Newsy

Ponad 80 proc. Polaków nie zwraca uwagi na kalorie zawarte w napojach

2015-08-05  |  06:25
Mówi:prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Funkcja:prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością
  • MP4
  • Polacy nie mają nawyku liczenia kalorii, zapominają o tym zwłaszcza w kwestii napojów. Niestety, wiele jest wysokoenergetycznych, co jest istotne głównie latem, gdy spożywa się więcej płynów. Planując posiłki, Polacy nie biorą też pod uwagę poziomu swojej aktywności fizycznej.

    Z informacji Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością wynika, że zdecydowana większość Polaków nie ma zwyczaju kontrolowania bilansu energetycznego w swojej codziennej diecie. 95 proc. badanych nie ma nawyku liczenia kalorii, a 81 proc. zapomina o kaloriach zawartych w napojach Zwracanie uwagi na kaloryczności napojów jest szczególnie ważne latem, gdy spożywa się znacznie więcej płynów niż w pozostałych miesiącach roku. Sporej ilości kalorii dostarcza nie tylko popularne latem piwo czy drinki, lecz także napoje bezalkoholowe, np. kawa z lodami i bitą śmietaną to ponad 400 kcal.

    – Większość Polaków nie liczy kalorii, część zwraca uwagę na to, co jest napisane na produktach spożywczych i uwzględnia przede wszystkim GDA, które nie do końca jest dobre z tego względu, że procent energii jest różny dla osób w różnym wieku, różnej płci i aktywności fizycznej. Jeśli już część osób liczy kalorie, to często nie uwzględnia w nich płynów, ponieważ uznaje, że to, co zostało wypite, nie jest czymś, co zostało zjedzone – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

    Nie oznacza to konieczności rezygnacji z ulubionych napojów w upalne dni, zwłaszcza że dorosły człowiek powinien codziennie wypijać 1-2 litrów płynów. Warto jednak zmniejszyć kaloryczność przyjmowanych płynów, np. cukier dodawany do herbaty zastąpić słodzikiem lub stewią. W ten sposób można zredukować dawkę kalorii o prawie 200 dziennie. Napoje, zwłaszcza te o większej energetyczności, można też zaplanować w codziennej diecie jako zamiennik słodkich przekąsek. Z badań Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością wynika też, że komponując posiłki, 66 proc. Polaków nie uwzględnia poziomu swojej aktywności fizycznej. Może to prowadzić do dodatniego bilansu energetycznego, a tym samym przyrostu zbędnych kilogramów.

    – Nie jest to takie łatwe, żeby wyrównać bilans energetyczny, jeżeli znacznie przesadzimy w kwestii przyjmowanego pokarmu czy wypitych płynów. Trzeba sobie zdać sprawę z tego, że nie jest tak łatwo, że pójdziemy na 15-minutowy spacer i spalimy np. gofr z bitą śmietaną, bo żeby tego typu dowóz energii został zbilansowany, to musielibyśmy godzinę, nieustannie, wchodzić po schodach pod górę, bez jednej przerwy – mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.

    Osoby, które chcą kontrolować swój bilans energetyczny, mogą samodzielnie lub przy pomocy dietetyka, wyliczyć swoje indywidualne zapotrzebowanie na energię z uwzględnieniem poziomu aktywności fizycznej. Dopiero znając to zapotrzebowanie, mogą prawidłowo kontrolować bilans energetyczny przy użyciu tabeli wartości energetycznych produktów spożywczych.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

    Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

    Prawo

    Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

    Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

    Handel

    Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

    Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.