Mówi: | Ewa Pośpiech |
Funkcja: | manicurzystka |
Firma: | Mani Mani |
Zabiegi złuszczające i nawilżające pomogą przygotować stopy do wiosny
Podstawą zdrowia i estetycznego wyglądu stóp jest ich regularna pielęgnacja przez cały rok. Zimą jednak często o tym zapominamy i w sezon wiosenny wkraczamy ze zrogowaciałą skórą i przesuszoną płytką paznokcia. Takich stóp nie uratuje jednorazowa wizyta u pedicurzystki, tuż przed założeniem sandałów.
– To nie jest tak, że przychodzimy na pedicure w kwietniu i oczekujemy cudu po jednym pedicure. Pedicure powinno się powtarzać. Raz w miesiącu, raz na dwa miesiące powinno się przyjść na ten pedicure – radzi manicurzystka Ewa Pośpiech w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Podstawą pielęgnacji stóp powinno być regularne usuwanie martwego naskórka. Zabieg ten może wykonać pedicurzystka, używając frezarki kosmetycznej. Równie dobre efekty przynosi pedicure kwasowy, który można wykonać zarówno w salonie kosmetycznym, jak i w domu.
– Pedicure kwasem polega na nałożeniu odpowiedniego preparatu, zawinięciu stopy folią, i później przy użyciu tarki ścieramy martwy naskórek, który poprzez kwas zostaje delikatnie zmiękczony. Pielęgnacja stopy po takim pedicure jest bardzo podobna jak po pedicure frezarkowym, tyle że zwracamy większą uwagę na nawilżanie tych stóp – tłumaczy Ewa Pośpiech.
Na polskim rynku są już również dostępne skarpetki nasączone mieszanką kwasów AHA, które nakładamy na dwie godziny, a następnie wyrzucamy. Po zabiegu z kwasami skóra na stopach intensywnie się łuszczy przez kilka dni, dlatego nie wolno zapominać o codziennym używaniu kremów nawilżających. Ostatnie chłodne dni warto również wykorzystać na zadbanie o paznokcie.
– Nie za każdym razem trzeba malować paznokcie, można użyć odżywki, można zostawić nawet bez odżywki, tyle że co jakiś czas trzeba nakładać na przykład oliwkę, żeby tę płytkę jednak natłuszczać. Ważne jest odpowiednie przycinanie paznokci, żeby nie było później problemu z paznokciami wrastającymi, co jest bardzo częste – dodaje Ewa Pośpiech.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.