Mówi: | Agnieszka Mielczarek |
Funkcja: | coach zdrowia i żywienia |
Alergie pokarmowe opóźnione nie są łatwe do wykrycia. Aby wyeliminować z diety szkodliwe składniki, trzeba wykonać specjalne badanie krwi
Alergie pokarmowe opóźnione mają ogromny wpływ na wygląd, samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu – przyznaje Agnieszka Mielczarek,coach zdrowia. Mogą one powodować zatrzymanie wody w organizmie, nadwagę i problemy skórne, na przykład trądzik. Specjaliści do spraw żywienia zachęcają więc do wykonywania specjalnych testów krwi, które pozwalają wykryć przeciwciała IgG wytwarzane przez organizm przeciwko spożywanym produktom żywnościowym.
– Alergie pokarmowe mają ogromne znaczenie dla wyglądu, samopoczucia i zdrowia. W moim gabinecie badam alergie pokarmowe opóźnione, które powodują zatrzymanie wody w organizmie, nadmierne kilogramy. Często nie wiemy, dlaczego są problemy ze skórą, np. trądzik po czterdziestce. To jest reakcja organizmu, którą bardzo często widać w wynikach alergii pokarmowych – mówi agencji Newseria Lifestyle Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia i żywienia.
Alergia IgG- zależna, zwana również alergią pokarmową opóźnioną (typu III), często nie daje typowych, kojarzonych z alergiami objawów. Reakcje pojawiają się po dłuższym czasie od zjedzenia alergenu – od 24 do nawet 96 godzin. Alergenem najczęściej jest białko mleka krowiego, gluten, jaja, soja i orzechy.
– Moje programy dietetyczne polegają na tym, że na 30 dni wykluczam te produkty. I po 30 dniach każdy jeden składnik wprowadzam oddzielnie i sprawdzamy odpowiedź organizmu, czy na przykład zatrzymała się woda w organizmie, czy waga się zwiększyła bez powodu, czy stan skóry jest pogorszony, czy samopoczucie jest gorsze, czy jest dyskomfort w obrębie jamy brzusznej– tłumaczy Agnieszka Mielczarek.
Agnieszka Mielczarek podkreśla, że tak naprawdę potrzebujemy około 20-30 dni na zmianę nawyków, a później następuje proces utrwalenia tych korzystnych dla naszego zdrowia oraz figury przyzwyczajeń. Aby kompleksowo zadbać o swój organizm warto wykonać test alergiczne, np. ImuPro, który pozwoli określić alergie pokarmowe, zbadać florę bakteryjną oraz dobrać odpowiednią dietę. Wskazania do wykonania badania ImuPro są częste zmęczenie, migrenowe bóle głowy, nawracające infekcje, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzenia nastroju i depresja, problemy skórne, a nawet niepłodność.
– Alergie pokarmowe mają wpływ nie tylko na wygląd, ale na odpowiedź autoimmunologiczną organizmu, na choroby, m.in. chorobę Hashimoto. Konsekwencjami mogą być problemy z zajściem w ciążę, problemy hormonalne u kobiet. To wszystko ma bezpośredni związek z odżywianiem. Również u mężczyzn będzie nadwaga, ospałość, problemy z koncentracją, problemy jelitowe, również ogromne znaczenie będą miały na to alergie pokarmowe – mówi Agnieszka Mielczarek.
Alergia często mylona jest z nietolerancją pokarmową, która jest spowodowana brakiem jakiegoś enzymu trawiennego, co sprawia, że nasz organizm nie jest w stanie przyswoić pewnych składników. Najwięcej osób nie toleruje laktozy, bo ich organizm nie produkuje laktazy – enzymu niezbędnego do trawienia tego składnika mleka. Często spotykana jest również nietolerancja glutenu, fruktozy czy alkoholu.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-02: Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
- 2024-08-08: Osoby aktywnie korzystające z kultury mają wyższe poczucie szczęścia. Rzadziej czują się samotne i wykluczone społecznie
- 2024-07-01: Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.