Mówi: | Joanna Giza |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Pogotowie Kulinarne |
Odpowiednio dobrany catering pomaga walczyć z chorobą i uczy dyscypliny żywieniowej
W przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy czy otyłości ważne jest nie tylko specjalistyczne leczenie, lecz także staranne komponowanie posiłków, tak by schorzenie się nie pogłębiało. Osoby, które same mają problem z doborem odpowiedniego menu, mogą skorzystać z oferty firm cateringowych. Dieta jest układana pod kątem potrzeb danego klienta i kładzie nacisk na wyeliminowanie produktów, które szkodzą zdrowiu.
– Coraz częściej mówi się o chorobach serca, nadciśnieniu, cukrzycy, nadwadze, otyłości czy chorobach nowotworowych. Te schorzenia w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania. Dla takich ludzi catering również przygotował specjalną ofertę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Joanna Giza, dietetyk Pogotowia Kulinarnego.
U osób z chorobami sercowo-naczyniowymi celem diety jest osiągnięcie prawidłowego profilu lipidowego, czyli obniżenie złego cholesterolu, podwyższenie dobrego oraz uzyskanie odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego. Menu powinno zatem zawierać duże ilości warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.
– Jadłospis powinien obfitować w tłuszcze rybie i roślinne, ze względu na kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które zmniejszają ryzyko chorób serca, obniżają komplikacje. Z kolei przy nadciśnieniu powinno się eliminować z posiłków sól i unikać produktów pełnotłustych pochodzenia zwierzęcego, czyli tłustych gatunków mięs, jak choćby wieprzowiny, tłustych przetworów mlecznych i pasztetów – wyjaśnia Joanna Giza.
Z kolei podstawą diety dla diabetyków jest zachowanie odpowiednich proporcji między składnikami odżywczymi. Trzeba więc ograniczyć ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi.
– W takich jadłospisach powinno się wykluczyć produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli słodycze, produkty zbożowe z białej mąki, biały ryż, nabiał, jogurty owocowe – tłumaczy Joanna Giza.
W przypadku osób z nadwagą i otyłością chodzi przede wszystkim o to, by pozbyć się zbędnych kilogramów i zmienić nawyki żywieniowe. Dieta powinna być więc skomponowana tak, żeby posiłki dostarczały odpowiednich ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu.
– Całodniowe lub częściowe wyżywienie powinno spełniać odpowiednie wymogi, pokrywać zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju składniki potrzebne do zachowania zdrowia i dobrej jakości życia. Warto zwrócić uwagę na to, czy w danej firmie jest możliwość skontaktowania się z dietetykiem, bo często są to osoby fikcyjne i wtedy nie do końca mamy pewność, czy dana firma cateringowa faktycznie oferuje wysokiej jakości posiłki – podkreśla Joanna Giza.
Osobom, które szczególnie powinny uważać na to, co jedzą, firmy cateringowe proponują zdrowe posiłki przygotowywane na parze bądź w folii, bez dodatku tłuszczu.
Czytaj także
- 2024-07-04: Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
- 2024-06-28: Samorządy mogą liczyć na rekordowe finansowanie w tej perspektywie finansowej UE. Pierwsze środki już do nich trafiają
- 2024-06-05: WiseEuropa: reforma unijnego rynku energii ma chronić odbiorców przed skokami cen. Dla Polski nie będzie rewolucyjną zmianą [DEPESZA]
- 2024-06-19: Ojcowie coraz częściej wykorzystują urlopy rodzicielskie. Wciąż jednak wiele zależy od podejścia pracodawców
- 2024-06-24: Polscy mali i średni przedsiębiorcy wciąż ostrożnie podchodzą do ekspansji zagranicznej. Potrzebują więcej wsparcia finansowego i doradczego
- 2024-06-21: Polskie samorządy zaczynają wydatkować pieniądze z KPO. Obawiają się, że nie wystarczy im na to czasu
- 2024-06-11: Młodzi przed trzydziestką odnoszą sukcesy w polskiej nauce. Setka najzdolniejszych otrzymała właśnie stypendia
- 2024-06-13: Astma może być objawem ultrarzadkich chorób eozynofilowych. Schorzenia te mogą prowadzić do niepełnosprawności i przedwczesnej śmierci
- 2024-06-27: Zbliża się tsunami problemu otyłości i związanych z nią powikłań. Bez zmiany w podejściu do tej choroby trudno mówić o skutecznej walce
- 2024-06-28: Polski przemysł kosmiczny jest gotowy na zwiększanie udziału w programach Europejskiej Agencji Kosmicznej. Do tego będzie potrzebować coraz więcej wykwalifikowanych kadr
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.