Newsy

Produkty instant oraz ułatwiające gotowanie są coraz lepszej jakości. Zawierają mniej soli i więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw

2016-03-31  |  06:35

Producenci przekonują, że obecnie żywność typu instant oraz produkty pomagające gotować są znacznie zdrowsze niż jeszcze kilka lat temu. Nowoczesne produkty tego typu zawierają więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw oraz mniej soli.

Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że choć produkty typu instant są idealne jako szybka przekąska, to jednak nie powinny zastępować tradycyjnych, pełnowartościowych posiłków. Nie są one bowiem w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

– Każdy produkt może być elementem zbilansowanej diety, pozostaje tylko kwestia częstotliwości jego spożywania i zachowania umiaru. Najlepszy jak zwykle jest złoty środek. Nie stanie się więc nic złego, jeżeli od czasu do czasu skorzystamy z produktu instant. Natomiast ważne jest to, aby sprawdzać, jaka jest wartość odżywcza tego produktu, bo w dobie chorób cywilizacyjnych powinniśmy ograniczać spożycie soli i cukru, a także zwracać uwagę na jakość tłuszczu, jaki spożywamy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Wielu producentów prowadzi działania związane z unowocześnianiem i reformulacją żywności. Chodzi o ograniczenie składników niekorzystnych dla zdrowia takich jak cukier, sól i tłuszcze zwierzęce. Nie każdy wie, że dzięki suszeniu produktów nie ma potrzeby, by dodawać do nich konserwanty. Z kolei sztuczne barwniki z powodzeniem można zastąpić naturalnymi, na przykład kurkumą czy papryką.

– Jest olbrzymia oferta produktów, które są mieszanką ziół, przypraw i warzyw – tam również jest dodawana sól, ale jest jej już coraz mniej. Dlatego produkty typu instant i produkty ułatwiające gotowanie jak najbardziej mogą być składnikiem naszych dań, ale trzeba pamiętać o tym, żeby wtedy dodatkowo nie dosalać. To jest jeden ze sposobów, abyśmy mogli ograniczać spożycie soli w naszej diecie – tłumaczy Iwonna Niegowska podczas konferencji wprowadzającej na rynek produkty Naturalnie Smaczne Knorr.

Iwonna Niegowska przestrzega jednak przed kupowaniem produktów w ciemno, z przyzwyczajenia. Trzeba uważnie czytać etykiety i pytać o radę sprzedawców.

– Kupując produkty, trzeba zwracać uwagę nie tylko na listę składników, lecz także sprawdzać tabelę wartości odżywczej. W obecnej chwili producenci żywności są zobowiązani do podawania tych wszystkich informacji. Można także uzyskać informacje na temat tego, jaki procent dziennego zapotrzebowania dostarcza porcja spożywanego produktu – dodaje Iwonna Niegowska.

Konsumenci najbardziej doceniają szybkość przygotowania produktów instant, wystarczy zalać je wrzątkiem, odczekać kilka minut i już są gotowe do spożycia. To dobry sposób na przekąskę w pracy.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.