Mówi: | prof. Giovanni Scapagnini |
Funkcja: | profesor medycyny oraz biochemii klinicznej |
Firma: | członek American Society for Neuroscience |
Kurkuma opóźnia procesy starzenia i zwalcza nowotwory
Naturalna żywność może przedłużyć życie. Zawarte w niej substancje odżywcze są w stanie zwiększyć antyoksydacyjny potencjał komórek i poprawić ich zdolność do regeneracji. Do substancji tych należą m.in. tłuszcze nasycone i polifenole, m.in. kurkumina. Obecnie trwają prace nad zastosowaniem polifenoli w terapii i profilaktyce nowotworów i choroby Alzheimera.
Główne przyczyny starzenia się komórek organizmu człowieka, obok uwarunkowań genetycznych, to uszkodzenia kwasów nukleinowych, białek i lipidów na sutek procesu utleniania oraz uszkodzenia zewnętrzne wynikające z działania promieniowania słonecznego i wolnych rodników. Nagromadzenie uszkodzeń upośledza zdolność komórek do samoregeneracji i namnażania się. Starzejące się komórki mogą się także przekształcić w komórki nowotworowe. Zdaniem naukowców możliwe jest jednak przedłużenie życia komórek.
– Wiele rodzajów naturalnej żywności może pomóc zaktywizować nasze geny, co pozwala wydłużyć życie komórek. Składniki jedzenia są w stanie zaktywizować konkretne komunikaty przepływające wewnątrz komórek i poprawić ich potencjał antyutleniaczowy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle prof. Giovanni Scapagnini, profesor medycyny oraz biochemii klinicznej.
Składniki te są w stanie zwiększyć zdolność komórek do redukcji uszkodzeń i samoregeneracji, a także poprawić jakość metabolizmu komórkowego. Mogą też zwiększyć kontrolę rozprzestrzeniania się czynników chorobowych w organizmie. Do tego typu składników odżywczych należą m.in. tłuszcze nasycone, wpływające na kontrolę stanów zapalnych, oraz polifenole – związki chemiczne występujące wyłącznie w organizmach roślin. Wykazują one silne działanie antyoksydacyjne, a tym samym hamują procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i chorób układu krwionośnego.
– Klasycznym przykładem polifenolu przedłużającego aktywność jest kurkumina, ponieważ pobudza przeciwutleniaczową aktywność komórek. Kiedy kurkumina wchodzi w reakcję z komórką, natychmiast zaczyna ona produkować antyutleniacze w swoim wnętrzu i staje się superkomórką. W tym momencie bardzo trudno jest zniszczyć taką komórkę – mówi prof. Giovanni Scapagnini.
Kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Testy kliniczne potwierdziły jej wysoką skuteczność w terapii cukrzycy, stanów zapalnych i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Obecnie trwają badania nad wykorzystaniem kurkuminy w profilaktyce i leczeniu nowotworów oraz choroby Alzheimera. Substancja ta blokuje bowiem i zabija nadmiernie rozrastające się komórki rakowe, a omija i chroni zdrowe komórki lub te o skłonnościach do zbyt szybkiej śmierci, np. komórki nerwowe mózgu u osób z chorobą Alzheimera.
– Problem z kurkuminą polega na jej dostępności biologicznej. To nie jest związek, który się dobrze wchłania. In vitro rezultaty są świetnie, in vivo potrzeba wielkich ilości – mówi prof. Giovanni Scapagnini.
Kurkumina naturalnie występuje w kłączach ostryżu długiego, z których pozyskuje się przyprawę zwaną kurkumą. Stanowi ona jednak zaledwie ok. 2–5 proc. składu przyprawy, jest także bardzo słabo przyswajalna przez organizm. Obecnie trwają więc prace nad substytutem diety, który zawierałby optymalną dawkę kurkuminy o dużej przyswajalności.
Czytaj także
- 2024-12-05: Opieka długoterminowa mierzy się z niedoborem kadr. Brakuje szczególnie pielęgniarek
- 2024-11-07: Eksport produktów spożywczych z Polski spowalnia. Producentom coraz trudniej konkurować niższą ceną
- 2024-10-29: Trudno gojące się rany to problem miliona Polaków. System ochrony zdrowia go bagatelizuje
- 2024-10-07: Nowotwór wykryty na wczesnym etapie może być całkowicie wyleczalny. Tylko co trzeci Polak wykonuje jednak regularne badania profilaktyczne
- 2024-08-14: Długie korzystanie ze smoczka jest związane z ograniczonym zasobem słownictwa u dzieci. Logopedzi zwracają też uwagę na inne problemy
- 2024-08-08: Wysoka jakość snu w weekend pozytywnie wpływa na pracowników przez kolejny tydzień. Odsypianie „na zapas” utrudnia jednak powrót do obowiązków
- 2024-07-12: Coraz wyższy poziom imigracji w Polsce nie zrównoważy mniejszej liczby urodzeń. Najszybciej będą się wyludniać wsie i mniej atrakcyjne miasta
- 2024-07-24: Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
- 2024-07-09: W ciągu 5–10 lat spodziewane duże wzrosty sprzedaży żywności ekologicznej. Największą barierą pozostaje niska świadomość konsumentów
- 2024-06-25: Naukowcy stworzyli zdrowszą odmianę czekolady. Wykorzystali do tego wyrzucane dotąd części owocu kakaowca
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wiktor Dyduła: Znam osoby w branży muzycznej wypalone z powodu nadmiaru pracy. To, co kiedyś sprawiało im przyjemność, teraz jest zawodowym obowiązkiem
Artysta promuje obecnie swój najnowszy singiel zatytułowany „Szybkie tempo” i właśnie z taką prędkością od trzech lat podbija polski rynek muzyczny. Piosenkarz zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie wyzwania narzuca życie w ciągłym biegu, dlatego on sam, mimo że prężnie rozwija swoją karierę i czerpie ogromną radość ze śpiewania, od czasu do czasu zatrzymuje się i patrzy na to, co robi z innej perspektywy, by złapać tak potrzebny dystans. Wiktor Dyduła przyznaje bowiem, że w branży muzycznej nie brakuje osób, które skarżą się na zbyt duże obciążenie psychiczne i wypalenie zawodowe.