Mówi: | dr Jacek Radwański |
Funkcja: | specjalista medycyny żywienia, psychodietetyk, autor książki „Sokoterapia” |
Terapia sokami warzywnymi wspomaga konwencjonalne leczenie chorób cywilizacyjnych
Codzienne spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw to podstawa profilaktyki zdrowotnej. Odpowiednio przygotowane soki warzywne zawierają wysokie dawki łatwo przyswajalnych składników odżywczych i mogą być wartościowym dodatkiem do diety. Sokoterapia jest niekonwencjonalną metodą wspomagającą leczenie chorób cywilizacyjnych oraz skuteczną i naturalną formą suplementacji.
Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona dieta uboga w owoce i warzywa jest jedną z głównych przyczyn współczesnej epidemii chorób cywilizacyjnych, w tym chorób serca, cukrzycy oraz niektórych nowotworów. Wszystkie organizacje, które zajmują się zdrowiem publicznym, apelują, że podstawą profilaktyki zdrowotnej jest spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie.
Owoce powinny być spożywane w całości, ponieważ soki owocowe mają znacznie wyższy ładunek glikemiczny, przez co powodują gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi po spożyciu. Takiego działania nie wykazują soki warzywne, które mają naturalnie niższą zawartość węglowodanów oraz są źródłem wysokich dawek łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Ostatnio dużą popularność zyskuje metoda wspomagania konwencjonalnego leczenia chorób za pomocą soków, tzw. sokoterapia.
– Główną rolę w sokoterapii odgrywają warzywa. Wśród nich znajdują się typowo polskie warzywa, szczególnie korzeniowe, które są dostępne w każdym punkcie sprzedaży, oraz warzywa liściaste. W tym wypadku możemy wyciskać sok na przykład z natki pietruszki, sezonowych ziół czy również z pokrzyw. Może to być również hodowana w domu trawa z pszenicy, owsa czy żyta – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Jacek Radwański, autor książki „Sokoterapia”.
Wartość odżywcza soków zależy od metody ich pozyskiwania. Działanie wysokiej temperatury oraz długi czas przechowywania doprowadzają do utraty cennych składników pokarmowych. Soki warto wyciskać domowymi metodami i spożywać zaraz po przygotowaniu.
– Sokoterapia spełnia doskonałą rolę przy rekonwalescencjach. Na przykład po chemioterapiach czy przy leczeniu nowotworów pomaga odbudować siły witalne organizmu. Jest skuteczną formą suplementacji niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, których we współczesnej, przetworzonej żywności po prostu brakuje – dodaje Jacek Radwański.
Należy pamiętać, że soki nie mogą być podstawowym elementem jadłospisu przez dłuższy czas ze względu na niską zawartość kalorii, białka oraz tłuszczu. Nie powinny być również jedynym źródłem warzyw w diecie.
Czytaj także
- 2025-02-13: Rekordowe emisje dwutlenku węgla przyspieszają wzrost temperatury. Naukowcy przestrzegają przed przekroczeniem kolejnych punktów krytycznych
- 2025-02-04: Lekarze będą lepiej przygotowani do pracy w obliczu działań militarnych. Powstał nowy model kształcenia lekarzy cywilnych i wojskowych
- 2025-02-07: Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi
- 2024-12-27: Dwa konkursy w Agencji Badań Medycznych w 2025 roku. Do wzięcia 275 mln zł
- 2025-01-07: Polska potrzebuje centralnego systemu dokumentacji medycznej. Jest niezbędny w wypadku sytuacji kryzysowych
- 2025-01-16: Doświadczenia Ukrainy są cenną lekcją dla polskich medyków. Pomagają się przygotować na potencjalny konflikt
- 2024-11-26: Polscy naukowcy pracują nad personalizowaną terapią raka płuca. Faza badań klinicznych coraz bliżej
- 2024-11-12: Ekstremalne zjawiska pogodowe będą coraz częstsze. To może pociągnąć za sobą problemy z dostępnością ubezpieczeń
- 2024-10-17: Sztuczna inteligencja coraz mocniej wchodzi w medycynę. Potrzebna wielka baza danych pacjentów
- 2024-11-07: Qczaj: W widocznym miejscu na szyi wytatuowałem sobie różę. Ma mi przypominać, że warto wytrwać w walce z uzależnieniem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.