Newsy

W domu też można przyrządzić fantazyjne drinki

2014-07-22  |  06:40

Przyrządzanie profesjonalnych drinków w domu nie stanowi obecnie większego problemu. W sklepach można znaleźć zarówno kieliszki przeznaczone do niemal każdego rodzaju drinka, jak i shakery czy akcesoria do lodu.

Do Margarity jest to kieliszek otwarty i bardzo szeroki. Podobnie do Martini. Są też szklanki specjalnie przygotowane do Mojito. Poza tym w sklepach dostępne są inne akcesoria do drinków, takie jak na przykład shakery. Spotykając się ze znajomymi, wykorzystując shaker, a także podając drinki w profesjonalnym szkle, sprawimy, że nie tylko będą smaczne, lecz także będzie bardzo profesjonalnie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Grzegorz Czyżyński, ekspert marki DUKA.

Kolejna kwestia to lód. Można go zrobić w zamrażarce, w silikonowych foremkach o ciekawych kształtach, jak choćby serca czy literki. Dostępne są również kamienie do drinków, których zaletą jest to, że się nie roztapiają i co za tym idzie – nie rozcieńczają alkoholu.

Są to kostki wykonane z kamienia, które wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. Następnie wrzucamy je do drinków, dzięki czemu utrzymamy niską temperaturę napoju. Te kamienie są wielokrotnego użytku. Po każdym zastosowaniu wystarczy je przepłukać i można użyć kolejny raz. Przy wykonywaniu drinków przydatny może być też pojemnik do przechowywania lodu. Możemy wcześniej zrobić dużo kostek lodu, wsypać je do pojemnika utrzymującego niską temperaturę, postawić go na stole i przez całą imprezę kostki nie będą się rozpuszczać, dzięki czemu będzie można z nich korzystać na bieżąco – podkreśla Grzegorz Czyżyński.

Sezon letni szczególnie sprzyja organizowaniu imprez w ogrodzie. Szeroka oferta nowoczesnych akcesoriów – shakerów, szklanek i form do lodu – sprawia, że w domowych warunkach można przygotować i podać alkohol w ciekawy i profesjonalny sposób.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.