Newsy

Polacy nie szczepią swoich dzieci przeciwko meningokokom

2013-10-17  |  08:00
Mówi:dr hab. Leszek Szenborn
Funkcja:profesor Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
Firma:Katedra i Klinika Pediatrii i Chorób Infekcyjnych
  • MP4
  • Meningokoki to bakterie, która najczęściej wywołują zakażenia u dzieci. Skutki takich zakażeń mogą być bardzo poważne i prowadzą nawet do sepsy, która jest chorobą śmiertelną. W Polsce wciąż jednak szczepienia przeciw meningokokom to rzadkość.

     – Zakażenia meningokokami są częste. Natomiast konsekwencje tych zakażeń są rzadkie, ale bardzo poważne.  Meningokoki mogą być przyczyną sepsy u dzieci  i młodzieży. Zupełnie zdrowa osoba może w ciągu kilkunastu godzin umrzeć, o ile  choroba nie zostanie rozpoznana i nie wdroży się bardzo intensywnego leczenia – przestrzega dr hab. Leszek Szenbron z Uniwersytetu  Medycznego we Wrocławiu.

    Kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii i Chorób Infekcyjnych przypomina, że zakażenia meningokokami można uniknąć.

     – Na szczęście istnieją metody walki z tą  bakterią. Są to przede wszystkim bezpieczne szczepionki. Zarażenie  meningokokami może wystąpić w każdym wieku. Największe ryzyko występuje u  niemowląt. Drugim szczytem zachorowań jest okres od 11 do  25 roku życia, kiedy człowiek zmienia tryb życia. Dlatego też potrzeba szczepień przeciwko meningokokom istnieje już od  wieku niemowlęcego – podkreśla lekarz w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

    W Polsce najgroźniejszymi typami meningokoków są bakterie z grup B i C – to one najczęściej wywołują inwazyjną chorobę meningokokową.

    Wizyty u lekarza wymaga każde zakażenie, podczas którego dziecko traci ochotę do zabawy i jedzenia przebiegające  z wysoką gorączką oraz z występującymi wymiotami i drgawkami . Oznaczać to może  znacznie poważniejszą chorobę niż zwykłe przeziębienie. Typowymi objawami dla zarażenia meningokokami są zmiany krwotoczne na skórze. Jeżeli u dziecka występują krosty, które po naciśnięciu przezroczystym przedmiotem nie znikają, to znak, iż jest to  wysypka krwotoczna. Wymaga ona natychmiastowej interwencji lekarskiej –  stwierdza Szenbron.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Moda

    Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

    Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

    Konsument

    Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

    Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

    Żywienie

    Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

    Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.