Mówi: | Paweł Kwiatkowski |
Funkcja: | rzecznik prasowy |
Firma: | Kompania Piwowarska |
Polacy zmieniają swoje preferencje alkoholowe. Zamiast wódki wolą piwo
Zmienia się kultura picia alkoholu w Polsce. Polacy piją wprawdzie coraz więcej, ale bardziej odpowiedzialnie. Zamiast upijać się do nieprzytomności, traktują alkohol wyłącznie jako dodatek do wieczoru w towarzystwie znajomych. Wybierają też alkohole coraz lepszej jakości. Do ulubionych trunków Polaków należy piwo, w którym szukają przede wszystkim smaku, a nie mocy alkoholu.
Do picia alkoholu przyznaje się 84 proc. dorosłych Polaków. Ze sprawozdania Ministerstwa Zdrowia wynika, że Polacy piją coraz więcej: w 2013 roku na jednego Polaka przypadło blisko 10 litrów czystego spirytusu, z czego więcej niż połowa zawarta była w piwie. W Polsce zmienia się bowiem kultura picia alkoholu. Rodacy szukają przede wszystkim smaku, a nie mocy alkoholu, dlatego wybierają trunki coraz lepszej jakości. W ostatnich miesiącach szczególnym zainteresowaniem cieszyły się wina gronowe i whisky, znacznie spadła natomiast sprzedaż wódki. Ulubionym trunkiem Polaków jest piwo. Statystyczny Polak wypija rocznie 97 litrów tego napoju.
– Czasy, kiedy chcieliśmy się upijać na umór, to już zamierzchła przeszłość, chyba PRL-owska. I o tym świadczy też struktura konsumpcji alkoholu. Kiedyś wódka była rzeczywiście na pierwszym planie, a w tej chwili zdecydowanie częściej sięgamy po piwo. Świadczy to o tym, że upijanie się nie opłaca. Następnego dnia trzeba być w dobrej formie, iść do pracy, ludzie sobie cenią teraz pracę i cenią sobie taki styl życia, który umożliwia picie alkoholu, ale jednocześnie zachowanie kontroli i trzeźwość – mówi Paweł Kwiatkowski, rzecznik prasowy Kompanii Piwowarskiej, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Miłośnikami alkoholowych trunków są zwłaszcza mężczyźni. Ponad połowa kobiet w Polsce przyznaje, że nie pije w ogóle lub prawie wcale alkoholu. Jeśli sięgają po tego typu trunki to zazwyczaj wybierają piwo lub wina. Z badań wynika, że kobiety są odpowiedzialne za spożycie zaledwie 18 proc. całości wypijanego przez Polaków piwa, i aż 60 proc. wina.
Wśród Polaków rośnie także świadomość odpowiedzialnego podchodzenia do spożywania alkoholu. Z danych Instytutu Transportu Samochodowego wynika, że Polacy coraz rzadziej siadają za kierownicą w stanie nietrzeźwym. Zdaniem ITS do dalszej poprawy bezpieczeństwa na drogach potrzebne są nie wyższe kary, lecz edukacja najmłodszych.
– Jeżeli młodzież pije alkohol, to wyłącznie w tej sytuacji, kiedy ten alkohol dostanie od kogoś dorosłego i dlatego niezwykle ważne jest to, by wszyscy dorośli zdawali sobie z tego sprawę, że muszą bardzo świadomie podchodzić do tego, w jaki sposób posługują się alkoholem, czy jest on dostępny, czy przypadkiem nie dają komuś. W Polsce dawanie alkoholu nieletnim jest przestępstwem – mówi Paweł Kwiatkowski.
Alkohol ma bardzo niekorzystny wpływ na rozwój organizmu dzieci i młodzieży. Jego picie zabronione jest kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, grozi to bowiem m.in. zaburzeniami rozwoju dziecka, uszkodzeniem układu nerwowego i niską masą urodzeniową. Od spożywania alkoholu powinny się powstrzymać także osoby z chorobami serca, wątroby, układu pokarmowego, naczyń krwionośnych i cukrzycą oraz przyjmujące leki, zwłaszcza nasenne, przeciwdepresyjne i przeciwhistaminowe. Dlatego na opakowaniach piw znajdują się znaki zachęcające do odpowiedzialnej i świadomej konsumpcji tego trunku.
– To nie wynika z żadnego ustawodawstwa, to po prostu taki nasz apel do Polaków, żebyśmy rozsądnie do tego podchodzili. Szczególnie zwracamy uwagę, że nie wolno ani jednej kropli alkoholu wypić kobiecie w ciąży. Również wbrew tym wszystkim mitom, które się rozpowszechnia, w czasie karmienia piersią też nie wolno pić alkoholu. Nie wolno pić alkoholu, jeżeli się nie jest osobą pełnoletnią, i nie wolno pić alkoholu, jeśli się planuje prowadzić samochód. To są te trzy obszary, które zaznaczamy na opakowaniach, ale tak naprawdę jest wiele innych sytuacji, w których też należy się wystrzegać alkoholu – mówi Paweł Kwiatkowski.
Dla większości ludzi bezpieczna dawka alkoholu to stężenie nie przekraczające 0,5 promila. Większe stężenie powoduje zaburzenia koncentracji i koordynacji, spowolnienie reakcji i pogorszenie zdolności oceny sytuacji. Czynniki wpływające na stężenie alkoholu we krwi to przede wszystkim ilość spożytych trunków, płeć, stan zdrowia, masa ciała oraz sposób spożywania alkoholu.
Czytaj także
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2024-12-17: W Parlamencie Europejskim ważne przepisy dla państw dotkniętych przez klęski żywiołowe. Na odbudowę będą mogły przeznaczyć więcej pieniędzy
- 2024-12-06: R. Metsola: Polska ma bardzo dobrą pozycję do bycia liderem UE na następne pół roku. Bezpieczeństwo w centrum uwagi prezydencji
- 2024-12-02: W ostatnich miesiącach coraz więcej Polaków sięga po jabłka. Konsumpcja tych owoców jednak z roku na rok spada [DEPESZA]
- 2024-11-28: Pozew przeciwko Skarbowi Państwa za brak skutecznej walki ze smogiem. Może to wpłynąć na przyszłe regulacje
- 2024-12-12: Powodzie, susze i zanieczyszczenie rzek to największe zagrożenia wodne dla Polski. Brakuje specjalistów w tej dziedzinie
- 2024-11-20: Średnio co trzy dni zamykana jest w Polsce księgarnia. Branża apeluje o regulacje porządkujące rynek
- 2024-10-31: Rosnące ceny energii i usług podbijają inflację. W pierwszej połowie przyszłego roku będzie się utrzymywać około 5-proc. wzrost cen
- 2024-11-07: Eksport produktów spożywczych z Polski spowalnia. Producentom coraz trudniej konkurować niższą ceną
- 2024-11-04: Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.