Mówi: | dr n. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan |
Funkcja: | pediatra, ekspert bebiprogram.pl |
Sposób żywienia w czasie 1000 pierwszych dni życia dziecka decyduje o rozwoju jego odporności i mózgu. Kluczowa jest konsultacja diety z pediatrą
1000 pierwszych dni życia dziecka to najważniejszy okres dla rozwoju młodego organizmu, zwłaszcza układu odpornościowego i mózgu. Aby wspierać ten proces, rodzice powinni kierować się wytycznymi i rekomendacjami lekarza pediatry. Dzięki temu wyeliminują potencjalne błędy w odżywianiu swoich dzieci. Z badań wynika, że rekomendacja lekarza dla co trzeciego Polaka stanowi czynnik, dzięki któremu wprowadza zmiany do diety i trybu życia1.
Mózg oraz ośrodkowy układ nerwowy rozwija się od momentu poczęcia do ok. 12 roku życia dziecka, kluczowe znaczenie ma jednak 1000 pierwszych dni jego życia. Matka może stymulować ten rozwój już w okresie prenatalnym, dostarczając poprzez swoją dietę rozwijającemu się organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. W prawidłowo skomponowanym jadłospisie ciężarnej kobiety powinny znaleźć się m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Po narodzinach dziecka prawidłowy rozwój odporności i mózgu wspierać należy poprzez odpowiedni sposób żywienia, jakim jest karmienie piersią – mleko mamy jest pokarmem bogatym w mikroelementy, witaminy i kwasy tłuszczowe – zwłaszcza cenny kwas DHA oraz białko.
– Lekarz pediatra zaleca rodzicom właściwą pielęgnację i właściwe żywienie dziecka już od pierwszych dni jego życia. W ten sposób rodzic może wpływać na właściwe kształtowanie odporności oraz właściwy rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n.med. "Agnieszka Rudzka-Kocjan, specjalista pediatra, ekspert BebiProgram.pl.
Zdaniem lekarzy najlepszym pokarmem dla dziecka w ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia jest mleko matki. Dostarcza ono bowiem wszystkich niezbędnych substancji odżywczych m.in. żelaza, jodu, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Z tego powodu Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie dziecka piersią przez pierwsze pół roku życia oraz utrzymanie tego sposobu karmienia przy równoczesnym rozszerzaniu diety dziecka o produkty pozamleczne przynajmniej do 2. roku życia.
– Jeżeli mama nie może karmić dziecka swoim mlekiem, powinna wspólnie z pediatrą dobierać takie mieszanki mleka modyfikowanego, które są swoim składem jak najbardziej zbliżone do mleka mamy – mówi dr n.med. Agnieszka Rudzka-Kocjan.
Niezwykle ważne jest, by produkt ten zawierał witaminy A, C oraz D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także kwas α -linolenowy z grupy omega 3, ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu i tkanek nerwowych. Wybierając mleko modyfikowane, rodzice powinni skonsultować się z lekarzem pediatrą.
– Rekomendacje lekarskie dla rodziców, dotyczące rozwoju dziecka, są ważne głównie z tego powodu, że zalecenia ulegają zmianie. Medycyna się rozwija – to, co było aktualne kilka lat temu, gdy nasze mamy i babcie karmiły dzieci, absolutnie nie znajduje zastosowania w dzisiejszych czasach – mówi dr n.med. Agnieszka Rudzka-Kocjan.
Odpowiednie odżywienie dziecka zapewnia prawidłowy rozwój, wtedy najmłodsi nie mają problemów z koncentracją, szybciej czynią postępy w rozwoju psychoruchowym. Prawidłowe odżywianie w czasie 1000 pierwszych dni życia dziecka ma również niebagatelny wpływ na kształtowanie się systemu immunologicznego. Pierwsze mechanizmy odpornościowe wykształcają się bowiem już w okresie życia płodowego.
Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
1Headlines Porter Novelli, TNS Polska, badanie „Polacy o zdrowym stylu życia”, 2012;
Czytaj także
- 2025-04-15: 1 mln zł na innowacyjne rozwiązania dla miast. Granty mogą otrzymać naukowcy i start-upy
- 2025-04-04: Obowiązki w zakresie zrównoważonego rozwoju staną się mniej uciążliwe. Będą dotyczyć tylko największych firm
- 2025-04-07: Młode pokolenie szczególnie narażone na choroby cywilizacyjne. Unijni ministrowie zdrowia chcą przemodelować kwestie profilaktyki
- 2025-03-27: Coraz więcej osób choruje na kleszczowe zapalenie mózgu. Na profilaktyczne szczepienie zdecydował się tylko co 10. Polak
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-31: Biznes apeluje o wdrożenie pakietu Omnibus. Chodzi o zmniejszenie obowiązków związanych z ESG
- 2025-03-13: Inwestycje w sztuczną inteligencję na bardzo niskim poziomie. Potencjał polskich kadr nie jest wykorzystywany
- 2025-02-13: Europa zapowiada ogromne inwestycje w sztuczną inteligencję. UE i USA mają wspólne interesy w obszarze AI
- 2025-02-14: Dzieci mają zbyt łatwy dostęp do pornografii i patostreamingu. Rzecznik Praw Dziecka apeluje o zaostrzenie prawa
- 2025-02-12: Młodzi naukowcy przez niskie płace odchodzą z uczelni. To duże zagrożenie dla rozwoju polskiej gospodarki i technologii
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.