Mówi: | Krzysztof Wojdat |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | catering dietetyczny DietBox |
Waga Polaków wciąż niebezpiecznie wzrasta. To efekt odwróconej piramidy żywieniowej
Nadmierna masa ciała to problem ponad połowy dorosłych mieszkańców naszego kraju. Nadwaga i otyłość coraz częściej dotyka również dzieci. Wraz ze wzrostem wagi, podwyższa się także ryzyko przedwczesnej śmierci, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz niektórych nowotworów. Dietetycy apelują, że aby zatrzymać epidemię chorób cywilizacyjnych, konieczne są kompleksowe zmiany w diecie Polaków.
Przeciętna waga dorosłych Polaków i Polek ciągle wzrasta. Obecnie, jak wynika z analizy danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Głównego Urzędu Statystycznego, zbyt dużą masę ciała obserwuje się już u 54 proc. pełnoletnich mieszkańców naszego kraju, w tym u 64 proc. mężczyzn i 46 proc. kobiet. Lekarze i dietetycy alarmują, że problem otyłości i nadwagi staje się coraz częstszym zjawiskiem wśród dzieci – dotyczy już około 22 proc. chłopców i 18 proc. dziewczynek w szkołach podstawowych.
– Polacy odwrócili sobie piramidę żywienia. Postawili ją do góry nogami, przez co spożywamy bardzo dużo czerwonego mięsa i ziemniaków, które są ciężkostrawne i znajdują się na samej górze piramidy żywienia. Miesięcznie zjadamy około 5 kg ziemniaków na osobę i około 2,5 kg wieprzowiny – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Krzysztof Wojdat, dietetyk.
Otyłość wynikająca z nieprawidłowego odżywania Polaków zwiększa prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zespołu bezdechu sennego, a także niektórych nowotworów. Spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa jest głównym czynnikiem ryzyka raka okrężnicy.
Według najnowszych zaleceń Wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda codzienny jadłospis powinien uwzględniać 9 porcji owoców i warzyw, co odpowiada około 2 szklankom owoców oraz 2,5 szklanki warzyw (nie uwzględniając ziemniaków). Dieta minimalizująca ryzyko chorób cywilizacyjnych, obok owoców i warzyw, zawiera również rośliny strączkowe, pełne ziarna, orzechy i pestki oraz chudy nabiał. Mięso kilka razy w tygodniu warto zastąpić rybami.
– Polacy spożywają ryby 2-3 razy w miesiącu, a powinni je spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu. Najlepiej byłoby spożywać ryby przyrządzone na parze lub duszone, ale nawet ryba smażona jest dużo lepsza od wspomnianego schabowego, który choć też jest smażony, ma dużo więcej tłuszczu. Ponadto ryby zawierają tłuszcze omega-3, które działają prozdrowotnie – dodaje Krzysztof Wojdat z cateringu dietetycznego DietBox.
Równie ważnym elementem profilaktyki chorób cywilizacyjnych jest aktywność fizyczna. Według Światowej Organizacji Zdrowia co najmniej 5 razy w tygodniu należy poświęcić 30 minut na umiarkowanie intensywne ćwiczenia.
Czytaj także
- 2025-03-12: Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2025-02-24: Problem patotreści w internecie narasta. Potrzebna edukacja dzieci, rodziców i nauczycieli
- 2025-02-12: Polska z wydatkami na zdrowie zbliża się do średniej krajów OECD. Wyzwaniem jest efektywne wykorzystywanie tych funduszy
- 2025-01-23: Rośnie pokolenie osób otyłych i z nadwagą. To duże obciążenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego młodych ludzi
- 2025-01-21: Polacy nie wiedzą zbyt dużo o chorobach mózgu. Jeszcze mniej o tym, jak o niego dbać
- 2024-12-27: Polscy producenci drobiu liczą na ponowne otwarcie chińskiego rynku. Kraje azjatyckie coraz ważniejszym importerem
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.