Mówi: | Adam Bańkowski |
Funkcja: | dietetyk i specjalista EAV |
Firma: | klinika Revitum |
20 proc. społeczeństwa zmaga się z grzybicą ogólnoustrojową. To choroba silnie wyniszczająca organizm
Grzybica ogólnoustrojowa to najbardziej uciążliwy i niebezpieczny rodzaj tej choroby. Lekarze szacują, że zmaga się z nią ok. 20 proc. społeczeństwa. Trudno ją rozpoznać, bo daje nietypowe objawy – zwiększone łaknienie cukru, ogólne zmęczenie, brak energii i problemy gastryczne. Nieleczona w niektórych przypadkach może doprowadzić do zagrażającej życiu posocznicy (sepsy) drożdżakowej.
Lekarze tłumaczą, że przyczyną grzybicy wewnętrznej jest drożdżak (Candida albicans). Dopóki równowaga mikroflory jelitowej jest zachowana, spełnia on swoją podstawową rolę – wymusza nieustanną czujność układu immunologicznego, a tym samym zwiększa odporność organizmu.
– Grzyby funkcjonują w naszym organizmie w sposób naturalny, są częścią flory w jelitach i pomagają w trawieniu. Natomiast na skutek różnych czynników, najczęściej chemii, lekarstw, jakiegoś zatrucia pokarmowego czy stresu dostają się do całego układu pokarmowego i przenikają do krwi. Wtedy mamy do czynienia z grzybicą ogólnoustrojową – wyjaśnia w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Adam Bańkowski, dietetyk i specjalista EAV z kliniki Revitum.
Grzyby stopniowo atakują kolejne narządy i układy w organizmie, doprowadzając do jego dysfunkcji i wyniszczając go.
– Grzybicę ogólnoustrojową możemy porównać np. do zatrucia, ponieważ te grzyby zjadają nasze substancje pokarmowe i wydzielają dość silne toksyny do mózgu i wszystkich narządów, czyli zatruwają cały organizm. Czasami to zatrucie jest bardzo poważne, natomiast nie możemy go wychwycić tradycyjnymi metodami, ponieważ ono nie jest miejscowe – tłumaczy Adam Bańkowski.
Według statystyk na grzybicę chorują najczęściej ludzie w wieku 20-30 lat oraz 50-60 lat. To trudna do rozpoznania choroba, ponieważ nie ma stałych, jednakowych objawów występujących u wszystkich pacjentów. To bardzo utrudnia jednoznaczną diagnozę.
– Takimi szczególnymi i łatwo zauważalnymi objawami grzybicy ogólnoustrojowej są przede wszystkim problemy gastryczne, czyli zaparcia, rozwolnienia, wzdęcia, zgaga, refluks, biały nalot na języku, deregulacja całego układu pokarmowego. Innym objawem jest np. łaknienie cukru. To właśnie jest wymuszone przez te grzyby, one uwielbiają węglowodany, cukry i dzięki temu się rozrastają. Trzecim objawem jest zmęczenie, czasami wręcz tak jakby nam ktoś odciął energię – mówi Adam Bańkowski.
Silne toksyny zatruwają cały organizm, a zwłaszcza mózg. Lekarze podkreślają, że silna grzybica może doprowadzić do braku koncentracji, częstych zmian nastroju, ogólnego zniechęcenia, a nawet depresji. Te objawy mogą być dla chorych mylące.
– Jeżeli wszystkie inne badania wychodzą dobrze, to warto zrobić test obciążeń, on wykaże nie tylko przerost grzybów, czyli grzybicę ogólnoustrojową, lecz także może wykazać różne inne rzeczy: pasożyty, inne mikroorganizmy, nietolerancje pokarmowe. To wszystko ze sobą się wiąże, bo np. spadek odporności w wyniku nietolerancji może powodować słabszą odporność na grzyby – dodaje Adam Bańkowski.
Dlatego dopiero kompleksowy test toksycznych obciążeń pozwala sprawdzić kondycję całego organizmu, wykryć nieprawidłowości i im przeciwdziałać. Leczenie grzybicy musi odbywać się pod okiem specjalisty.
Czytaj także
- 2025-04-15: 400 gmin w Polsce nie ma na swoim terenie apteki i sytuacja co roku się pogarsza. Samorządowcy apelują o zmiany w prawie
- 2025-04-04: Spada spożycie alkoholu wśród młodzieży. Coraz mniej nastolatków wskazuje na jego łatwą dostępność
- 2025-03-28: Enea zapowiada kolejne zielone inwestycje. Do 2035 roku chce mieć prawie 5 GW mocy zainstalowanej w OZE
- 2025-04-01: Ponad 2 mld ludzi nie ma dostępu do czystej wody. To pogłębia ubóstwo i nierówności społeczne
- 2025-03-12: Klienci oczekują od salonów optycznych nie tylko profesjonalnych badań wzroku. Ważne jest także doradztwo w doborze oprawek
- 2025-04-16: Sztuczna inteligencja napędza innowacje, ale pochłania ogromne ilości prądu. Rośnie potrzeba bardziej energooszczędnych rozwiązań
- 2025-03-27: Zakończenie wojny w Ukrainie poprawiłoby klimat inwestycyjny w Polsce. Inwestorzy cenią stabilność i bezpieczeństwo
- 2025-02-19: Wycofanie się USA z WHO może mieć katastrofalne skutki. Cenę zapłacą także kraje UE
- 2025-02-07: Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi
- 2025-02-05: Na skrajnie prawicową AfD chce głosować co piąty Niemiec. Coraz więcej zwolenników ma jej polityka migracyjna i energetyczna
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.