Newsy

Przyprawy przyspieszają przemianę materii i wzmacniają odporność

2014-03-17  |  06:40
W diecie ważne jest nie tylko to, jakie produkty jemy, lecz także to czym je przyprawiamy. Niektóre przyprawy ułatwiają bowiem trawienie i przyspieszają przemianę materii. Wśród nich jest chili, która w tym roku ma królować w kuchni na całym świecie. Wyszczuplić sylwetkę pomogą także: anyż, imbir, bazylia, kminek czy cynamon.

Przyprawa chili jest jedną z najostrzejszych w światowej kuchni. Otrzymuje się ją z wysuszonych owoców papryki, która uprawiana jest  w Ameryce Południowej i Azji Południowej. Jak wynika z najnowszego raportu „Trendy w smakach”, opracowanego przez firmę McCormick jej popularność stale ma się zwiększać.

Chili ma ogromne znaczenie w diecie. Przyspiesza przemianę materii, dlatego ludzie z Meksyku i z krajów, gdzie chili jest bardzo mocno obecne, nigdy nie mają problemów z nadwagą – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz z firmy McCormick Polska, właściciela marki Kamis.

Do dietetycznych przypraw zalicza się także: anyż, kminek, cynamon, bazylię, imbir, rozmaryn i pieprz.  Przyprawy używane w kuchni  mają także znaczenie zdrowotne.

Przyprawy mają pozytywne działanie na żołądek i na cały układ pokarmowy – mówi Magdalena Bartoszewicz. – Kminek i majeranek obniżają cholesterol, a cynamon poziom cukru, dlatego jest polecany cukrzykom.

Najpopularniejsza na polskich stołach „zdrowotna” przyprawa to czosnek, który ma właściwości bakteriobójcze. Najczęściej stosowany jest w czasie przeziębień. W Chinach i Birmie czosnkiem przyprawia się także herbatę. Ma wtedy pikantny aromat, a jednocześnie pochłania zapach czosnku. W Rosji zaś roztarty czosnek w herbacie stosowano jako lek od bólu zębów i dziąseł. Takie połączenie ma silne działanie bakteriobójcze. Sama herbata również może być zastosowana jako przyprawa.

Herbata zielona, czarna, earl grey, może być elementem sosu czy marynaty. W herbacie możemy gotować ryż, makaron, bo ona aromatyzuje, dodaje smaku – przyznaje Magdalena Bartoszewicz.

W Tybecie liście herbaty zastępują w zupie warzywa. W Birmie zaś jada się świeże liście herbaciane jak sałatę. W Polsce najczęściej spożywa się herbatę jako napój. Herbata zielona i różne mieszanki owocowe wspomagają przemianę materii.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

W 2030 roku zetki będą stanowić jedną trzecią globalnej siły roboczej. Ich odmienne od starszej generacji oczekiwania zmienią podejście firm

Wśród kluczowych kryteriów, którymi przedstawiciele pokolenia Z kierują się przy wyborze pracodawcy, są: atrakcyjne wynagrodzenie, atmosfera w firmie i zachowanie równowagi między życiem zawodowym i prywatnym. Trzy czwarte managerów nie jest zadowolonych z młodych absolwentów szkół wyższych, wskazując na ich słabą motywację, brak profesjonalizmu i niskie umiejętności organizacyjne. Analitycy rynku pracy podnoszą, że aby przyciągnąć do siebie młode talenty i utrzymać je w strukturach firmy, pracodawcy muszą wprowadzić szereg zmian, szczególnie w zakresie kultury organizacyjnej.

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.