Mówi: | Joanna Sobczak |
Funkcja: | dietetyk kliniczny |
Firma: | Naturhouse |
Większość diet zbyt niskokaloryczna i niedopasowana do preferencji smakowych. Konsekwencją jest efekt jo-jo, a nawet dodatkowe kilogramy
Podstawowym problemem nieudanych prób zrzucenia zbędnych kilogramów jest brak trwałych zmian w codziennych nawykach żywieniowych. Nie wystarczy bowiem ograniczyć lub wyeliminować pewne grupy produktów. Aby nowy jadłospis był skuteczny, powinien być dopasowany do indywidualnych predyspozycji organizmu i upodobań smakowych, a nie opierać się na modnych w ostatnim czasie dietach.
– Bardzo często decyzję o byciu na diecie podejmujemy pod wpływem impulsu. Czasem jest to zbliżająca się uroczystość rodzinna, czasem są to postanowienia noworoczne, coś trzeba zmienić. Czasami mobilizują nas do tego dawno niewidziani znajomi, koleżanki, które wyglądają szczupło, zdrowo, dobrze i chcemy również się do nich upodabniać – mówi agencji Newseria Lifestyle Joanna Sobczak, dietetyk kliniczny Naturhouse.
Osoby, które chcą podjąć kurację odchudzającą i zrzucić zbędne kilogramy, najczęściej szukają porad dotyczących sposobów odżywiania i nowinek dietetycznych w internecie. W natłoku nierzadko rozbieżnych informacji trudno jednak się odnaleźć i wybrać tę najskuteczniejszą metodę. Szybki i nieprzemyślany wybór diety zazwyczaj kończy się więc niepowodzeniem.
– Często diety są niedopasowane do naszych potrzeb, zawierają produkty, których nie lubimy. Nie jesteśmy więc w stanie długo stosować zaleceń, na których się opierają i dlatego szybko się zniechęcamy. Diety cud obiecują dużo i szybko, dlatego prawdopodobnie zdobywają taką popularność, bo chcemy szybko, od razu i właśnie cudownie, niestety, tak to nie wygląda – tłumaczy Joanna Sobczak.
Często pomijanym, choć niezwykle ważnym aspektem w chwili rozpoczęcia kuracji jest kondycja organizmu. Dlatego konieczna jest konsultacja z dietetykiem, który przeprowadzi dokładne pomiary masy i składu ciała. Fachowy wywiad medyczno-dietetyczny dostarczy informacji o przebytych chorobach, zażywanych lekach, alergiach i innych ważnych czynnikach, mających wpływ na dobór diety.
– Nie ma jednego sposobu dla wszystkich, trzeba się zgłosić do specjalisty, który po przeprowadzeniu wywiadu zdrowotnego, żywieniowego i po przeanalizowaniu składu ciała dobierze taką dietę, która będzie skuteczna u danej osoby. Nie możemy zakładać, że każda dieta przyniesie taki sam efekt u każdej osoby – podkreśla Joanna Sobczak.
Równie dużym wyzwaniem jest etap wychodzenia z diety i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Aby odpowiednio zapanować nad zachodzącymi zmianami, niezbędna jest fachowa porada.
– Nawet jeśli po zastosowaniu takiej diety nastąpi ubytek kilogramów, to one i tak bardzo szybko powrócą. Te diety są bardzo niskokaloryczne, bardzo mocno ograniczają składniki odżywcze, dlatego organizm później stara się nadrobić to, czego mu brakowało. Bardzo często po bardzo dużym spadku wagi, po takiej diecie niezbilansowanej i restrykcyjnej, następuje efekt jo-jo, czasami z nawiązką – wyjaśnia Joanna Sobczak.
Podczas odchudzania często zapomina się o regularnym spożywaniu pełnowartościowych posiłków. Natomiast głodówki i stosowanie różnych, aktualnie modnych diet tylko potęguje problem nadmiernych kilogramów i może doprowadzić do niedoboru niezbędnych składników odżywczych.
– Bardzo często podchwytujemy różne trendy, a to dieta bezglutenowa, a to dieta paleo, a to dieta bezlaktozowa. Bardzo często przechodzimy na tę dietę, nie mając do tego żadnych podstaw fizjologicznych i medycznych, niestety, wykluczając produkty, które są potrzebne naszemu organizmowi. Zubożamy swoją dietę, co może wiązać się z niedoborami i konsekwencjami zdrowotnymi – mówi Joanna Sobczak.
Jeśli nie wiąże się to z przesłankami zdrowotnymi, to na własną rękę nie można wykluczać z codziennego menu chociażby produktów zbożowych czy nabiałowych. Najlepiej skonsultować się z dietetykiem i kontrolowanie podjąć taką dietę, która mimo rezygnacji z konkretnych produktów, nadal będzie zbilansowana i uzupełniona w odpowiednie składniki, choćby poprzez suplementy. Decydując się na pomoc specjalisty, mamy pewność, że nie popełniamy błędów związanych ze zbyt szybką utratą kilogramów, powrotem do złych nawyków czy niewłaściwie zbilansowaną dietą.
Czytaj także
- 2025-03-19: Tylko co piąty nakaz powrotu migranta do kraju pochodzenia jest realizowany. UE chce wprowadzić nowe skuteczne procedury
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-10-31: Policja zachęca do kontroli świateł w autach przed zimą. Nieprawidłowe ustawienie grozi wypadkiem i mandatem
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2025-03-17: Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.