Newsy

Ewa Wachowicz: Mam burzę pomysłów na nowy sezon „Ewa gotuje”. Po podróży do Kambodży jestem zafascynowana smakami azjatyckimi

2024-02-22  |  06:21
Mówi:Ewa Wachowicz
Funkcja:producentka, restauratorka, prowadząca program „Ewa gotuje”
  • MP4
  • W nowej serii programu „Ewa gotuje” prezenterka zabierze widzów w wyjątkową kulinarną podróż po Kambodży. Zainspirowana azjatyckimi smakami będzie się starała przełożyć miejscowe przepisy na polski grunt i zachęcić do przygotowania oryginalnych dań na bazie produktów, które można kupić niemal w każdym sklepie. Ewa Wachowicz z ekscytacją wspomina swoją ostatnią zagraniczną wyprawę i cieszy się, że na żywo mogła zobaczyć między innymi zjawiskowy wręcz kompleks świątynny Angkor Wat.

    Wiosną na antenie Polsatu pojawią się nowe odcinki programu „Ewa gotuje”, a gospodyni formatu w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle zdradza, jakie niespodzianki szykuje dla widzów w tym sezonie.

    – Wiosna zawsze jest pracowita, wszystko budzi się do życia, jestem bardzo podekscytowana, bo już nagrywamy nowe odcinki „Ewa gotuje”. Przed nagraniami zawsze mam taki moment twórczy, gdzie po prostu mam burzę pomysłów związanych z tym, co ma być w programie, a że też jestem świeżuteńko po wyprawie do Kambodży i jestem bardzo mocno zainspirowana smakami azjatyckimi, więc teraz to wszystko staram się przemycić do programu w taki sposób, żeby każdy mógł to zrobić w Polsce, na podstawie tego, co jesteśmy w stanie kupić w najbliższym sklepie – mówi Ewa Wachowicz.

    Gospodyni programu podkreśla, że od dawna marzyła o wyprawie do Kambodży i właśnie niedawno udało się jej tam pojechać. Nie ukrywa, że jest pod wielkim wrażeniem tego kraju. Przede wszystkim zachwycił ją i urzekł Angkor Wat – największy zabytek religijny na świecie. Jego całkowita powierzchnia wynosi ponad 162 ha.

    – Nie ukrywam, że Kambodża to było spełnienie mojego marzenia. Marzyłam, żeby pojechać do Angkor Wat, do miasta świątyń, miasta pałaców. Jest to przepiękne miejsce na Ziemi, jeszcze tak mało odkryte i bardzo mało o nim można też poczytać mimo wszystko, bo nie jest to jeszcze mocno turystyczne miejsce. I mimo że naczytałam się dużo na ten temat, to w momencie, kiedy byłam już tam w Angkor Wat, to jak gdyby ogrom, przestrzeń, architektura, dżungla, uroda, to, co przyroda z tym wszystkim zrobiła, to, co kiedyś człowiek był w stanie tysiąc lat temu wybudować, zrobić, stworzyć – nieprawdopodobne wrażenie robi – podkreśla.

    Program „Ewa gotuje” emitowany jest na antenie Polsatu od grudnia 2007 roku. Nowymi przepisami Ewa Wachowicz podzieli się z widzami już w marcu.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Konsument

    Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

    Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

    Podróże

    Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

    W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.