Newsy

W małej kuchni najlepiej sprawdza się niewielka zamrażarka kompaktowa, a w dużych pomieszczeniach – skrzyniowa lub szufladowa

2016-09-08  |  06:00

Zdaniem ekspertów podstawowymi kryteriami przy wyborze zamrażarki powinny być wymiary urządzenia, pojemność, zużycie energii i klasa klimatyczna. W małej kuchni najlepiej sprawdzi się niewielka zamrażarka kompaktowa, z kolei w dużych pomieszczeniach – skrzyniowa lub szufladowa. Aby zagwarantować jak najwyższą ekonomiczność eksploatacji, urządzenie powinno być raczej mniejsze, ale wypełnione w całości, niż większe i wykorzystane jedynie w połowie.

Jeśli poza tradycyjną lodówką decydujemy się na osobną zamrażarkę, to ze względu na to, że nie musimy mieć jej ciągle pod ręką, możemy ją umieścić w korytarzu, schowku czy nawet w garażu. Natomiast w przypadku niewielkich mieszkań, kiedy walczymy o każdy metr powierzchni, trzeba wybrać takie urządzenie, które spełni swoją funkcję, a jednocześnie nie zajmie zbyt dużo miejsca.

– Dla osób, które dysponują małą kuchnią, najlepsza będzie zamrażarka kompaktowa. Ma około 100 l pojemności, wielkością przypomina zmywarkę i można ją zainstalować pod blatem w zabudowie kuchennej. Jeżeli mamy więcej miejsca, możemy wybierać spośród zamrażarek skrzyniowych lub szufladowych. Zamrażarka skrzyniowa to rozwiązanie dla osób, które przechowują duże ilości jedzenia, często niepoporcjowane. Tego typu urządzenia mają nawet do 400 l pojemności. Jeżeli ktoś lubi przechowywać produkty w mniejszych porcjach, najlepsza będzie zamrażarka szufladowa – mówi agencji Newseria Lifestyle Justyna Iżycka, Freggia.

Zamrażarka nie powinna być umieszczona w pobliżu źródła ciepła, na przykład kaloryferów czy grzejników. Im niższa temperatura pokojowa, tym mniejsze jest zużycie energii elektrycznej. Idealną temperaturę zewnętrzną do pracy zamrażarki określa klasa klimatyczna.

Decydując się na zakup zamrażarki, musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na jak najwyższą klasę efektywności energetycznej. Ponieważ zamrażarka funkcjonuje 24 godziny na dobę, to musi zużywać jak najmniej energii elektrycznej. Drugą opcją, na która trzeba zwrócić uwagę przy wyborze zamrażarki, jest jej klasa klimatyczna. Zamrażarki wyposażone w klasę klimatyczną T mogą bez problemu działać nawet wtedy, kiedy temperatura otoczenia sięga 43 stopni. W tym czasie urządzenie zatrzymuje temperaturę wewnątrz do minus 24 stopni – tłumaczy Justyna Iżycka.

Najnowsze zamrażarki są wyposażone w takie rozwiązania technologiczne, które pozwalają na jeszcze bardziej komfortowe korzystanie z tych urządzeń.

– Warto zwrócić także uwagę na takie funkcje jak wyświetlacz sterowany elektronicznie czy elektroniczny system kontroli temperatury wewnątrz urządzenia. Dzięki temu bez problemu będziemy mogli precyzyjnie uregulować temperaturę, w jakiej trzymana jest nasza żywność i nie będziemy musieli otwierać zamrażarki, aby sprawdzić, czy działa ona właściwie – wyjaśnia Justyna Iżycka.

Jedni producenci słyną z jakości swoich wyrobów, inni z nowoczesnych rozwiązań czy niepowtarzalnego designu, a jeszcze inni konkurują dobrą ceną. Wybór jest ogromny.

– Podczas zakupu warto również zwrócić uwagę na to, aby urządzenie było wyposażone w szuflady, które wykonane są z przezroczystego tworzywa. Dzięki temu rozwiązaniu otwierając zamrażarkę i szukając poszczególnych produktów, nie musimy ich szukać i otwierać każdej szuflady z osobna – mówi Justyna Iżycka.

Nowoczesne lodówki i zamrażarki często wyposażone są w system no frost, który do minimum ogranicza powstawanie szronu.

– Wewnątrz urządzenia nie osadza się lód, dzięki czemu produkty, które trzymamy w urządzeniu, nie sklejają się, a szuflady czy półki łatwiej można otworzyć. Fakt, że lodówka nie jest oszroniona pozwala nam uniknąć cyklicznego ręcznego rozmrażania, które jest niewątpliwie bardzo kłopotliwe, szczególnie w przypadku zamrażarki, w której przechowujemy dużą ilość produktów, a także wpływa na mniejsze zużycie energii elektrycznej – dodaje Justyna Iżycka.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne

Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.

Edukacja

Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem

Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.

Muzyka

Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna

Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.