Newsy

Dietę dla seniora trzeba dopasować do jego stanu zdrowia. Osoby starsze powinny pić dużo wody

2014-12-11  |  06:25

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą w organizmie człowieka po 65. roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, przede wszystkim trzeba wybierać produkty lekkostrawne i bogate w substancje odżywcze. Posiłki nie powinny być duże, aby nie obciążać układu pokarmowego.

Osoby starsze często mają swoje przyzwyczajenia żywieniowe, nie przywiązują wagi do tego, co jedzą, jak jedzą i kiedy jedzą. Wiele osób starszych je te same produkty, które jadło we wcześniejszych latach, ale obecnie one niekoniecznie tak samo dobrze im służą. Dieta seniorów powinna zawierać w swoim składzie produkty gotowane, duszone i pieczone, które są znacznie lepiej trawione przez osoby starsze – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska.

Najważniejsze jest, by dostosować dietę do stanu zdrowia i zaleceń lekarskich. Osoby starsze przede wszystkim borykają się z chorobami serca, układu krążenia, mają spowolnione procesy metaboliczne i wysoki poziom cholesterolu.

Warto zadbać o to, by w diecie osób starszych ograniczyć takie produkty, jak masło, smalec, tłuste wędliny. Zawierają one duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niekorzystne dla serca. Produkty, który powinny na stałe zagościć w diecie seniorów, to przede wszystkim tłuste ryby. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega obniżają poziom cholesterolu – wyjaśnia Agnieszka Piskała.

Osoby starsze przyjmują za mało płynów, a co za tym idzie – ich krew jest bardzo zagęszczona. To może doprowadzić do zawału serca lub udaru. Trzeba więc pilnować, aby każdego dnia wypijały półtorej litra wody. Nie może też zabraknąć posiłków na ciepło.

Na obiad osoby starsze lubią tradycyjne posiłki. Dlatego zawsze będą się dobrze sprawdzać gotowane ziemniaki, gotowana jarzynka, marchewka z groszkiem czy buraczki i do tego mięso duszone. Z kolei na drugie śniadanie dobrym rozwiązaniem jest owsianka z owocami. Polecam też jogurt naturalny z dodatkiem owoców, np. duszonego jabłka, bo zawiera bakterie probiotyczne, które usprawniają działanie przewodu pokarmowego – tłumaczy Agnieszka Piskała.

Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że osoby starsze nie powinny rezygnować z podwieczorków. Przekąski powinny być jednak lekkie, bogate w minerały i witaminy.

Dobrym rozwiązaniem jest na przykład kawałek ciasta drożdżowego lub kisiel, który działa łagodząco na przewód pokarmowy i błony śluzowe żołądka. Kolacja nie powinna dostarczać więcej niż 200 kilokalorii i tutaj doskonale sprawdzają się lekkie dania na ryżu, na przykład ryż z jabłkami i jogurtem albo risotto z ryżu, kurczaka i warzyw – dodaje Agnieszka Piskała.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.