Mówi: | Monika Białasik |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Body Chief |
W sezonie zimowym dietę warzywno-owocową najlepiej komponować w oparciu o przeciery, kiszonki, mrożonki i suszone rośliny strączkowe
Choć w supermarketach praktycznie przez cały rok można kupić każdy owoc czy warzywo – zarówno te, pochodzące z rodzimych upraw, jak i z zagranicy, to trzeba pamiętać o tym, że dany produkt tylko o określonej porze roku jest najlepszej jakości. Najwięcej witamin i składników odżywczych mają owoce i warzywa sezonowe. Zimą z kolei warto korzystać z kiszonek, przetworów i produktów egzotycznych – najlepiej tych z odpowiednim certyfikatem.
Dieta owocowo-warzywna ma działanie lecznicze i znakomicie sprawdza się w przypadku nadciśnienia, cukrzycy typu II, zakrzepicy, zmian miażdżycowych, zwyrodnieniach stawów, migrenie i niedoczynności tarczycy. W okresie zimowym jej skomponowanie jest jednak nie lada wyzwaniem.
– Jeżeli mielibyśmy w okresie zimowym korzystać tylko z polskich produktów, to nie mamy do dyspozycji za dużej liczby owoców i warzyw. Możemy więc inwestować w dosyć drogie produkty sprowadzane z zagranicy, produkowane w ciepłej strefie klimatycznej, albo korzystać z mrożonek, które generalnie owiane są trochę złą sławą, ale należy pamiętać o tym, że są to warzywa i owoce również zebrane w najbardziej optymalnym dla nich okresie wzrostu – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Monika Białasik, dietetyk Body Chief.
W supermarketach półki z egzotycznymi warzywami i owocami uginają się pod ciężarem produktów. Wybór jest ogromny, jednak nie wszyscy konsumenci są przekonani do produktów z zagranicy. Podobnie jest z mrożonkami.
– Mrożenie i rozmrażanie powoduje pewne straty w wartości odżywczej tych produktów. Z kolei proces transportu oraz wspomaganie upraw, które są poza granicami naszego kraju, również ma wpływ na jakość warzyw i owoców – tłumaczy Monika Białasik.
Do zakupu warzyw i owoców w supermarketach powinno się więc podchodzić z dużą dozą ostrożności.
– Należałoby sprawdzić, skąd tak naprawdę dany produkt został przywieziony, czy dana uprawa ma certyfikat – na przykład w Europie uprawy ekologiczne oznaczone zielonym listkiem. Należy się zastanowić, czy włączać dużej ilości produkty z masowych upraw. Często są one w jakiś sposób zakonserwowane, żeby podczas transportu nie straciły swojej jakości. Dlatego skłaniałabym się bardziej do zakupów na przydomowym ryneczku niż w markecie – wyjaśnia Monika Białasik.
Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy.
– Zachęcam do jedzenia warzyw i owoców sezonowych z tego względu, że są one przede wszystkim zbierane w okresie najbardziej optymalnym dla ich wzrostu, dlatego też mają zupełnie inny aromat i smak od tych zbieranych poza sezonem. Dieta bilansowana na ich podstawie jest zdecydowanie tańsza z tego względu, że nie są ponoszone duże koszty związane z transportem, ze wspomaganiem upraw oraz z przechowywaniem – mówi Monika Białasik.
Zimą warto wzbogacić swoje menu choćby o przecier pomidorowy, który poza sezonem jest lepszą opcją niż surowe pomidory. Zawiera on między innymi likopen – silny przeciwutleniacz, który chroni przed nowotworami. W tym czasie dietetycy polecają również rośliny strączkowe – groch, soczewicę, ciecierzycę, soję, fasolę. To doskonałe źródło białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu, fosforu i potasu. Utrzymują one na właściwym poziomie cholesterol i minimalizują ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Z kolei warzywa korzeniowe, takie jak buraki, selery, marchew czy pasternak dostarczają wielu składników mineralnych i antyoksydantów. W zimowym menu nie może też zabraknąć kiszonej kapusty i kwaszonych ogórków. To znakomite źródło witamin, przeciwutleniaczy oraz pozytywnie działających bakterii probiotycznych.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Jadwiga Jankowska-Cieślak i Daniel Olbrychski po 50 latach znów zagrają małżeństwo w sztuce „Przebłyski”. „To duża rozkosz spotkać się po tylu latach”
Twórcy sztuki zatytułowanej „Przebłyski” podkreślają, że jest to spektakl – lustro każdej pary. Kreowani przez Jadwigę Jankowską-Cieślak i Daniela Olbrychskiego Rosa i Abrasza przez lata byli małżeństwem, a w chwili śmierci mężczyzny widzowie dostają kompendium wiedzy o ich niełatwym życiu. Odtwórca głównej roli cieszy się, że znów może się spotkać na scenie z aktorką, która od lat robi na nim ogromne wrażenie. Przyznaje też, że Serge Kribus napisał ten tekst z myślą o nim i zależało mu, żeby zagrał tę sztukę w Paryżu. Najpierw jednak przedstawienie zostanie zaprezentowane w polskiej wersji.
Edukacja
Kompetencje STEM wchodzą szerzej do edukacji. Inicjatywa edukacyjna Amazon objęła już pół miliona dzieci w Polsce
Na warszawskiej Pradze Północ otwarto właśnie pierwszą STEM Kindlotekę, czyli przestrzeń edukacyjną dla dzieci i młodzieży, która stawia na rozwój kompetencji w obszarze nauki, technologii, inżynierii i matematyki. To inicjatywa Amazon i stowarzyszenia Cyfrowy Dialog rozwijana od 2019 roku, w ramach której funkcjonuje ponad 100 takich placówek, a z prowadzonych w nich zajęć skorzystało już pół miliona dzieci. STEM uważane są za kompetencje przyszłości, a badania wskazują, że można je rozwijać już u najmłodszych uczniów.
Prawo
Zmieni się definicja mobbingu. Nowe prawo da skuteczniejsze narzędzia ochrony nękanym pracownikom
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej chce uprościć prawną definicję mobbingu. Dodatkowo opracowywana nowelizacja przepisów ma nałożyć nowe obowiązki na pracodawców, których celem będzie określenie zasad przeciwdziałania mobbingowi i to na poziomie regulaminu pracy lub innych wewnętrznych regulacji. Dzięki któremu podwładni będą bardziej świadomi swoich praw i będą mogli lepiej reagować na przypadki ich łamania.