczy je przepłukać i można użyć kolejny raz. Przy wykonywaniu drinków przydatny może być też pojemnik do przechowywania lodu. Możemy wcześniej zrobić dużo kostek lodu, wsypać je do pojemnika utrzymującego niską temperaturę, postawić go na stole i przez całą imprezę kostki nie będą się rozpuszczać, dzięki czemu będzie można z nich korzystać na bieżąco – podkreśla Grzegorz Czyżyński.

Sezon letni szczególnie sprzyja organizowaniu imprez w ogrodzie. Szeroka oferta nowoczesnych akcesoriów – shakerów, szklanek i form do lodu – sprawia, że w domowych warunkach można przygotować i podać alkohol w ciekawy i profesjonalny sposób.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Handel

Spada udział chowu klatkowego w hodowli drobiu. Wciąż jednak 67 proc. kur trzymanych jest w klatkach

Zmiany nie są błyskawiczne, jednak spadkowy trend udziału chowu klatkowego kur jest wyraźnie widoczny – wynika z siódmej edycji raportu Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”. Według najnowszego raportu już prawie 1/3 kur w naszym kraju utrzymywana jest w systemach innych niż chów klatkowy. Dziesięć lat temu było to zaledwie 13 proc. Obecnie już ponad 170 firm zadeklarowało wycofania jaj z chowu klatkowego. Prawie połowa już teraz wywiązała się z tej obietnicy.

Zdrowie

Julia Kamińska: Nie boję się krwi, ale raz podczas takiej procedury zdarzyło mi się zemdleć

Aktorka nie boi się strzykawek ani zastrzyków. Wizyta w punkcie pobrań krwi czy w laboratorium również nie jest dla niej traumatycznym przeżyciem. Julia Kamińska zaznacza natomiast, że choć samo pobranie krwi powoduje u niej jedynie niewielki dyskomfort, to raz podczas takiej procedury zemdlała.