Mówi: | Agata Młynarska |
Funkcja: | prezenterka i dziennikarka telewizyjna |
Agata Młynarska: Zdrowie pochodzi z brzucha. Zła dieta jest przyczyną wielu chorób
Odpowiednia dieta to zdaniem Agaty Młynarskiej podstawa zdrowia. Równie ważne jest regularne spożywanie posiłków – dziennikarka prowadząca bardzo aktywny tryb życia jest zwolenniczką samodzielnego przygotowywania posiłków i zabierania ich do pracy. Gwiazda od kilku lat stosuje dietę bezglutenową.
Agata Młynarska od wielu lat propaguje w mediach zdrowy styl życia. Jej zdaniem odpowiednie odżywianie to nie tylko sposób na szczupłą sylwetkę, lecz przede wszystkim podstawa zdrowia całego organizmu. Błędy dietetyczne są natomiast przyczyną rozwoju wielu chorób dietozależnych, jak np. cukrzyca, choroby układu krążenia i zaburzenia przemiany materii.
– Zdrowie pochodzi z brzucha, wszystkie choroby mieszczą się najpierw tu, w mikroflorze bakteryjnej, którą mamy w sobie, dobrej lub złej, której pomagamy lub której bardzo przeszkadzamy i przez którą potem mamy wszelkie możliwe choroby, jakie tylko możemy sobie wymyślić – mówi Agata Młynarska agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Niskokaloryczna, bogata w substancje odżywcze dieta to nie wszystko, aby cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką należy pamiętać także o regularnym spożywaniu posiłków. Dietetycy zalecają jedzenie 4–5 posiłków dziennie w stałych odstępach czasowych. Jest to możliwe nawet w przypadku osób prowadzących aktywny tryb życia – wtedy rozwiązaniem jest m.in. dieta pudełkowa, czyli catering dietetyczny z dostawą do domu lub biura.
– Trzeba ze sobą nosić jedzenie do pracy. Zawsze przygotowywałam jedzenie w pudełkach, często też korzystałam z różnych firm, u których zamawiałam, sprawdziłam wiele, ale na koniec dnia najlepszą firmą okazuje się moja własna kuchnia – mówi Agata Młynarska.
Dziennikarka dokonała rewolucji w swoim jadłospisie kilka lat temu, gdy dowiedziała się, że cierpi na nieswoiste zapalenie jelit. Zmuszona była wówczas na stałe zrezygnować z jedzenia produktów zawierających gluten i laktozę. Restrykcyjna dieta nie stanowi jednak dla gwiazdy problemu, sama przygotowuje sobie posiłki i zabiera je do pracy.
– Mimo to uwielbiam jeść, cieszę się jedzeniem, po prostu przestałam myśleć o jedzeniu jako o czymś, co stwarza problem z tego powodu, że nie jem glutenu czy laktozy – mówi Agata Młynarska.
Gwiazda nigdy nie narzuca innym ludziom swoich zwyczajów żywieniowych. Chętnie służy natomiast radą, zwłaszcza osobom cierpiącym na tę samą chorobę co ona. W 2014 roku we współpracy z dietetyczką i gastrologiem prof. Grażyną Rydzewską napisała nawet książkę „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu”.
Czytaj także
- 2025-04-14: Trwa kontrola szczepień dzieci. Rodzice uchylający się od tego obowiązku muszą się liczyć z karami
- 2025-03-27: Powstanie europejska strategia dotycząca zdrowia psychicznego młodych. Kraje łączą siły, by chronić ich przed cyberzagrożeniami
- 2025-04-02: Julia Kamińska: Bardzo niepokoi mnie trend odwrotu od sprawdzonych szczepionek ratujących życie. Chciałabym, żeby ludzie ufali naukowcom i nie bali się
- 2025-02-12: Polska z wydatkami na zdrowie zbliża się do średniej krajów OECD. Wyzwaniem jest efektywne wykorzystywanie tych funduszy
- 2025-02-04: Rząd planuje podwójnie opodatkować e-papierosy. To zmusi palaczy do powrotu do tradycyjnych papierosów
- 2025-02-05: Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa
- 2025-02-20: Przyszłość centrów zdrowia psychicznego nadal nie jest znana. Pilotaż kończy się w lipcu
- 2025-01-21: Polacy nie wiedzą zbyt dużo o chorobach mózgu. Jeszcze mniej o tym, jak o niego dbać
- 2025-01-16: Europa potrzebuje strategii dla zdrowia mózgu. Coraz więcej państw dostrzega ten problem
- 2025-01-13: Wciąż niewielkie finansowanie wsparcia psychicznego przez państwo. Usługi terapeutyczne są dziś głównie prywatne
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.