Newsy

Projektanci butów stawiają na obuwie z podeszwą amortyzującą nacisk stopy

2014-02-12  |  06:40
Projektanci obuwia coraz częściej dbają o to, by struktura podeszwy amortyzowała nacisk stopy na nierówne podłoże, buty nie przepuszczały wilgoci, a pot i nieprzyjemny zapach mogły wydostawać się na zewnątrz. Innowacyjne rozwiązania powodują, że  obuwie jest funkcjonalne i zapewnia użytkownikom komfort zarówno podczas intensywnego wysiłku, jak i codziennego użytkowania.

Pory w specjalnie dostosowanej membranie są dwadzieścia tysięcy razy mniejsze niż kropla wody. Woda z zewnątrz nie jest więc w stanie przeniknąć do środka buta. Natomiast są one siedemset razy większe niż cząsteczki pary wodnej. Bez problemu więc pot jest w stanie wyparować na zewnątrz buta i stopa na pewno zachowa suchość – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Albińska z firmy Clarks.

W tym sezonie, producenci po raz pierwszy wprowadzą do sprzedaży buty wykonane w najnowszej technologii Gore–Tex Surround. Ich zdaniem, to idealne obuwie zarówno do uprawiania sportów wyczynowych, jak i joggingu.

Technologia ta została zastosowana w podeszwie buta. Czyli w tym momencie podeszwa nie jest cała gumowa, tylko ma ona otwory, wygląda jak plaster miodu. Jest tam zastosowana teflonowa membrana, która chroni stopy przed podłożem, po którym chodzimy i nie przepuszcza wody do środka. Jest to unikalne rozwiązanie, ponieważ stopa może oddychać od spodniej strony, a zazwyczaj uniemożliwia to normalna podeszwa – tłumaczy Magdalena Albińska.

Producenci radzą, by do takich butów zakładać skarpety wełniane lub z mikrofibry. Bawełniane skarpety mają tendencję do wchłaniania wilgoci, co może powodować uczucie „mokrej stopy”.

To, że stosujemy w butach technologie nowoczesne, innowacyjne, które zapewniają komfort i są bardzo funkcjonalne, nie znaczy, że musimy tym samym rezygnować z aspektu modowego. Buty są fantastycznie wykonane, w ciekawych wzorach. Mogą to być nie tylko buty zimowe, ocieplane, ale również buty wizytowe, które założymy na ślub czy wesele – dodaje Magdalena Albińska z firmy Clarks.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.