Mówi: | Agnieszka Mielczarek |
Funkcja: | coach zdrowia i żywienia |
Alergie pokarmowe opóźnione nie są łatwe do wykrycia. Aby wyeliminować z diety szkodliwe składniki, trzeba wykonać specjalne badanie krwi
Alergie pokarmowe opóźnione mają ogromny wpływ na wygląd, samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu – przyznaje Agnieszka Mielczarek,coach zdrowia. Mogą one powodować zatrzymanie wody w organizmie, nadwagę i problemy skórne, na przykład trądzik. Specjaliści do spraw żywienia zachęcają więc do wykonywania specjalnych testów krwi, które pozwalają wykryć przeciwciała IgG wytwarzane przez organizm przeciwko spożywanym produktom żywnościowym.
– Alergie pokarmowe mają ogromne znaczenie dla wyglądu, samopoczucia i zdrowia. W moim gabinecie badam alergie pokarmowe opóźnione, które powodują zatrzymanie wody w organizmie, nadmierne kilogramy. Często nie wiemy, dlaczego są problemy ze skórą, np. trądzik po czterdziestce. To jest reakcja organizmu, którą bardzo często widać w wynikach alergii pokarmowych – mówi agencji Newseria Lifestyle Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia i żywienia.
Alergia IgG- zależna, zwana również alergią pokarmową opóźnioną (typu III), często nie daje typowych, kojarzonych z alergiami objawów. Reakcje pojawiają się po dłuższym czasie od zjedzenia alergenu – od 24 do nawet 96 godzin. Alergenem najczęściej jest białko mleka krowiego, gluten, jaja, soja i orzechy.
– Moje programy dietetyczne polegają na tym, że na 30 dni wykluczam te produkty. I po 30 dniach każdy jeden składnik wprowadzam oddzielnie i sprawdzamy odpowiedź organizmu, czy na przykład zatrzymała się woda w organizmie, czy waga się zwiększyła bez powodu, czy stan skóry jest pogorszony, czy samopoczucie jest gorsze, czy jest dyskomfort w obrębie jamy brzusznej– tłumaczy Agnieszka Mielczarek.
Agnieszka Mielczarek podkreśla, że tak naprawdę potrzebujemy około 20-30 dni na zmianę nawyków, a później następuje proces utrwalenia tych korzystnych dla naszego zdrowia oraz figury przyzwyczajeń. Aby kompleksowo zadbać o swój organizm warto wykonać test alergiczne, np. ImuPro, który pozwoli określić alergie pokarmowe, zbadać florę bakteryjną oraz dobrać odpowiednią dietę. Wskazania do wykonania badania ImuPro są częste zmęczenie, migrenowe bóle głowy, nawracające infekcje, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzenia nastroju i depresja, problemy skórne, a nawet niepłodność.
– Alergie pokarmowe mają wpływ nie tylko na wygląd, ale na odpowiedź autoimmunologiczną organizmu, na choroby, m.in. chorobę Hashimoto. Konsekwencjami mogą być problemy z zajściem w ciążę, problemy hormonalne u kobiet. To wszystko ma bezpośredni związek z odżywianiem. Również u mężczyzn będzie nadwaga, ospałość, problemy z koncentracją, problemy jelitowe, również ogromne znaczenie będą miały na to alergie pokarmowe – mówi Agnieszka Mielczarek.
Alergia często mylona jest z nietolerancją pokarmową, która jest spowodowana brakiem jakiegoś enzymu trawiennego, co sprawia, że nasz organizm nie jest w stanie przyswoić pewnych składników. Najwięcej osób nie toleruje laktozy, bo ich organizm nie produkuje laktazy – enzymu niezbędnego do trawienia tego składnika mleka. Często spotykana jest również nietolerancja glutenu, fruktozy czy alkoholu.
Czytaj także
- 2025-05-29: Coraz więcej alergików korzysta z immunoterapii podjęzykowej. Nie jest ona dostępna dla najmłodszych pacjentów
- 2025-05-27: Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
- 2025-05-13: Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu
W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.
Bankowość
Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.
Konsument
Prawie 2/3 Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze. Kojarzy im się to z pracowitością i zaradnością

64 proc. Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze, a 78 proc. sądzi, że ludzie w naszym kraju są przedsiębiorczy – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ING Banku Śląskiego. Na przestrzeni 30 lat postrzeganie przedsiębiorcy znacząco się zmieniło – od prywaciarza w latach 80. do startupowca i innowatora obecnie. Przedsiębiorczość dla dużej grupy badanych oznacza pracowitość i zaradność, jednak – co ciekawe – każde pokolenie ma inne skojarzenia z pojęciem „przedsiębiorca”.