Mówi: | Aneta Jóźwicka |
Funkcja: | dyrektor ds. relacji korporacyjnych Diageo |
Kobiety są bardziej niż mężczyźni narażone na problemy zdrowotne wynikające z nadmiernego spożywania alkoholu
Organizm kobiety znacznie wolniej niż mężczyzny metabolizuje alkohol. Wynika to m.in. z mniejszej ilości wody i krwi w organizmie. Kobiety są też bardziej narażone na problemy zdrowotne wynikające ze spożywania alkoholu. Na tempo wchłaniania i wydalania alkoholu przez organizm ludzki ma jednak wpływ nie tylko płeć. Zależy ono także od wieku, zjedzonego pokarmu, masy ciała, a nawet stanu psychofizycznego.
Metabolizm alkoholu zachodzi w trzech etapach: wchłaniania, rozprowadzania i wydalenia. Zaraz po spożyciu alkoholu przez człowieka jest on wchłaniany do krwi oraz rozprowadzany przez nią po całym organizmie. Najwięcej alkoholu przyswajają nerki, wątroba, płuca i mózg. Jest to moment, w którym stężenie alkoholu we krwi wzrasta do maksymalnego poziomu, a następnie stopniowo spada. Organizm ludzki nie jest w stanie magazynować alkoholu, musi on więc zostać wydalony. Odpowiada za to głównie wątroba. Enzymy wątrobowe rozkładają alkohol, a następnie eliminują go z organizmu. Proces ten zajmuje około godziny. Jeśli jednak w organizmie znajduje się zbyt wiele alkoholu, wątroba nie jest w stanie go rozłożyć i czas trwania metabolizowania może się wydłużyć do kilku godzin. Jest on także zależny od wielu innych czynników.
– Dwie osoby, które wypiją tą samą ilość alkoholu, będą się po tym alkoholu trochę inaczej zachowywać i inaczej czuć. Z drugiej strony ta sama osoba, która sięgnie po tą samą ilość alkoholu w różnych sytuacjach, w różnych dniach, przy różnych okazjach, też będzie zupełnie inaczej odczuwała efekty jego działania. Trochę inaczej będą reagować na alkohol kobiety. My przeważnie dłużej niż mężczyźni przetwarzamy alkohol – mówi Aneta Jóźwicka, dyrektor ds. relacji korporacyjnych Diageo, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Fakt, że kobiety wolniej metabolizują alkohol wynika z mniejszej ilości wody w ich organizmie oraz niższej aktywność ADH, czyli enzymu dehydrogenazy alkoholowej biorącego udział w metabolizmie alkoholu. Na tempo wchłaniania i metabolizowania alkoholu w organizmie ma wpływ wiele innych czynników, m.in. pokarm, który zalega w żołądku, wiek, stan psychofizyczny. Badania naukowe udowodniły, że organizm osoby, która przed wypiciem drinka zjadła posiłek bogaty w tłuszcz, białko i węglowodany, metabolizuje alkohol trzy razy dłużej niż w przypadku osób pijących na czczo. Na stan upojenia czy tempo wydalania alkoholu nie ma natomiast wpływu rodzaj wypitego trunku.
– Standardowa jednostka alkoholu to jest dokładnie 10 g czystego alkoholu. Tyle alkoholu znajduje się m.in. w 100 ml wina, w 250 ml 5-proc. piwa i w 30 ml mocnego 40-proc. alkoholu, na przykład wódki. Tak naprawdę znaczy to, że każdy alkohol zawarty, czy to właśnie w jednym kieliszku wódki, czy to w jednym kuflu piwa, czy też w jednym kieliszku wina to jest dokładnie taki sam alkohol i dokładnie tak samo będzie oddziaływał na organizm – mówi Aneta Jóźwicka.
Kobiety znacznie bardziej niż mężczyźni narażone są na problemy zdrowotne wynikające ze spożywania, zwłaszcza nadmiernego alkoholu. Nadużywanie tego rodzaju trunków zaburza prawidłowy cykl menstruacyjny i funkcje rozrodcze, często prowadzi do niepłodności, a także zwiększa ryzyko poronienia i uszkodzeń płodu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem jet zdania, że alkohol stanowi jedną z głównych przyczyn rozwoju raka piersi. Nadużywanie alkoholu zwiększa także ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera u obu płci, a zwłaszcza u kobiet, są one bowiem bardziej niż mężczyźni podatne na uszkodzenia mózgu spowodowane alkoholem.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.