Newsy

W sezonie zimowym dietę warzywno-owocową najlepiej komponować w oparciu o przeciery, kiszonki, mrożonki i suszone rośliny strączkowe

2016-01-20  |  06:35
Mówi:Monika Białasik
Funkcja:dietetyk
Firma:Body Chief
  • MP4
  • Choć w supermarketach praktycznie przez cały rok można kupić każdy owoc czy warzywo – zarówno te, pochodzące z rodzimych upraw, jak i z zagranicy, to trzeba pamiętać o tym, że dany produkt tylko o określonej porze roku jest najlepszej jakości. Najwięcej witamin i składników odżywczych mają owoce i warzywa sezonowe. Zimą z kolei warto korzystać z kiszonek, przetworów i produktów egzotycznych – najlepiej tych z odpowiednim certyfikatem.

    Dieta owocowo-warzywna ma działanie lecznicze i znakomicie sprawdza się w przypadku nadciśnienia, cukrzycy typu II, zakrzepicy, zmian miażdżycowych, zwyrodnieniach stawów, migrenie i niedoczynności tarczycy. W okresie zimowym jej skomponowanie jest jednak nie lada wyzwaniem.

    Jeżeli mielibyśmy w okresie zimowym korzystać tylko z polskich produktów, to nie mamy do dyspozycji za dużej liczby owoców i warzyw. Możemy więc inwestować w dosyć drogie produkty sprowadzane z zagranicy, produkowane w ciepłej strefie klimatycznej, albo korzystać z mrożonek, które generalnie owiane są trochę złą sławą, ale należy pamiętać o tym, że są to warzywa i owoce również zebrane w najbardziej optymalnym dla nich okresie wzrostu – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Monika Białasik, dietetyk Body Chief.

    W supermarketach półki z egzotycznymi warzywami i owocami uginają się pod ciężarem produktów. Wybór jest ogromny, jednak nie wszyscy konsumenci są przekonani do produktów z zagranicy. Podobnie jest z mrożonkami.

    Mrożenie i rozmrażanie powoduje pewne straty w wartości odżywczej tych produktów. Z kolei proces transportu oraz wspomaganie upraw, które są poza granicami naszego kraju, również ma wpływ na jakość warzyw i owoców – tłumaczy Monika Białasik.

    Do zakupu warzyw i owoców w supermarketach powinno się więc podchodzić z dużą dozą ostrożności.

    Należałoby sprawdzić, skąd tak naprawdę dany produkt został przywieziony, czy dana uprawa ma certyfikat – na przykład w Europie uprawy ekologiczne oznaczone zielonym listkiem. Należy się zastanowić, czy włączać dużej ilości produkty z masowych upraw. Często są one w jakiś sposób zakonserwowane, żeby podczas transportu nie straciły swojej jakości. Dlatego skłaniałabym się bardziej do zakupów na przydomowym ryneczku niż w markecie – wyjaśnia Monika Białasik.

    Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy.

    Zachęcam do jedzenia warzyw i owoców sezonowych z tego względu, że są one przede wszystkim zbierane w okresie najbardziej optymalnym dla ich wzrostu, dlatego też mają zupełnie inny aromat i smak od tych zbieranych poza sezonem. Dieta bilansowana na ich podstawie jest zdecydowanie tańsza z tego względu, że nie są ponoszone duże koszty związane z transportem, ze wspomaganiem upraw oraz z przechowywaniem – mówi Monika Białasik.

    Zimą warto wzbogacić swoje menu choćby o przecier pomidorowy, który poza sezonem jest lepszą opcją niż surowe pomidory. Zawiera on między innymi likopen – silny przeciwutleniacz, który chroni przed nowotworami. W tym czasie dietetycy polecają również rośliny strączkowe – groch, soczewicę, ciecierzycę, soję, fasolę. To doskonałe źródło białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu, fosforu i potasu. Utrzymują one na właściwym poziomie cholesterol i minimalizują ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Z kolei warzywa korzeniowe, takie jak buraki, selery, marchew czy pasternak dostarczają wielu składników mineralnych i antyoksydantów. W zimowym menu nie może też zabraknąć kiszonej kapusty i kwaszonych ogórków. To znakomite źródło witamin, przeciwutleniaczy oraz pozytywnie działających bakterii probiotycznych.

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Gwiazdy

    Transport

    Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

    Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

    Muzyka

    Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

    Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.