Newsy

Odpowiednia dieta może wpłynąć pozytywnie na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia

2014-06-09  |  06:45
Mówi:dr n. med. Grzegorz Południewski (specjalista ginekologii i położnictwa, ekspert NUTRICIA Profutura Program)
prof. dr hab. n. med. Wanda Furmaga-Jabłońska (pediatra)
Anna Laskowska (przedstawiciel NUTRICIA Profutura Program)
  • MP4
  • Ryzyko wystąpienia otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i alergii u dziecka w dużej mierze zależy od diety matki przed ciążą i w trakcie jej trwania oraz żywienia najmłodszych w okresie niemowlęcym. Specjaliści zwracają uwagę, aby planowanie ciąży zacząć od analizy jadłospisu przyszłej mamy. Okazuje się, że dieta w okresie prenatalnym i postnatalnym może wpłynąć na kształtowanie sposobu, w jaki organizm dziecka będzie reagował na czynniki środowiskowe.

    Badania z ostatnich kilku dekad wskazują, że dieta matki przed ciążą oraz w trakcie jej trwania wpływa nie tylko na masę urodzeniową dziecka. Dostarczenie odpowiednich składników odżywczych we właściwych proporcjach znacząco wpływa prawidłowy rozwój narządów płodu, który ma ścisły związek z ryzykiem chorób cywilizacyjnych w wieku dorosłym. Z tego względu specjaliści apelują, aby planowanie ciąży zacząć od analizy jadłospisu przyszłej mamy.

     Przygotowanie do ciąży to przede wszystkim kwestia zgromadzenia tych składników, które będą potrzebne w okresie ciąży i których tak szybko nie da się uzupełnić w trakcie jej trwania. Wtedy możemy uzupełnić to, co wpływa bezpośrednio na rozwój dziecka. Niedobory, które mogą w międzyczasie się pojawić, a które są związane z brakiem zapasów w organizmie rzeczywiście bardzo szybko narastają i mogą prowadzić do różnego typu zaburzeń. – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Grzegorz Południewski, specjalista ginekologii i położnictwa.

    Ginekolog dodaje, że kobiety ciężarne powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość, ale również na ilość spożywanych produktów. Zbyt duża podaż kalorii w ciąży sprzyja nadwadze matki, a ta z kolei zwiększa ryzyko makrosomii płodu, czyli nadmiernej masy ciała dziecka. Duże rozmiary noworodka mogą być np. przyczyną powikłań w trakcie porodu.

    Okazuje się również, że dieta w trakcie ciąży oraz odżywianie dziecka w okresie niemowlęcym może wpłynąć na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia.

     Odbywa się to poprzez drobne zmiany w strukturach DNA, mianowicie przez metylację, transkrypcję i translację genową. To powoduje ukształtowanie metabolizmu na długie lata. Na przykład kształtuje na stałe produkcję enzymów, hormonów, cytokin i innych ciał biologicznie czynnych, które wywierają istotny wspływ na rozwój – tłumaczy prof. dr. hab. n. med. Wanda Furmaga-Jabłońskaekspert pediatrii.

    Odżywianie w okresach krytycznych, czyli na etapie płodowym oraz niemowlęcym, wpływa na prawdopodobieństwo rozwoju otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz alergii w życiu dorosłym.

    Aby ułatwić rodzicom dostęp do najnowszych informacji naukowych na temat programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia, powstała nowa platforma internetowa NUTRICIA Profutura Program.

    – Mamy znajdą tam bardzo przydatne narzędzia np. kalendarz ciąży, który towarzyszy mamie od pierwszych dni ciąży aż do momentu porodu tydzień po tygodniu informując ją, co się dzieje z jej organizmem na danym etapie, a także jak rozwija się jej dziecko. Mamy też filmy instruktażowe związane z karmieniem piersią, wywiady z psychologiem, jak również animacje 3D, które powstały specjalnie na potrzeby Internetowej Szkoły Rodzenia. Mama zobaczy jak doszło do zapłodnienia i jak się rozwija płód w jej łonie – mówi Anna Laskowska przedstawiciel NUTRICIA Profutura Program.

    Przydatnym narzędziem jest również Asystent Prawidłowego Odżywiania, który dostępny będzie niebawem zarówno przez stronę internetową w przeglądarce komputerajak i na urządzenia mobilne. Aplikacja umożliwia szczegółową analizę diety pod względem zawartości kalorii oraz składników odżywczych, niezbędnych w poszczególnych trymestrach ciąży.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Żywienie

    Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

    Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.

    Handel

    Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

    Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.

    Moda

    Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

    Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.