Mówi: | prof. Giovanni Scapagnini |
Funkcja: | profesor medycyny oraz biochemii klinicznej |
Firma: | członek American Society for Neuroscience |
Kurkuma opóźnia procesy starzenia i zwalcza nowotwory
Naturalna żywność może przedłużyć życie. Zawarte w niej substancje odżywcze są w stanie zwiększyć antyoksydacyjny potencjał komórek i poprawić ich zdolność do regeneracji. Do substancji tych należą m.in. tłuszcze nasycone i polifenole, m.in. kurkumina. Obecnie trwają prace nad zastosowaniem polifenoli w terapii i profilaktyce nowotworów i choroby Alzheimera.
Główne przyczyny starzenia się komórek organizmu człowieka, obok uwarunkowań genetycznych, to uszkodzenia kwasów nukleinowych, białek i lipidów na sutek procesu utleniania oraz uszkodzenia zewnętrzne wynikające z działania promieniowania słonecznego i wolnych rodników. Nagromadzenie uszkodzeń upośledza zdolność komórek do samoregeneracji i namnażania się. Starzejące się komórki mogą się także przekształcić w komórki nowotworowe. Zdaniem naukowców możliwe jest jednak przedłużenie życia komórek.
– Wiele rodzajów naturalnej żywności może pomóc zaktywizować nasze geny, co pozwala wydłużyć życie komórek. Składniki jedzenia są w stanie zaktywizować konkretne komunikaty przepływające wewnątrz komórek i poprawić ich potencjał antyutleniaczowy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle prof. Giovanni Scapagnini, profesor medycyny oraz biochemii klinicznej.
Składniki te są w stanie zwiększyć zdolność komórek do redukcji uszkodzeń i samoregeneracji, a także poprawić jakość metabolizmu komórkowego. Mogą też zwiększyć kontrolę rozprzestrzeniania się czynników chorobowych w organizmie. Do tego typu składników odżywczych należą m.in. tłuszcze nasycone, wpływające na kontrolę stanów zapalnych, oraz polifenole – związki chemiczne występujące wyłącznie w organizmach roślin. Wykazują one silne działanie antyoksydacyjne, a tym samym hamują procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i chorób układu krwionośnego.
– Klasycznym przykładem polifenolu przedłużającego aktywność jest kurkumina, ponieważ pobudza przeciwutleniaczową aktywność komórek. Kiedy kurkumina wchodzi w reakcję z komórką, natychmiast zaczyna ona produkować antyutleniacze w swoim wnętrzu i staje się superkomórką. W tym momencie bardzo trudno jest zniszczyć taką komórkę – mówi prof. Giovanni Scapagnini.
Kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Testy kliniczne potwierdziły jej wysoką skuteczność w terapii cukrzycy, stanów zapalnych i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Obecnie trwają badania nad wykorzystaniem kurkuminy w profilaktyce i leczeniu nowotworów oraz choroby Alzheimera. Substancja ta blokuje bowiem i zabija nadmiernie rozrastające się komórki rakowe, a omija i chroni zdrowe komórki lub te o skłonnościach do zbyt szybkiej śmierci, np. komórki nerwowe mózgu u osób z chorobą Alzheimera.
– Problem z kurkuminą polega na jej dostępności biologicznej. To nie jest związek, który się dobrze wchłania. In vitro rezultaty są świetnie, in vivo potrzeba wielkich ilości – mówi prof. Giovanni Scapagnini.
Kurkumina naturalnie występuje w kłączach ostryżu długiego, z których pozyskuje się przyprawę zwaną kurkumą. Stanowi ona jednak zaledwie ok. 2–5 proc. składu przyprawy, jest także bardzo słabo przyswajalna przez organizm. Obecnie trwają więc prace nad substytutem diety, który zawierałby optymalną dawkę kurkuminy o dużej przyswajalności.
Czytaj także
- 2025-02-27: Polskie produkty rolno-spożywcze za granicą drożeją. Eksporterzy tracą dotychczasowe przewagi kosztowe
- 2025-02-19: Wycofanie się USA z WHO może mieć katastrofalne skutki. Cenę zapłacą także kraje UE
- 2025-01-30: Za rok USA oficjalnie wycofają się z porozumienia paryskiego. To nie musi oznaczać rezygnacji z zielonych inwestycji
- 2025-02-07: Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji
- 2024-12-05: Opieka długoterminowa mierzy się z niedoborem kadr. Brakuje szczególnie pielęgniarek
- 2024-11-07: Eksport produktów spożywczych z Polski spowalnia. Producentom coraz trudniej konkurować niższą ceną
- 2024-10-29: Trudno gojące się rany to problem miliona Polaków. System ochrony zdrowia go bagatelizuje
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-10-07: Nowotwór wykryty na wczesnym etapie może być całkowicie wyleczalny. Tylko co trzeci Polak wykonuje jednak regularne badania profilaktyczne
- 2024-08-14: Długie korzystanie ze smoczka jest związane z ograniczonym zasobem słownictwa u dzieci. Logopedzi zwracają też uwagę na inne problemy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.