Mówi: | Małgorzata Krukowska |
Funkcja: | dietetyk |
Odpowiednia dieta poprawia pracę mózgu
– Mózg pracuje głównie na glukozie, więc jeżeli mamy okres wzmożonej pracy umysłowej, bardzo ważne jest to, żeby tą glukozę do mózgu dostarczać regularnie – tłumaczy dietetyk Małgorzata Krukowska w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
To nie oznacza jednak, że słodycze pomogą w nauce. Cukier z cukierków czy ciastek dostarcza energii na krótko. Słodycze lepiej więc zastąpić chociażby suszonymi owocami lub orzechami. Dobrym źródłem glukozy są również kasze, ryże, makarony, pieczywo razowe oraz płatki.
– Gdy spada nam cukier i odczuwamy osłabienie i dekoncentrację, to można się poratować na przykład owocem suszonym. Czyli rzeczą taką bardzo praktyczną, którą można mieć zawsze w kieszeni i zawsze po nią sięgnąć – mówi dietetyk i dodaje, że produkty te są również cennym źródłem witamin i magnezu, który również usprawnia funkcjonowanie mózgu.
Czystą glukozę powinniśmy dostarczać do naszego organizmu przy okazji każdego posiłku. Na śniadanie i kolację np. w formie pieczywa lub płatków oraz na obiad pod postacią makaronu lub gruboziarnistej kaszy. Cukier z tych produktów będzie stopniowo uwalniany do mózgu. Dzięki temu będzie on stale aktywny na tym samym poziomie i unikniemy trudności w nauce i problemów z koncentracją.
Częstym błędem jest podjadanie między posiłkami. Często w pośpiechu sięgamy po produkty wysoko przetworzone oraz słodycze, które mają w szybkim czasie dodać nam energii, ale dostarczają jej na krótko. Lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie w ciągu dnia tradycyjnej kanapki. Wbrew pozorom, mało pomocna w utrzymaniu dobrej formy umysłowej jest również kawa. Choć rzeczywiście po wypiciu jej czujemy pobudzenie, to nie daje ona efektów długotrwałych i już po zaledwie godzinie znów możemy odczuwać zmęczenie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Kasia Dowbor na planie programu interesowała się remontami i była dociekliwa. Niczego nie udawała tylko na potrzeby zdjęć
Architekt niezwykle miło wspomina współpracę z Katarzyną Dowbor przy realizacji programu „Nasz nowy dom”. I mimo że nie jest już ona gospodynią tego formatu, to nadal utrzymują ze sobą kontakt, wymieniają się doświadczeniami i mają wiele wspólnych tematów do rozmów. Maciej Pertkiewicz zaznacza, że na planie zdjęciowym prezenterka nie przyglądała się kolejnym etapom remontów z założonymi rękami, ale brała w nich czynny udział, by jak najwięcej się nauczyć. Nie bała się żadnej pracy, pomagała zrywać tynki, malować ściany czy też montować poszczególne elementy wyposażenia.
Konsument
Australijscy rodzice zaniepokojeni kierowanymi do dzieci reklamami niezdrowej żywności. Duże poparcie społeczne dla ich ograniczenia

Blisko 90 proc. rodziców i opiekunów w Australii wyraża zaniepokojenie nadmierną ekspozycją dzieci na reklamy niezdrowej żywności – wynika z badania naukowców z Deakin University w Australii. Dlatego chcą jego ograniczenia w różnych mediach i środowiskach. Zdaniem badaczy poparcie społeczne dla regulacji dotyczących marketingu niezdrowej żywności jest czynnikiem warunkującym ich wprowadzenie przez decydentów.
Gwiazdy
Mateusz Banasiuk: Dużo czytam swojemu synowi, bo kiedyś mój tata też mi czytał. Lektury lepiej wpływają na jego wyobraźnię i wyciszenie niż oglądanie bajek

Aktor zaznacza, że kultywuje rodzinną tradycję i z przyjemnością czyta swojemu synkowi. Przed laty bowiem jego tata zachęcał go do lektury, a teraz on pokazuje 7,5-letniemu Henrykowi, jaką wartość mają książki. Mateusz Banasiuk wspiera kampanię #TataTeżCzyta i zachęca też do tego, by rozwijać wyobraźnię dzieci nie tylko poprzez śledzenie historii opowiedzianych w bajkach, ale również tworząc własne opowieści. W jego rodzinie dużą popularnością cieszy się motyw pod hasłem „Chłopczyk i gruchocik”.