Mówi: | Joanna Giza |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Pogotowie Kulinarne |
Odpowiednio dobrany catering pomaga walczyć z chorobą i uczy dyscypliny żywieniowej
W przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy czy otyłości ważne jest nie tylko specjalistyczne leczenie, lecz także staranne komponowanie posiłków, tak by schorzenie się nie pogłębiało. Osoby, które same mają problem z doborem odpowiedniego menu, mogą skorzystać z oferty firm cateringowych. Dieta jest układana pod kątem potrzeb danego klienta i kładzie nacisk na wyeliminowanie produktów, które szkodzą zdrowiu.
– Coraz częściej mówi się o chorobach serca, nadciśnieniu, cukrzycy, nadwadze, otyłości czy chorobach nowotworowych. Te schorzenia w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania. Dla takich ludzi catering również przygotował specjalną ofertę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Joanna Giza, dietetyk Pogotowia Kulinarnego.
U osób z chorobami sercowo-naczyniowymi celem diety jest osiągnięcie prawidłowego profilu lipidowego, czyli obniżenie złego cholesterolu, podwyższenie dobrego oraz uzyskanie odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego. Menu powinno zatem zawierać duże ilości warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.
– Jadłospis powinien obfitować w tłuszcze rybie i roślinne, ze względu na kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które zmniejszają ryzyko chorób serca, obniżają komplikacje. Z kolei przy nadciśnieniu powinno się eliminować z posiłków sól i unikać produktów pełnotłustych pochodzenia zwierzęcego, czyli tłustych gatunków mięs, jak choćby wieprzowiny, tłustych przetworów mlecznych i pasztetów – wyjaśnia Joanna Giza.
Z kolei podstawą diety dla diabetyków jest zachowanie odpowiednich proporcji między składnikami odżywczymi. Trzeba więc ograniczyć ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi.
– W takich jadłospisach powinno się wykluczyć produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli słodycze, produkty zbożowe z białej mąki, biały ryż, nabiał, jogurty owocowe – tłumaczy Joanna Giza.
W przypadku osób z nadwagą i otyłością chodzi przede wszystkim o to, by pozbyć się zbędnych kilogramów i zmienić nawyki żywieniowe. Dieta powinna być więc skomponowana tak, żeby posiłki dostarczały odpowiednich ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu.
– Całodniowe lub częściowe wyżywienie powinno spełniać odpowiednie wymogi, pokrywać zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju składniki potrzebne do zachowania zdrowia i dobrej jakości życia. Warto zwrócić uwagę na to, czy w danej firmie jest możliwość skontaktowania się z dietetykiem, bo często są to osoby fikcyjne i wtedy nie do końca mamy pewność, czy dana firma cateringowa faktycznie oferuje wysokiej jakości posiłki – podkreśla Joanna Giza.
Osobom, które szczególnie powinny uważać na to, co jedzą, firmy cateringowe proponują zdrowe posiłki przygotowywane na parze bądź w folii, bez dodatku tłuszczu.
Czytaj także
- 2025-04-15: 400 gmin w Polsce nie ma na swoim terenie apteki i sytuacja co roku się pogarsza. Samorządowcy apelują o zmiany w prawie
- 2025-04-14: Trwa kontrola szczepień dzieci. Rodzice uchylający się od tego obowiązku muszą się liczyć z karami
- 2025-04-04: Wykluczenie cyfrowe szczególnie dotyka generacji silver. T-Mobile wystartował z darmowymi kursami z obsługi smartfona
- 2025-04-11: Niektóre państwa członkowskie mają dużą skłonność do nadregulacji prawa unijnego. Bariery wewnątrz Unii mają efekt podobny do wysokich ceł
- 2025-04-16: Polscy naukowcy rozwijają technologię hodowania bionicznej trzustki. Może ona rozwiązać problem cukrzycy insulinozależnej
- 2025-04-07: Młode pokolenie szczególnie narażone na choroby cywilizacyjne. Unijni ministrowie zdrowia chcą przemodelować kwestie profilaktyki
- 2025-03-27: Coraz więcej osób choruje na kleszczowe zapalenie mózgu. Na profilaktyczne szczepienie zdecydował się tylko co 10. Polak
- 2025-04-18: UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
- 2025-03-18: Europa będzie się zbroić. Musi być gotowa na atak Rosji na kraj NATO w ciągu kilku najbliższych lat
- 2025-03-21: Ukraińska kultura cierpi na wstrzymaniu pomocy z USA. Wiele projektów potrzebuje wsparcia UE
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.