Mówi: | Joanna Sobczak |
Funkcja: | dietetyk kliniczny |
Firma: | Naturhouse |
Większość diet zbyt niskokaloryczna i niedopasowana do preferencji smakowych. Konsekwencją jest efekt jo-jo, a nawet dodatkowe kilogramy
Podstawowym problemem nieudanych prób zrzucenia zbędnych kilogramów jest brak trwałych zmian w codziennych nawykach żywieniowych. Nie wystarczy bowiem ograniczyć lub wyeliminować pewne grupy produktów. Aby nowy jadłospis był skuteczny, powinien być dopasowany do indywidualnych predyspozycji organizmu i upodobań smakowych, a nie opierać się na modnych w ostatnim czasie dietach.
– Bardzo często decyzję o byciu na diecie podejmujemy pod wpływem impulsu. Czasem jest to zbliżająca się uroczystość rodzinna, czasem są to postanowienia noworoczne, coś trzeba zmienić. Czasami mobilizują nas do tego dawno niewidziani znajomi, koleżanki, które wyglądają szczupło, zdrowo, dobrze i chcemy również się do nich upodabniać – mówi agencji Newseria Lifestyle Joanna Sobczak, dietetyk kliniczny Naturhouse.
Osoby, które chcą podjąć kurację odchudzającą i zrzucić zbędne kilogramy, najczęściej szukają porad dotyczących sposobów odżywiania i nowinek dietetycznych w internecie. W natłoku nierzadko rozbieżnych informacji trudno jednak się odnaleźć i wybrać tę najskuteczniejszą metodę. Szybki i nieprzemyślany wybór diety zazwyczaj kończy się więc niepowodzeniem.
– Często diety są niedopasowane do naszych potrzeb, zawierają produkty, których nie lubimy. Nie jesteśmy więc w stanie długo stosować zaleceń, na których się opierają i dlatego szybko się zniechęcamy. Diety cud obiecują dużo i szybko, dlatego prawdopodobnie zdobywają taką popularność, bo chcemy szybko, od razu i właśnie cudownie, niestety, tak to nie wygląda – tłumaczy Joanna Sobczak.
Często pomijanym, choć niezwykle ważnym aspektem w chwili rozpoczęcia kuracji jest kondycja organizmu. Dlatego konieczna jest konsultacja z dietetykiem, który przeprowadzi dokładne pomiary masy i składu ciała. Fachowy wywiad medyczno-dietetyczny dostarczy informacji o przebytych chorobach, zażywanych lekach, alergiach i innych ważnych czynnikach, mających wpływ na dobór diety.
– Nie ma jednego sposobu dla wszystkich, trzeba się zgłosić do specjalisty, który po przeprowadzeniu wywiadu zdrowotnego, żywieniowego i po przeanalizowaniu składu ciała dobierze taką dietę, która będzie skuteczna u danej osoby. Nie możemy zakładać, że każda dieta przyniesie taki sam efekt u każdej osoby – podkreśla Joanna Sobczak.
Równie dużym wyzwaniem jest etap wychodzenia z diety i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Aby odpowiednio zapanować nad zachodzącymi zmianami, niezbędna jest fachowa porada.
– Nawet jeśli po zastosowaniu takiej diety nastąpi ubytek kilogramów, to one i tak bardzo szybko powrócą. Te diety są bardzo niskokaloryczne, bardzo mocno ograniczają składniki odżywcze, dlatego organizm później stara się nadrobić to, czego mu brakowało. Bardzo często po bardzo dużym spadku wagi, po takiej diecie niezbilansowanej i restrykcyjnej, następuje efekt jo-jo, czasami z nawiązką – wyjaśnia Joanna Sobczak.
Podczas odchudzania często zapomina się o regularnym spożywaniu pełnowartościowych posiłków. Natomiast głodówki i stosowanie różnych, aktualnie modnych diet tylko potęguje problem nadmiernych kilogramów i może doprowadzić do niedoboru niezbędnych składników odżywczych.
– Bardzo często podchwytujemy różne trendy, a to dieta bezglutenowa, a to dieta paleo, a to dieta bezlaktozowa. Bardzo często przechodzimy na tę dietę, nie mając do tego żadnych podstaw fizjologicznych i medycznych, niestety, wykluczając produkty, które są potrzebne naszemu organizmowi. Zubożamy swoją dietę, co może wiązać się z niedoborami i konsekwencjami zdrowotnymi – mówi Joanna Sobczak.
Jeśli nie wiąże się to z przesłankami zdrowotnymi, to na własną rękę nie można wykluczać z codziennego menu chociażby produktów zbożowych czy nabiałowych. Najlepiej skonsultować się z dietetykiem i kontrolowanie podjąć taką dietę, która mimo rezygnacji z konkretnych produktów, nadal będzie zbilansowana i uzupełniona w odpowiednie składniki, choćby poprzez suplementy. Decydując się na pomoc specjalisty, mamy pewność, że nie popełniamy błędów związanych ze zbyt szybką utratą kilogramów, powrotem do złych nawyków czy niewłaściwie zbilansowaną dietą.
Czytaj także
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-01-19: Po trzech–czterech tygodniach po większości postanowień noworocznych nie ma już śladu. Przyczyną są zbyt nierealne cele i nakładanie na siebie dużej presji
- 2024-02-05: Ewa Minge: Po pięćdziesiątce niełatwo było mi utrzymać formę i nie mogłam jeść wszystkiego, co chciałam. Musiałam ograniczyć słodycze, którymi wcześniej się zajadałam
- 2023-12-18: Konsumenci coraz częściej sięgają po owoce i warzywa z mniejszą ilością pestycydów. Sadownicy zmieniają podejście do produkcji
- 2023-11-28: Stacje kontroli pojazdów w kryzysie. Stawki za badania techniczne nie były waloryzowane od 19 lat
- 2024-01-09: Dieta roślinna staje się cenowo i ofertowo bardziej dostępna dla polskiego konsumenta. Przybywa takich produktów w sieciach handlowych
- 2023-12-11: Jedzenie orzechów pomocne w zapobieganiu depresji. Ryzyko wystąpienia choroby można zredukować nawet o niemal jedną piątą
- 2023-10-17: Kinga Zawodnik: Operacja bariatryczna nie jest magicznym środkiem, dzięki któremu będę całe życie chuda. To nie jest droga na skróty, tylko wiele wyrzeczeń, łez i pilnowania michy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.