Mówi: | Iwonna Niegowska |
Funkcja: | żywieniowiec marki Knorr |
Produkty instant oraz ułatwiające gotowanie są coraz lepszej jakości. Zawierają mniej soli i więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw
Producenci przekonują, że obecnie żywność typu instant oraz produkty pomagające gotować są znacznie zdrowsze niż jeszcze kilka lat temu. Nowoczesne produkty tego typu zawierają więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw oraz mniej soli.
Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że choć produkty typu instant są idealne jako szybka przekąska, to jednak nie powinny zastępować tradycyjnych, pełnowartościowych posiłków. Nie są one bowiem w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
– Każdy produkt może być elementem zbilansowanej diety, pozostaje tylko kwestia częstotliwości jego spożywania i zachowania umiaru. Najlepszy jak zwykle jest złoty środek. Nie stanie się więc nic złego, jeżeli od czasu do czasu skorzystamy z produktu instant. Natomiast ważne jest to, aby sprawdzać, jaka jest wartość odżywcza tego produktu, bo w dobie chorób cywilizacyjnych powinniśmy ograniczać spożycie soli i cukru, a także zwracać uwagę na jakość tłuszczu, jaki spożywamy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Wielu producentów prowadzi działania związane z unowocześnianiem i reformulacją żywności. Chodzi o ograniczenie składników niekorzystnych dla zdrowia takich jak cukier, sól i tłuszcze zwierzęce. Nie każdy wie, że dzięki suszeniu produktów nie ma potrzeby, by dodawać do nich konserwanty. Z kolei sztuczne barwniki z powodzeniem można zastąpić naturalnymi, na przykład kurkumą czy papryką.
– Jest olbrzymia oferta produktów, które są mieszanką ziół, przypraw i warzyw – tam również jest dodawana sól, ale jest jej już coraz mniej. Dlatego produkty typu instant i produkty ułatwiające gotowanie jak najbardziej mogą być składnikiem naszych dań, ale trzeba pamiętać o tym, żeby wtedy dodatkowo nie dosalać. To jest jeden ze sposobów, abyśmy mogli ograniczać spożycie soli w naszej diecie – tłumaczy Iwonna Niegowska podczas konferencji wprowadzającej na rynek produkty Naturalnie Smaczne Knorr.
Iwonna Niegowska przestrzega jednak przed kupowaniem produktów w ciemno, z przyzwyczajenia. Trzeba uważnie czytać etykiety i pytać o radę sprzedawców.
– Kupując produkty, trzeba zwracać uwagę nie tylko na listę składników, lecz także sprawdzać tabelę wartości odżywczej. W obecnej chwili producenci żywności są zobowiązani do podawania tych wszystkich informacji. Można także uzyskać informacje na temat tego, jaki procent dziennego zapotrzebowania dostarcza porcja spożywanego produktu – dodaje Iwonna Niegowska.
Konsumenci najbardziej doceniają szybkość przygotowania produktów instant, wystarczy zalać je wrzątkiem, odczekać kilka minut i już są gotowe do spożycia. To dobry sposób na przekąskę w pracy.
Czytaj także
- 2025-04-10: Na platformach sprzedażowych mogą się znajdować szkodliwe produkty. Dotyczy to całego rynku online
- 2025-04-16: Polscy naukowcy rozwijają technologię hodowania bionicznej trzustki. Może ona rozwiązać problem cukrzycy insulinozależnej
- 2025-03-14: Odwetowe cła z UE na amerykańskie towary mogą być kolejnym etapem wojny handlowej. Następne decyzje spowodują dalszy wzrost cen
- 2025-03-17: Na wojnie handlowej straci nie tylko Unia Europejska, ale przede wszystkim USA. Cła odwetowe na eksport USA wynoszą już 190 mld dol.
- 2025-02-27: Polskie produkty rolno-spożywcze za granicą drożeją. Eksporterzy tracą dotychczasowe przewagi kosztowe
- 2025-02-24: Umowa UE–Mercosur budzi sprzeciw ze strony rolników m.in. z Francji i Polski. To może być główną przeszkodą w ratyfikacji porozumienia na forum UE
- 2024-12-18: Co trzeci nastolatek nie rozmawia o pieniądzach z rodzicami. To ma wpływ na jego zachowania w świecie finansów
- 2025-01-07: Kobiety podchodzą ostrożne do pracowniczych planów kapitałowych. Większość z nich traktuje PPK jako poduszkę finansową
- 2025-01-17: UE uszczelnia ochronę konsumentów. Producenci i sprzedawcy będą ponosić większą odpowiedzialność za wadliwe i niebezpieczne produkty
- 2024-11-25: Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.