Newsy

Osoby skłonne do uczuleń powinny używać kołder z wypełnieniem syntetycznym i materacy z powłoką antyalergiczną

2015-09-29  |  06:00

W sypialni alergików musi panować niemal sterylna czystość. Nie powinno się tam umieszczać przedmiotów i materiałów, które gromadzą kurz. Eksperci radzą też, by zadbać o odpowiednią pościel z wypełnieniem syntetycznym i materace z powłoką antyalergiczną. Bielizna pościelowa powinna być wykonana z czystej bawełny i trzeba zmieniać ją raz w tygodniu. Łóżko dla osób skłonnych do uczuleń powinno mieć drewniany stelaż.

Kurz i roztocza, które kumulują się w zagłębieniach wersalek i tapczanów, a także w starych materacach i pościeli powodują nasilone reakcje alergiczne i zakłócają spokojny sen.

Warto zwrócić uwagę na to, żeby produkty, które kupujemy, miały powłoki antyalergiczne i specjalną impregnację. Mogą to być elementy srebra lub inne rozwiązania, które powodują, że roztocza czy bakterie nie tak chętnie żyją w naszym pokrowcu – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Małgorzata Warda, ekspert marki Dormeo.

Zdaniem ekspertów, aby utrzymać czystość, najlepiej zastosować kołdry i poduszki z wypełnieniem syntetycznym. Można je dość często prać bez ryzyka, że stracą swoje właściwości.

– Włókna syntetyczne mają też właściwości termoregulacyjne. Wiele osób poci się w nocy. Jeśli jednak kupimy kołdrę czy poduszkę dobrej jakości z domieszką włókien syntetycznych, to w zimie będzie nas ona bardziej grzała, a w lecie nie. Sama kupiłam kołdry wypełnione mieszanką włókien bambusowych i syntetycznych, dzięki temu moje dzieci przestały się w nocy rozkopywać i mniej się pocą – tłumaczy Małgorzata Warda.

Małgorzata Warda radzi też, by z wymianą kołder, poduszek czy materacy nie czekać do momentu, kiedy będą one całkowicie zniszczone i zdeformowane.

Poduszki warto wymieniać najdalej co trzy lata, a tak naprawdę zaleca się nawet raz na rok, kołdrę najdalej co pięć lat, a materac co 7 do 10 lat. Przekonanie o tym, że można ich używać w nieskończoność, jest błędne tak, jak to kiedyś działo się jeszcze w domach naszych babć, że materace, kołdry i poduszki były używane przez wiele lat i w najlepszym wypadku wietrzone – mówi Małgorzata Warda.

Komfort snu jest bardzo ważny, dlatego poduszki i materace powinny być dopasowywane do stanu zdrowia użytkownika, ewentualnych schorzeń kręgosłupa czy ulubionej pozycji spania.

Są poduszki anatomiczne, o najróżniejszych rozmiarach, z wypełnieniem z różnych włókien, wykonane z pianki memory foam z pamięcią kształtu. Naprawdę jest w czym wybierać. Niektórzy producenci oferują też poduszki z suwakiem, można wyciągnąć część wypełnienia, dzięki czemu poduszka jest np. bardziej płaska. Warto zwrócić też uwagę na opis na poduszce i sprawdzić, dla kogo jest rekomendowana, jaki ma piktogram – radzi Małgorzata Warda.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.