Newsy

Ponad połowa właścicieli kotów karmi je resztkami ze stołu. Przekłada się to na ich stan zdrowia

2015-11-23  |  06:20

Kocie menu powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb zwierzęcia i zależne od jego wieku, stanu zdrowia oraz kondycji. Z badań wynika jednak, że aż ponad 50 proc. właścicieli kotów karmi je resztkami ze stołu.

Zdaniem lekarzy weterynarii koty powinny otrzymywać dwa razy dziennie – rano i wieczorem – jedną saszetkę, czyli ok. 100 gramów, karmy mokrej. Natomiast karma sucha może służyć jako przekąska – wystarczy 20–40 gramów.

Pełnoporcjowe karmy gotowe są tak przystosowane, żeby dostarczać zwierzętom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dzięki temu koty, jedząc suchą bądź mokrą karmę, dostają pełnowartościowe jedzenie. Ponadto karmy są bezpieczne mikrobiologicznie, czego nie można powiedzieć na przykład o surowym mięsie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. wet. Michał Ceregrzyn, kierownik ds. żywienia zwierząt w Mars Polska.

Właściciele zwierząt, choć zdają sobie sprawę z tego, że dla ich pupili najzdrowsza jest gotowa karma, to często idą na łatwiznę i serwują im to, co właśnie mają pod ręką.

Około pięćdziesięciu kilku procent respondentów przyznaje, że najczęściej karmią je resztkami ze swoich obiadów. Natomiast druga połowa ankietowanych karmi zwierzęta karmą gotową. Proporcje są więc mniej więcej takie, że pół kociej miski składa się z jedzenia resztkowego, a druga połowa to gotowa karma – podkreśla Michał Ceregrzyn.

Z badań marki Whiskas wynika, że resztki swojego jedzenia najczęściej dają pupilom mieszkańcy wsi (72 proc.), respondenci z wykształceniem zasadniczym zawodowym (69 proc.), osoby starsze w wieku 60+ (67 proc.) oraz badani, którzy określili swoją sytuację materialną jako złą (65 proc.). Popyt na gotową karmę rośnie wraz z wielkością miejsca zamieszkania oraz poziomem wykształcenia społeczeństwa.

Jedzenie z resztek najczęściej trafia do misek kotów wiejskich. Ogólnie jest tak, że im bardziej kot jest miejski, tym więcej karmy gotowej ma w swoim jadłospisie. W niektórych przypadkach koty miejskie jedzą wyłącznie karmę gotową – mówi Michał Ceregrzyn.

Weterynarze przyznają, że karmienie kotów wyłącznie resztkami z obiadu może mieć negatywny wpływ na zdrowie i kondycję tych zwierząt. W konsekwencji ponad połowa kotów ma nadwagę, a 13 proc. jest otyłych.

Najczęściej są to różnego rodzaju problemy z przewodem pokarmowym, dlatego że koty, jako zwierzęta mięsożerne, nie są przystosowane do gwałtownych zmian diet i często może się to wiązać z różnego rodzaju kłopotami, np. podawanie mleka u części kotów powoduje biegunkę, a zmiana z mięsa surowego na gotowane – różnego rodzaju rozstroje żołądka i jelit – tłumaczy Michał Ceregrzyn.

Odpowiednio zbilansowany pokarm to jeden z aspektów poprawnego żywienia. Drugim jest częstotliwość podawania posiłków. 34 proc. respondentów przyznaje, że karmi zwierzaki dwa razy dziennie, 25 proc. – trzy, a tylko 8 proc. – znacznie częściej. Weterynarze podkreślają, koty powinny dostawać między 4 a 8 małych posiłków w ciągu dnia.

Polacy częściowo dostosowują dietę do wieku kotów. Kiedy są młode, wtedy część z nich rzeczywiście jest karmiona karmami gotowymi przeznaczonymi dla kociąt. Dostosowanie do wieku jest bardzo istotne, podobnie jak dostosowanie diety do stanu zdrowia. Jeżeli mamy koty chore, to wtedy powinniśmy stosować diety, które są potrzebne w danej chorobie – wyjaśnia Michał Ceregrzyn.

10 proc. ankietowanych przyznało, że pozostawia kotu stały dostęp do jedzenia i uzupełnia miskę, gdy tylko wszystko zostanie zjedzone. Kiedy kot ma zapewnioną odpowiednią ilość ruchu, jest to dobre rozwiązanie. W przeciwnym razie, kiedy pokarm podawany jest niesystematycznie, właściciel nie ma kontroli nad faktyczną ilością spożywanego jedzenia, co może łatwo doprowadzić do otyłości zwierzęcia.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.

Handel

Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.