Newsy

Produkty zbożowe są ważnym elementem jadłospisu niemowlęcia i małego dziecka. Powinny być bezpieczne i dostosowane do jego potrzeb

2017-07-31  |  06:05

Kaszki zbożowe z mlekiem modyfikowanym są źródłem węglowodanów złożonych, przede wszystkim skrobi, a także witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych. Produkty przeznaczone dla dorosłych mogą być nieodpowiednie dla najmłodszych. Małe dzieci są bowiem szczególną grupą konsumentów, niezwykle wrażliwych na działanie czynników zewnętrznych, w tym zanieczyszczeń potencjalnie występujących w żywności. Dlatego też ta przeznaczona dla nich musi spełniać wyjątkowo restrykcyjne normy. Zboża wykorzystywane w kaszkach BoboVita odpowiednich dla najmłodszych przechodzą nawet ponad 600 testów jakości.

– Dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia kluczowa jest zbilansowana dieta, dlatego bardzo ważna jest różnorodność codziennego menu. W pewnym okresie życia dziecka eksperci zalecają, by rozpocząć rozszerzanie diety. Ma to miejsce nie wcześniej niż po ukończeniu 17. i nie później niż w 26. tygodniu życia. Wtedy do menu mogą trafić pierwsze nowe smaki. Na początku wprowadzamy warzywa, pojedyncze owoce. Z czasem przyjdzie również moment na pierwsze produkty zbożowe – mówi agencji Newseria Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.

Produkty zbożowe są dla organizmu bardzo dobrym źródłem energii z uwagi na obecność w nich znacznej ilości węglowodanów złożonych, m.in. skrobi, a także witamin z grupy B oraz cennych i potrzebnych składników mineralnych i witamin. Jednak te podawane najmłodszym powinny być najwyższej jakości i odpowiadać na wyjątkowe potrzeby maluchów.

Kaszki proponowane przez uznanych producentów to posiłek dla niemowląt i małych dzieci – najczęściej kompozycja zbóż i mleka modyfikowanego – w wielu pysznych smakach. Ich receptury są dopasowane do wieku i etapu rozwoju dziecka. Zgodnie z zaleceniami specjalistów pierwsze produkty zbożowe do diety niemowlęcia mogą być wprowadzone po 4. miesiącu życia. Jak w przypadku każdego innego posiłku stałego, oceniana jest ich stopniowa tolerancja. Początkowo wystarczy kilka łyżeczek kaszki zbożowej przeznaczonej dla niemowlęcia, aby zaobserwować reakcję dziecka na nowy produkt i zapoznać go z nowym smakiem.

– Kaszki przygotowane zgodnie z rekomendowanym na opakowaniu sposobem przyrządzania to pełnowartościowy posiłek, skomponowany ze zbóż, mleka modyfikowanego i owoców[1]. Zboża są źródłem energii dla mózgu i aktywności fizycznej, mleko modyfikowane dostarcza witamin i składników mineralnych, a owoce zapewniają kaszkom pyszny smak – podkreśla Ewa Wróblewska.

Receptury produktów zbożowych dla najmłodszych opracowywane są przez ekspertów w zakresie żywienia niemowląt i małych dzieci. Trzeba bowiem pamiętać, że to, co dobre dla dorosłych, nie zawsze jest odpowiednie dla małych dzieci. Ogólnodostępne produkty zbożowe mogą zawierać szkodliwe substancje, np. metale, mykotoksyny czy pozostałości pestycydów w ilości nieodpowiedniej dla niemowlęcia. Właśnie dlatego istnieje osobna kategoria produktów przeznaczonych dla najmłodszych konsumentów, które są wyjątkowo wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych, w tym zanieczyszczeń potencjalnie występujących w żywności.

– BoboVita dba o swoje kaszki już od ziarenka. Pola pod uprawy wybieramy bardzo starannie tak, aby zapewnić optymalne warunki do wzrostu naszych zbóż. Ważny jest odpowiedni klimat, temperatura czy nasłonecznienie – tłumaczy Ewa Wróblewska.

Ewa Wróblewska tłumaczy, że gleba pod uprawy BoboVita jest kontrolowana, aby mieć pewność, że jest bezpieczna pod względem np. zawartości metali. Nasiona odpowiednich odmian są starannie wyselekcjonowane i sprawdzone, a użycie środków ochrony roślin jest minimalizowane, aby uzyskać ziarna spełniające bardzo rygorystyczne wymagania. Kluczowe jest również przechowywanie zbóż – w higienicznych i suchych warunkach, bez użycia środków chemicznych, a także w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, aby zapobiec rozwojowi pleśni.

Zboża wykorzystywane w recepturach dla najmłodszych muszą spełniać restrykcyjne normy w zakresie zawartości pozostałości zanieczyszczeń: metali, mykotoksyn czy innych zanieczyszczeń żywności (EU 1881/2006), w tym pestycydów (2006/125/WE). Kaszki ze wskazaniem wieku nie zawierają takich dodatków jak barwniki, sztuczne aromaty, konserwanty czy słodziki (1333/2008).

– 100 proc. naszych zbóż uprawianych jest w Europie, a wszystkie kaszki BoboVita produkowane są w Polsce. Nasze normy jakości wobec zbóż są nawet 1000 razy[2] bardziej restrykcyjne niż wobec zbóż ogólnodostępnych, czyli zbóż dla dorosłych. Każda partia zbóż, zanim trafi do fabryki, przechodzi nawet ponad 600 testów jakości – wyjaśnia Ewa Wróblewska.

Z uwagi na wrodzoną preferencję niemowląt do smaku słodkiego, eksperci radzą, aby przygodę z nowymi smakami rozpocząć od warzyw, one bowiem są mniej słodkie i trudniejsze do zaakceptowania. Dopiero kiedy dziecko zaakceptuje ich smak, wprowadzamy do diety owoce, kaszki i inne nowe produkty.

– 1000 pierwszych dni to okres niesamowitych zmian, w którym intensywnie rozwijają się narządy i układy. Niemowlę wciąż dojrzewa i powinno otrzymywać żywność bezpieczną i odpowiednią do wieku. Restrykcyjne normy, długotrwała współpraca z dostawcami i dokładna kontrola dają nam gwarancję, że produkty dla najmłodszych odpowiadają na specjalne potrzeby ich wrażliwych organizmów – mówi ekspert BoboVita.

Wyniki badań dowodzą, że aż 50–60 proc. preferencji smakowych dzieci w wieku 2–3 lat może przetrwać nawet do 17–22 roku życia, dlatego też dbałość o zdrowe nawyki malucha jest prawdziwą bronią w profilaktyce otyłości i chorób jej towarzyszących w dorosłym życiu niemowlęcia i małego dziecka[3].

 

[1] W przypadku wybranych smaków.

[2] Dotyczy norm dla pestycydów w zbożach. Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia normy jakości i bezpieczeństwa produktu wynikające z przepisów prawa europejskiego i polskiego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.

[3] S. Nicklaus i inni, A prospective study of food preferences in childhood, w: Food Quality and Preference, nr 15, Issues 7–8,  October–December 2004, s. 805–818.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Żywienie

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.