Newsy

Przyprawy przyspieszają przemianę materii i wzmacniają odporność

2014-03-17  |  06:40
W diecie ważne jest nie tylko to, jakie produkty jemy, lecz także to czym je przyprawiamy. Niektóre przyprawy ułatwiają bowiem trawienie i przyspieszają przemianę materii. Wśród nich jest chili, która w tym roku ma królować w kuchni na całym świecie. Wyszczuplić sylwetkę pomogą także: anyż, imbir, bazylia, kminek czy cynamon.

Przyprawa chili jest jedną z najostrzejszych w światowej kuchni. Otrzymuje się ją z wysuszonych owoców papryki, która uprawiana jest  w Ameryce Południowej i Azji Południowej. Jak wynika z najnowszego raportu „Trendy w smakach”, opracowanego przez firmę McCormick jej popularność stale ma się zwiększać.

Chili ma ogromne znaczenie w diecie. Przyspiesza przemianę materii, dlatego ludzie z Meksyku i z krajów, gdzie chili jest bardzo mocno obecne, nigdy nie mają problemów z nadwagą – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz z firmy McCormick Polska, właściciela marki Kamis.

Do dietetycznych przypraw zalicza się także: anyż, kminek, cynamon, bazylię, imbir, rozmaryn i pieprz.  Przyprawy używane w kuchni  mają także znaczenie zdrowotne.

Przyprawy mają pozytywne działanie na żołądek i na cały układ pokarmowy – mówi Magdalena Bartoszewicz. – Kminek i majeranek obniżają cholesterol, a cynamon poziom cukru, dlatego jest polecany cukrzykom.

Najpopularniejsza na polskich stołach „zdrowotna” przyprawa to czosnek, który ma właściwości bakteriobójcze. Najczęściej stosowany jest w czasie przeziębień. W Chinach i Birmie czosnkiem przyprawia się także herbatę. Ma wtedy pikantny aromat, a jednocześnie pochłania zapach czosnku. W Rosji zaś roztarty czosnek w herbacie stosowano jako lek od bólu zębów i dziąseł. Takie połączenie ma silne działanie bakteriobójcze. Sama herbata również może być zastosowana jako przyprawa.

Herbata zielona, czarna, earl grey, może być elementem sosu czy marynaty. W herbacie możemy gotować ryż, makaron, bo ona aromatyzuje, dodaje smaku – przyznaje Magdalena Bartoszewicz.

W Tybecie liście herbaty zastępują w zupie warzywa. W Birmie zaś jada się świeże liście herbaciane jak sałatę. W Polsce najczęściej spożywa się herbatę jako napój. Herbata zielona i różne mieszanki owocowe wspomagają przemianę materii.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.