Newsy

Odpowiednia dieta poprawia pracę mózgu

2013-11-20  |  07:40
Zdrowa i zbilansowana dieta pomaga nie tylko w osiągnięciu zgrabnej sylwetki, ale również w nauce. Aby nasz mózg sprawniej pracował a czas spędzony nad książkami był na prawdę produktywny, powinniśmy zadbać o posiłki bogate w magnez, zdrowe węglowodany i glukozę. W okresie wytężonej pracy umysłowej jedzmy dużo orzechów, razowe pieczywo, kaszę gruboziarnistą i suszone owoce.

– Mózg pracuje głównie na glukozie, więc jeżeli mamy okres wzmożonej pracy umysłowej, bardzo ważne jest to, żeby tą glukozę do mózgu dostarczać regularnie – tłumaczy dietetyk Małgorzata Krukowska w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

To nie oznacza jednak, że słodycze pomogą w nauce. Cukier z cukierków czy ciastek dostarcza energii na krótko. Słodycze lepiej więc zastąpić chociażby suszonymi owocami lub orzechami. Dobrym źródłem glukozy są również kasze, ryże, makarony, pieczywo razowe oraz płatki.

– Gdy spada nam cukier i odczuwamy osłabienie i dekoncentrację, to można się poratować na przykład owocem suszonym. Czyli rzeczą taką bardzo praktyczną, którą można mieć zawsze w kieszeni i zawsze po nią sięgnąć – mówi dietetyk i dodaje, że produkty te są również cennym źródłem witamin i magnezu, który również usprawnia funkcjonowanie mózgu.

Czystą glukozę powinniśmy dostarczać do naszego organizmu przy okazji każdego posiłku. Na śniadanie i kolację np. w formie pieczywa lub płatków oraz na obiad pod postacią makaronu lub gruboziarnistej kaszy. Cukier z tych produktów będzie stopniowo uwalniany do mózgu. Dzięki temu będzie on stale aktywny na tym samym poziomie i unikniemy trudności w nauce i problemów z koncentracją.

Częstym błędem jest podjadanie między posiłkami. Często w pośpiechu sięgamy po produkty wysoko przetworzone oraz słodycze, które mają w szybkim czasie dodać nam energii, ale dostarczają jej na krótko. Lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie w ciągu dnia tradycyjnej kanapki. Wbrew pozorom, mało pomocna w utrzymaniu dobrej formy umysłowej jest również kawa. Choć rzeczywiście po wypiciu jej czujemy pobudzenie, to nie daje ona efektów długotrwałych i już po zaledwie godzinie znów możemy odczuwać zmęczenie.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.