Mówi: | Agnieszka Sienkiewicz |
Funkcja: | Organic Farma Zdrowia |
Chorobom serca można zapobiec dietą bogatą w antyutleniacze, błonnik rozpuszczalny i kwasy omega-3
Odpowiednia dieta, bogata w antyutleniacze, błonnik rozpuszczalny i kwasy omega-3, pomaga zapobiegać chorobom serca. Osoby zmagające się już z chorobą serca powinny ograniczyć białko zwierzęce na rzecz białka występującego w roślinach strączkowych.
– Chorobom serca można zapobiegać dzięki diecie bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3, dostarczenie błonnika rozpuszczalnego, antyutleniaczu oraz dobrej jakości białka. Omega-3 to taki królewski czynnik, jeśli chodzi o choroby serca, wszyscy powinni dostarczać go profilaktycznie w codziennej diecie, ale oczywiście też leczniczo – mówi dietetyk Agnieszka Sienkiewicz agencji informacyjnej Newseria Lifestyle
Osoby zmagające się z chorobą serca powinny ograniczyć białko zwierzęce na rzecz ryb lub białka występującego w roślinach strączkowych:
– W warzywach strączkowych mamy doskonałej jakości białko i jeśli je połączymy z białkiem roślinnym, na przykład soczewica z brązowym ryżem, otrzymamy pełnowartościowy skład aminokwasowy i pełnowartościowe białko – tłumaczy Agnieszka Sienkiewicz z Organic Farma Zdrowia.
Jadłospis należy uzupełnić również o antyutleniacze, które znajdują się na przykład w ciemnych owocach i czerwonym winie.
– Antyutleniacze są potrzebne, żeby przeciwdziałać działaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania blaszki miażdżycowej. Następną rzeczą jest błonnik rozpuszczalny obecny w zbożach, a także jako peptyna jabłek, który przeciwdziała złemu cholesterolowi. Błonnik wiąże zły cholesterol i powoduje, że on się wtórnie nie przyswaja w jelitach – mówi Agnieszka Sienkiewicz.
Błonnik rozpuszczalny występuje między innymi w zbożach, takich jak jęczmień, żyto czy owies.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Eliza Gwiazda: Teraz w koszykach ze święconką jest nawet czekolada i alkohol. Ważniejszy jest przepych niż przeżywanie tego czasu w duchu świąteczno-religijnym
Influencerka podkreśla, że dla niej Święta Wielkanocne mają szczególnie wymiar duchowy, bo pokazują zwycięstwo dobra nad złem i są symbolicznym początkiem czegoś nowego. Jej ulubionym rytuałem na tę okazję jest przygotowywanie koszyka ze święconką. Eliza Gwiazda zapewnia, że w tym czasie stawia na umiar i nie pozwala, by komercja wyparła tradycję. Wielkanoc kojarzy się jej bardziej z radością ze spotkania z bliskimi niż z suto zastawionym stołem.
Problemy społeczne
Dramatyczna sytuacja w opiece długoterminowej. Kolejki oczekujących są coraz dłuższe [DEPESZA]

Ponad 20 tys. pacjentów czeka w kolejce do zakładów opiekuńczo-leczniczych, pielęgnacyjno-opiekuńczych i pielęgniarskiej opieki domowej. Wraz ze zmianami wprowadzonymi dla osób z orzeczoną niepełnosprawnością inni oczekujący pacjenci są przesuwani do tyłu w kolejce, nawet jeżeli są w stanie cięższym. Mimo apeli kierowanych od kilku lat do rządzących sytuacja sektora opieki długoterminowej zamiast się poprawiać, wciąż się pogarsza.
Gwiazdy
Krzysztof Skórzyński: Dla mnie Wielkanoc ma wymiar symboliczny i duchowy. Podczas przygotowań w kuchni ja jestem od wykonywania poleceń córki

Gospodarz programu „Dzień Dobry TVN” lubi celebrować Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie. Z ekscytacją czeka więc na te świąteczne dni i zapowiada, że w tym czasie nie stroni również od obowiązków w kuchni. Co prawda szefują w niej panie, ale on dwoi się i troi, by pomóc jak najwięcej. Krzysztof Skórzyński zapewnia, że w menu oczywiście nie zabraknie „królowej” świątecznego stołu – tradycyjnej sałatki jarzynowej, a on będzie miał duży udział w jej przygotowaniu.