Mówi: | Iwonna Niegowska |
Funkcja: | żywieniowiec marki Knorr |
Produkty instant oraz ułatwiające gotowanie są coraz lepszej jakości. Zawierają mniej soli i więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw
Producenci przekonują, że obecnie żywność typu instant oraz produkty pomagające gotować są znacznie zdrowsze niż jeszcze kilka lat temu. Nowoczesne produkty tego typu zawierają więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw oraz mniej soli.
Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że choć produkty typu instant są idealne jako szybka przekąska, to jednak nie powinny zastępować tradycyjnych, pełnowartościowych posiłków. Nie są one bowiem w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
– Każdy produkt może być elementem zbilansowanej diety, pozostaje tylko kwestia częstotliwości jego spożywania i zachowania umiaru. Najlepszy jak zwykle jest złoty środek. Nie stanie się więc nic złego, jeżeli od czasu do czasu skorzystamy z produktu instant. Natomiast ważne jest to, aby sprawdzać, jaka jest wartość odżywcza tego produktu, bo w dobie chorób cywilizacyjnych powinniśmy ograniczać spożycie soli i cukru, a także zwracać uwagę na jakość tłuszczu, jaki spożywamy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Wielu producentów prowadzi działania związane z unowocześnianiem i reformulacją żywności. Chodzi o ograniczenie składników niekorzystnych dla zdrowia takich jak cukier, sól i tłuszcze zwierzęce. Nie każdy wie, że dzięki suszeniu produktów nie ma potrzeby, by dodawać do nich konserwanty. Z kolei sztuczne barwniki z powodzeniem można zastąpić naturalnymi, na przykład kurkumą czy papryką.
– Jest olbrzymia oferta produktów, które są mieszanką ziół, przypraw i warzyw – tam również jest dodawana sól, ale jest jej już coraz mniej. Dlatego produkty typu instant i produkty ułatwiające gotowanie jak najbardziej mogą być składnikiem naszych dań, ale trzeba pamiętać o tym, żeby wtedy dodatkowo nie dosalać. To jest jeden ze sposobów, abyśmy mogli ograniczać spożycie soli w naszej diecie – tłumaczy Iwonna Niegowska podczas konferencji wprowadzającej na rynek produkty Naturalnie Smaczne Knorr.
Iwonna Niegowska przestrzega jednak przed kupowaniem produktów w ciemno, z przyzwyczajenia. Trzeba uważnie czytać etykiety i pytać o radę sprzedawców.
– Kupując produkty, trzeba zwracać uwagę nie tylko na listę składników, lecz także sprawdzać tabelę wartości odżywczej. W obecnej chwili producenci żywności są zobowiązani do podawania tych wszystkich informacji. Można także uzyskać informacje na temat tego, jaki procent dziennego zapotrzebowania dostarcza porcja spożywanego produktu – dodaje Iwonna Niegowska.
Konsumenci najbardziej doceniają szybkość przygotowania produktów instant, wystarczy zalać je wrzątkiem, odczekać kilka minut i już są gotowe do spożycia. To dobry sposób na przekąskę w pracy.
Czytaj także
- 2025-06-06: Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność
- 2025-04-10: Na platformach sprzedażowych mogą się znajdować szkodliwe produkty. Dotyczy to całego rynku online
- 2025-04-16: Polscy naukowcy rozwijają technologię hodowania bionicznej trzustki. Może ona rozwiązać problem cukrzycy insulinozależnej
- 2025-03-14: Odwetowe cła z UE na amerykańskie towary mogą być kolejnym etapem wojny handlowej. Następne decyzje spowodują dalszy wzrost cen
- 2025-03-17: Na wojnie handlowej straci nie tylko Unia Europejska, ale przede wszystkim USA. Cła odwetowe na eksport USA wynoszą już 190 mld dol.
- 2025-02-27: Polskie produkty rolno-spożywcze za granicą drożeją. Eksporterzy tracą dotychczasowe przewagi kosztowe
- 2025-02-24: Umowa UE–Mercosur budzi sprzeciw ze strony rolników m.in. z Francji i Polski. To może być główną przeszkodą w ratyfikacji porozumienia na forum UE
- 2024-12-18: Co trzeci nastolatek nie rozmawia o pieniądzach z rodzicami. To ma wpływ na jego zachowania w świecie finansów
- 2025-01-07: Kobiety podchodzą ostrożne do pracowniczych planów kapitałowych. Większość z nich traktuje PPK jako poduszkę finansową
- 2025-01-17: UE uszczelnia ochronę konsumentów. Producenci i sprzedawcy będą ponosić większą odpowiedzialność za wadliwe i niebezpieczne produkty
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Gwiazdy: Stresują nas galerie, więc wolimy zakupy online. W sieci łatwiej też znaleźć dobre promocje
Gwiazdy obecne podczas Domówki Amazon Prime zgodnie przyznają, że zakupy online bardzo ułatwiają życie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Z powodu licznych obowiązków zawodowych czy też opieki nad dziećmi nie zawsze mają bowiem czas na wielogodzinne buszowanie po galeriach, natomiast oferta sklepów internetowych jest dostępna 24 godziny na dobę, co umożliwia dokonanie wyboru o każdej porze
Konsument
Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.
Handel
Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.