Newsy

Nowoczesna diagnostyka nowotworów dróg oddechowych umożliwia skuteczne leczenie

2013-12-11  |  06:00

Wczesne rozpoznanie pozwala niemal w 100 proc. wyleczyć nowotwór górnych dróg oddechowych. Nowoczesna metoda diagnostyczna, badanie NBI, uwidacznia nawet niewielkie zmiany na błonach śluzowych. Jest dużo dokładniejsza od tradycyjnych metod obrazowych, dzięki czemu znacznie podwyższa prawdopodobieństwo powodzenia terapii.

Skuteczność leczenia nowotworów górnych dróg oddechowych zależy od stadium, w którym choroba zostanie zdiagnozowana. Wczesne rozpoznanie, czyli uchwycenie zmian na błonach śluzowych, znacznie zwiększa szanse na powodzenie terapii.

 - Obecnie mamy możliwość wyleczenia chorób nowotworowych praktycznie w 100 proc., jeżeli są one we wczesnej fazie. Każdy późniejszy stopień zaawansowania zmian nowotworowych górnych dróg oddechowych powoduje, że nasze możliwości terapeutyczne bardzo się ograniczają albo wręcz stają się niemożliwe - mówi dr n. med. Michał Michalik z Centrum Medycznego MML.

Dokładność tradycyjnych metod diagnostyki obrazowej znacznie wzrosła dzięki zastosowaniu techniki NBI, czyli badania wykorzystującego wąskie pasmo światła. Naczynia krwionośne błon śluzowych i okoliczne tkanki w różnych stopniu pochłaniają wiązkę światła. Dzięki temu badanie NBI z wielką precyzją pozwala uwidocznić nawet niewielkie rejony śluzówki o wzmożonych ukrwieniu, co może świadczyć o rozpoczęciu procesu nowotworowego.

- Dzisiaj postawienie diagnozy powoduje kolejne skutki. Mamy możliwość wcześniej pobrać materiał do badań histopatologicznych, żeby ocenić czy rzeczywiście jest to zmiana tkankowa na tyle podejrzana, że wymaga dalszej diagnostyki czy leczenia, czy też nie. Czy może umówić się z pacjentami na kolejne wizyty, by w pewnych okresach czasu można było ocenić ich progresję – tłumaczy Michał Michalik.

Dodaje, że na konsultacje lekarską powinna zgłosić się każda osoba, która zaobserwowała u siebie objawy takie jak: przedłużająca się chrypka, zmiana tembru głosu niezwiązana z przebytą infekcją, uczucie drapania i pieczenia w obrębie gardła i w obrębie krtani, długotrwałe plamienie z nosa czy osłabienie. 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.